• 瀏覽: 4,528
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
自己煲好咗拎上去啦, 這樣也是幫到手.
阿媽想幫手當然好啦, 也要明白新抱的喜好.
一人行一步, 才可長久和平相處下去.

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
後生好多唔食薑醋,想食好多地方都有得賣,你媽都係想見你多,不是想見新抱.你多些回去見佢就得喇.疫情嚴重大家小些見面.我係人99,新抱請我先會去.

引用:
原帖由 trespasser42 於 2021-3-9 02:55 PM 發表

記得同你老婆講,妳外家D人都咪上泥攪攪震呀!
正確

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-3-8 04:26 PM 發表

而家係你老婆有咗,佢大晒既。
叫你阿媽煲好拎上嚟咪得囉,冇嘢搵嘢嚟嘈。
有咗係要就吓佢.
不過你地好似當咗樓主呀媽係工人咁...
一個人咁唔唔尊重長輩,第日佢嘅仔女都會一樣咁對佢.

引用:
原帖由 肥肥白白的膠樽 於 2021-3-25 01:00 PM 發表

有咗係要就吓佢.
到老嗰陣有錢傍身,你慌冇仔女去孝順你?!
我咁樣講唔係話啲仔女睇錢,而係講自己既經濟能力都唔顧好,自己都唔尊重自己,點叫人地尊重你

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-3-25 03:24 PM 發表

到老嗰陣有錢傍身,你慌冇仔女去孝順你?!
我咁樣講唔係話啲仔女睇錢,而係講自己既經濟能力都唔顧好,自己都唔尊重自己,點叫人地尊重你
有趣.閣下睇野角度相當特別.响香港地,我都認同有錢先有尊嚴.
不過有啲野叫做家教.識唔識得尊重別人,係個人自身出發.你敬人一呎,人自會敬你一丈.
所以唔太同意閣下說法,人老咗要有錢旁身,先至叫做尊重自己,先可以叫人尊重你.
雖知,香港地仲有人活在貧窮邊緣.

引用:
原帖由 肥肥白白的膠樽 於 2021-3-25 04:22 PM 發表

有趣.閣下睇野角度相當特別.响香港地,我都認同有錢先有尊嚴.
不過有啲野叫做家教.識唔識得尊重別人,係個人自身出發.你敬人一呎,人自會敬你一丈.
所以唔太同意閣下說法,人老咗要有錢旁身,先至叫做尊重自己,先可以叫人尊重你.
到老冇錢,得到既只係憐憫/同情。
「理財觀念」反映一個人的價值觀和處事能力,香港對老人的福利尚好,到老年退休至少有筆強積金可以取回,所以,除非自身極有問題,否則老年時應為妥善管理好自己的財富。若在香港,到老年時經濟有問題,多少反映出那人管理自己出問題,連最基本的'修身'也做不到,怎能期望'齊家'得到家人的尊重。

引用:
原帖由 肥肥白白的膠樽 於 2021-3-25 04:22 PM 發表

到老冇錢,一係叫社會養,一係要仔女養,即係是別人的包袱。
到老冇錢,仔女既重擔,仲想要求仔女尊重?!

所以,人佬咗要有錢傍身,唔好成為社會或仔女既負擔,咁樣先會得到尊重。

你老婆自己做唔做先? 最憎d人自己唔做又唔比人地做

引用:
原帖由 香港平平美媚 於 2021-3-8 10:38 AM 發表

我阿媽一向識煮野食,老婆有左成日想幫手,但老婆一直都唔鍾意有人上我地屋企,因為咁而家搞到頭都大埋!
你老婆都唔需要你呀媽幫手,你放過你老婆唔好刺激她拉

引用:
原帖由 過來貓 於 2021-3-13 05:45 PM 發表

後生好多唔食薑醋,想食好多地方都有得賣,你媽都係想見你多,不是想見新抱.你多些回去見佢就得喇.疫情嚴重大家小些見面.我係人99,新抱請我先會去.
的奶奶由頭到尾都只係想望個仔,你估真係好擔心好掛住個新抱咩,個仔識做反去食多兩晚晚飯唔好搞到老婆拉,大時大節該做既老婆應到有應有禮貌就夠

引用:
原帖由 肥肥白白的膠樽 於 2021-3-25 01:00 PM 發表

有咗係要就吓佢.
依家係樓主想動用呀媽,唔係樓主老婆想😂

咁點講你媽都唔係外人啦
上一上去都唔得?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]