• 瀏覽: 12,673
  • 回覆: 89
引用:
原帖由 Cadrian 於 2021-3-3 10:46 AM 發表

出嚟做嘢兩三年,我老母都 KEEP 住拆我啲信同摷我嗰袋……
明明係我自己啲銀行信呀,信用咭信呀,公司信呀之類,次次都同我講「做乜碌咁多咭呀」「銀行咁多錢就乜唔比多啲家用之類」。
我已經提咗佢好多次,唔好再拆我啲信,唔好再睇我啲私人信件,佢都係唔聽
呢排已經過份度開始襯我唔留意摷我個袋,有幾次比我去完廁所見到佢摷緊嘢……
為咗唔衝突,我已經袋不離身,我以為佢咁會知有問題,點知琴日 DAY  ...
同佢講叫佢唔好咁做

引用:
原帖由 Oilpig 於 2021-3-3 12:31 PM 發表

我以前都會睇阿仔D野,不過升到中學就冇啦
要信任,同埋有私隱
通情達理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-3-3 02:40 PM 發表

用e-statement X2
用埋電子支付,連碌卡單都唔洗keep。
唔多唔少都有啲現金掛?

回覆 引用 TOP

你唔直接問下佢?
再唔係開個私人信箱

試下扮巢佢個袋 但佢知道咩感受

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-3-3 02:40 PM 發表

用e-statement X2
用埋電子支付,連碌卡單都唔洗keep。
好多都冇得轉

引用:
原帖由 Cadrian 於 2021-3-3 10:46 AM 發表

出嚟做嘢兩三年,我老母都 KEEP 住拆我啲信同摷我嗰袋……
明明係我自己啲銀行信呀,信用咭信呀,公司信呀之類,次次都同我講「做乜碌咁多咭呀」「銀行咁多錢就乜唔比多啲家用之類」。
我已經提咗佢好多次,唔好再拆我啲信,唔好再睇我啲私人信件,佢都係唔聽
呢排已經過份度開始襯我唔留意摷我個袋,有幾次比我去完廁所見到佢摷緊嘢……
為咗唔衝突,我已經袋不離身,我以為佢咁會知有問題,點知琴日 DAY  ...
全部轉做e-statement,咁就可以解決部分嘅問題,但係手袋就冇辦法啦!

如果阿媽想摷信用卡睇, 
即係佢好擔心樓主理財出問題, 
只要樓主俾佢知道自己識得理財, 
多 D 同佢傾下自己O既理財技巧... 
等佢無咁擔心... 
情況應該可以好轉... 

永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

回覆 引用 TOP

試下開帖先?不斷更新報告 再通知老母已開帖 睇下有冇幫助?

臨兵鬥者皆陣列在前
          丸attack 🤗

回覆 引用 TOP

直接同佢講唔好囉

回覆 引用 TOP

佢可以抄我個袋

回覆 引用 TOP

廢柴老母
講緊人格垃圾

回覆 引用 TOP

佢有無摷你老逗個袋

回覆 引用 TOP

引用:

你亞媽已經習慣摷你啲袋,應該由少時書包開始,要佢改依個習慣真係會好難,嘈!只會傷感情,可以考慮試下你摷番佢啲私人物品,仲要一定要俾佢知,如果佢唔鬧你就真係無符了,佢鬧你就可以同佢講依啲係討厭行為,大家都唔好做。

回覆 引用 TOP

佢想睇吓你有冇收埋俾人

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]