• 瀏覽: 2,118
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
依家嘅父母都渴望自己嘅孩子能夠望子成龍,望女成鳳,但系喺我嘅眼裡,喺孩子未真正嘅步入學習階段,仲系要以孩子嘅身心健康為主,唔得喺孩子兒時嘅記憶里就缺少快樂。

熱賣及精選
孩子嘅身心健康更重要。

同意, 不過, 如果成績太差的話, 會影響小朋友的自信心的

我都希望孩子可以有一個快樂健康嘅童年,你想畀佢太大的壓力

引用:
原帖由 樓上貴重的水管 於 2021-3-7 02:20 PM 發表

依家嘅父母都渴望自己嘅孩子能夠望子成龍,望女成鳳,但系喺我嘅眼裡,喺孩子未真正嘅步入學習階段,仲系要以孩子嘅身心健康為主,唔得喺孩子兒時嘅記憶里就缺少快樂。
很好,繼續保持這樣的心態,多些令孩子自然去享受學習樂趣.那麼往後你好像我現在情況都一樣十分快樂.

引用:
原帖由 樓上貴重的水管 於 2021-3-7 02:20 PM 發表

個人愚見,開心固然緊要不過學校/學習都不可以忽略。好多時要睇小朋友性格同能力,多給小朋友唔同嘗試搵出適合嘅學習環境/道路。勉強只會令到小朋友厭倦學習同樣大人都唔開心。古語有云條條大路通羅馬同路遙知馬力係我覺得做父母嘅座右銘。💪💪

孩子童年就應該愉快嘅度過果個時光。

情感
我感覺孩子喺10歲以下仲系以身心健康興趣愛好上為主,學業壓力唔應該很早就開始畀孩子灌輸

jo
引用:
原帖由 空條jo太郎 於 2021-3-12 10:48 AM 發表

我感覺孩子喺10歲以下仲系以身心健康興趣愛好上為主,學業壓力唔應該很早就開始畀孩子灌輸
系嘅

引用:
原帖由 Wormordragon 於 2021-3-10 03:57 PM 發表

個人愚見,開心固然緊要不過學校/學習都不可以忽略。好多時要睇小朋友性格同能力,多給小朋友唔同嘗試搵出適合嘅學習環境/道路。勉強只會令到小朋友厭倦學習同樣大人都唔開心。古語有云條條大路通羅馬同路遙知馬力係我覺得做父母嘅座右銘。💪💪
系呀,而家仔壓力太大嘞!

引用:

同意,快樂童年比什麼都重要

引用:

外國的小學沒有功課,上堂以遊戲學習為主

唔好畀仔太大壓力,無憂無慮最好。

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-3-16 01:19 PM 發表

外國的小學沒有功課,上堂以遊戲學習為主
這就是好多家長又愛又恨的事,小學本身都唔係咩難學習,衹係好多家長一味穀穀谷,孩子玩的時間全丟了,試問孩子仲有咩感覺想去學習~~~~

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]