• 瀏覽: 14,629
  • 回覆: 127
引用:
原帖由 求知客 於 2021-2-28 20:43 發表

中老坑現在當然說當年,唔通還上去娶個如花少艾; 但是年輕人在內地都大把可以選擇,何須南下!
but must be more difficult than 15 years ago

熱賣及精選
2000年前只有3類職業北上找老婆,地盤,保安,廚房,2005年後多左好多大學生識上去玩,2020年後北上年齡層面已經差不多全年齡.

引用:
原帖由 千堂 於 2021-2-28 10:37 PM 發表

2000年前只有3類職業北上找老婆,地盤,保安,廚房,2005年後多左好多大學生識上去玩,2020年後北上年齡層面已經差不多全年齡.
你最後果句up乜

引用:
原帖由 千堂 於 2021-2-28 22:37 發表

how about 2022

引用:
原帖由 春天一留言 於 2021-2-28 10:57 PM 發表

你最後果句up乜
話老中青任何職業都大規模北上找老婆,
放棄港女了

笑死
引用:
原帖由 春天一留言 於 2021-2-26 01:09 PM 發表

有親友06年北上娶妻,樣子四正又捱得,而家一家四口住公屋,佢果時又矮又肥仲要失緊業,咁都執到個咁好質素老婆。換咗而家鬼吼佢咩!
中港婚姻,好多離婚,又好多例子

引用:
原帖由 哈囉忽然羊 於 2021-2-28 23:37 發表

中港婚姻,好多離婚,又好多例子
may be different after year 2021

引用:
原帖由 andy_2008 於 2021-3-1 12:02 AM 發表

may be different after year 2021
係,會更多人離婚,或無拍拖,個個單身,而家五個港人,一個貧窮線下,唔知年輕、適婚,會唔會係例外的呢?

有或者冇能力嘅都應該去一個更大嘅平台發展,以前就多數去北京上海,而家去大灣區發展都有好多選擇,不過要先學好普通話

引用:
原帖由 半夜滴滴手機 於 2021-3-1 00:49 發表

有或者冇能力嘅都應該去一個更大嘅平台發展,以前就多數去北京上海,而家去大灣區發展都有好多選擇,不過要先學好普通話
but when can we go to China

引用:
原帖由 春天一留言 於 2021-2-26 01:09 PM 發表

有親友06年北上娶妻,樣子四正又捱得,而家一家四口住公屋,佢果時又矮又肥仲要失緊業,咁都執到個咁好質素老婆。換咗而家鬼吼佢咩!
呢啲真係成功嘅例子~

引用:

關咩時間事,係人才就咩時間都有市場,係垃圾就算擺咗幾千年都係垃圾。

引用:
原帖由 andy_2008 於 2021-2-28 03:01 PM 發表

如果15年前, 你北上娶妻, 現在已一家人在香港快樂地生活
依家只能後悔冇機會嚕

引用:
原帖由 核心會天才 於 2021-2-28 03:16 PM 發表

我有個fd,20年前因為單身一人,所以答應公司調咗去北京返工,北京同事介紹咗個女仔俾佢識,後尾仲結咗婚,約5年後調返香港,班fd見到亞嫂,都一致驚為天人,香港好難搵到咁有氣質美女
遇到美好姻緣~

引用:
原帖由 春天一留言 於 2021-2-28 03:46 PM 發表

黑媽媽啱你🤭🤭
賓賓唔會嫁掛?印傭就基本上唔會。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]