• 瀏覽: 500
  • 回覆: 1
[隱藏]
你相信嗎? 除咗天生敏感肌之外,好多人嘅敏感肌都係後天枰作徜徉出嚟嘅,對皮膚過度清潔抑或使用含有激素或唔適合自己嘅護膚品等,呢啲都係畀肌膚敏感嘅主要原因,而敏感肌一旦形成,想要修復到健康皮膚狀態可謂係一場持久戰。




特別是春季,對於很多敏感肌來說,真的很難熬,春季的皮膚太愛紅腫發燙發癢了,想要安穩度過春季,一定要做到這"4不要",除此之外呢,還要配合正確良好的護膚以及健康的生活狀態,堅持一段時間,敏感皮膚恢復到健康不是問題。

一不要:試試唔洗面

這裡的洗臉並不是讓你不洗臉,而是讓你不用清潔產品只用清水洗臉,你要知道,再溫和的清潔產品都會一定程度上傷害皮膚角質層,而敏感肌最大的問題就是皮膚角質層過薄,想要恢復一定要先修復角質。

梗係了,隻用清水洗面嘅時候一定唔可以化妝,只要堅持一個禮拜唔化妝隻用清水洗面,你會發現明顯嘅皮膚變化,對於油皮敏感肌嘅話,早上可以清水洗面,夜晚使用溫和嘅潔面產品洗面,抑或隔一日用一次洗面奶都可以,乾敏皮嘅話就唔好再用潔面產品咗。



二唔好,不敷面膜或少敷

重點提名,唔理係乜嘢膚質嘅敏感肌,都唔好敷清潔面膜,你嘅面真係冇咁污糟,市面上好多清潔面膜成分中都含有促進角質層代謝嘅成分,比如水楊酸等,本來敏感肌嘅角質層就薄,呢啲面膜敷上後只會令皮膚情況更加糟糕。

對於普通嘅補水型抑或美白型面膜都要少敷,唔好聽網上各種吹捧,乜嘢明星一年敷幾多片面膜,都係套路啫,而且好多片狀面膜中防腐劑都比較複雜,對皮膚情況並不利,梗係了,有一種鎮定修復類嘅面膜可以喺皮膚需要嘅時候敷吓,但也不能經常敷。

總之呢,敏感肌最好唔好經常敷面膜,敷面膜嘅時候,皮膚角質層快速水合,會造成好大嘅負擔,少敷抑或不敷最好。



三唔好,盡量唔使用具有美白功效嘅產品

敏感肌春季緊嘅時候,盡量唔好使用美白類產品,大部分美白產品成分中都會有酸類以及酒精等剝落角質層嘅成分,比如大家所熟知嘅水楊酸,果酸,檸檬酸等,呢啲具有剝落作用嘅成分更適合角質層偏厚抑或偏油嘅膚質。

美白類產品除咗含有酸類成分之外,仲添加有一定嘅促滲劑,偏厚嘅角質使用呢啲都冇太大問題,但對於敏感肌來說,呢啲都係比較危險嘅成分,只會令敏感更加敏感,令紅血絲以及發紅等情況更加嚴重。

四唔好,唔好隨意更換護膚品

特點是在春天,敏感肌更不要隨意更換護膚品,春天萬物復甦,空氣中漂浮大量的花粉以及導致過敏的物質,這個時候你如果還要亂搞,貿然更換護膚品,你的皮膚一定會"大發脾氣",等安全熬過春季可以在考慮更換護膚品。

仲有好重要嘅啲就係,敏感肌唔好瞎跟風網紅產品,都唔好乜都想喺臉上試一試,越試你嘅皮膚越難恢復,包括網上一些護膚小偏方,乜嘢牛奶美白,蜂蜜緊緻,呢啲土方法看似好安全,但呢啲都係大分子皮膚根本吸收唔到,除了加重負擔乜嘢作用都冇。

記得4點外,在春季都要注重防曬和保濕,即使用清水洗面,都唔好唔記得塗抹護膚品,更唔好等到覺得皮膚乾燥咗喺使用護膚品,對於敏感肌嘅日常護理,你仲有乜嘢仲嘅建議同看法呀?



有良心,有脾氣的美妝博主

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
g感謝分享


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]