• 瀏覽: 2,028
  • 回覆: 15
之前一直都係網授,最近小朋友學校就逐步開始返面授,
可能係未適應到面授嘅進度,再加上老師都教得好快,
阿仔英文方面唔係太跟到,依家有冇d咩可以幫到佢?

熱賣及精選
有冇同老師講過呢個問題?再唔係就靠自己平時係屋企練習多d呢?

引用:
原帖由 世界不是未日 於 2021-3-3 12:01 PM 發表

之前一直都係網授,最近小朋友學校就逐步開始返面授,
可能係未適應到面授嘅進度,再加上老師都教得好快,
阿仔英文方面唔係太跟到,依家有冇d咩可以幫到佢?
去補習囉,人人都去啦⋯⋯

睇多過多排會唔會好d?再唔係就俾練習啊教材啊呢d,keep住做練習先得

same here…我個個仲要本身英文唔叻, 依家就更加追唔到…最近就諗住買dr mxx套兒童英語教材, 我見身邊d朋友用開, 話可以學生字學讀音, 仲學到唔同嘅句式, 好似都幾有用~

小朋友受教育嘅義務

引用:
原帖由 kiuesse 於 2021-3-5 01:06 PM 發表

same here…我個個仲要本身英文唔叻, 依家就更加追唔到…最近就諗住買dr mxx套兒童英語教材, 我見身邊d朋友用開, 話可以學生字學讀音, 仲學到唔同嘅句式, 好似都幾有用~
呢套ok嫁,阿女用咗呢套教材之後,見佢英文進步咗唔少,生字同一d簡單句子都識用。最近開始返面授,老師都有讚佢叻女!

引用:
原帖由 fongkaiwai 於 2021-3-5 06:27 PM 發表

呢套ok嫁,阿女用咗呢套教材之後,見佢英文進步咗唔少,生字同一d簡單句子都識用。最近開始返面授,老師都有讚佢叻女!
唔貴咩?

唔使擔心, 小朋友好快會適應番, 喺適應期當中, 請家長不要心急, 已免比過多壓力比小朋友

引用:
原帖由 adrainne 於 2021-3-8 01:07 PM 發表

唔貴咩?
我覺得同補習個價都差唔多,呢套教材你預佢幾十蚊一日度
都可以學到幾多野,最重要係小朋友學完有進步嘛~

引用:
原帖由 chilong2233 於 2021-3-3 05:14 PM 發表

有冇同老師講過呢個問題?再唔係就靠自己平時係屋企練習多d呢?
有啦,但係老師佢地而家都冇時間,係咁趕進度

引用:
原帖由 fongkaiwai 於 2021-3-8 04:32 PM 發表

我覺得同補習個價都差唔多,呢套教材你預佢幾十蚊一日度
都可以學到幾多野,最重要係小朋友學完有進步嘛~
咁其實呢個價都還好,我問過出面補習,都差不多

跟不上找個補習學校啊

英文氛圍好緊要,只喺學校度學習唔得啦,要在日常生活中鍛煉語感,積累。 學會一門語言最快嘅方式就係處在講呢種語言嘅環境中

引用:
原帖由 kiuesse 於 2021-3-5 01:06 PM 發表

佢套野係ok ge, 學得多野, 但要堅持做

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]