• 瀏覽: 15,266
  • 回覆: 13
引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-2-24 12:42 PM 發表

老豆同阿媽離咗婚之後,我就一直同老豆一齊住,佢幾年前識咗個女朋友,間唔中都會過嚟訓,舊年開始就直接同老豆同居。

本身我都覺得冇咩野,有人照顧老豆都好,點知原來佢哋已經偷偷地結咗婚一個月,唔俾我知!

我係無意間見到張結婚證書先知,我真係接受唔到,點解再婚咁大件事都唔同我講,係咪諗住一直瞞住我,姐係我唔知就唔同我講?本身一直同老豆關係好好,但呢件事真係令到我好傷心,連個女都要瞞住,我嬲到返 ...
心情唔好?住緊嘅樓係咪老竇名?

熱賣及精選
引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-2-24 03:09 PM 發表

唔多好
層樓係你老竇個名?

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-2-24 03:30 PM 發表

寫咗阿嫲個名,不過呢個唔係重點
如果寫咗佢個名,佢註冊結婚佢老婆好似有一半喎?

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-2-24 03:35 PM 發表

本身係佢名,但佢早幾年轉咗俾阿嫲,所以層樓先冇寫佢名
轉咗你阿嫲個名都好啲,希望佢唔會做低遺囑俾晒你老竇啦。

引用:
原帖由 kailianda 於 2021-2-26 09:56 AM 發表

老豆醒👍怕女人分身家
有啲溝女溝到好精學嘢啦

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2021-2-26 09:58 AM 發表

轉得俾其他親人 , 已經一早安排好晒 . 最小樓主老豆絕對唔係笨七個類 .

可能亞嫲已經立左平安紙俾樓主 . 只係冇通知樓主一聲 .
直頭聰明過頭識得咁做
有可能立晒平安紙送比樓主

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-26 11:50 AM 發表

無遺囑﹐同住物業係畀晒配偶
咁樣㗎,如果冇遺囑層樓係佢老竇個名,上天堂之後都係配偶有一半

引用:
原帖由 正人正貨 於 2021-2-26 03:33 PM 發表

即係,俾人分撚咗份身家。
依家唔係喎你翻帖睇,樓主話轉咗俾佢嫲嫲個名。

引用:
原帖由 正人正貨 於 2021-2-26 04:32 PM 發表

如果佢嫲嫲瓜咗就剩返俾佢老豆,佢老豆瓜咗就原底係剩俾佢嘛。
佢嫲嫲立低遺囑比樓主就得

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-26 06:13 PM 發表

應該唔係一半
而係全部
唔係全部有一半好似係比仔女平均分㗎?

引用:
原帖由 正人正貨 於 2021-2-26 04:32 PM 發表

如果佢嫲嫲瓜咗就剩返俾佢老豆,佢老豆瓜咗就原底係剩俾佢嘛。
正人正貨,樓主唔鍾意講呢啲唔好講嚕

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-2-26 05:07 PM 發表

你中意分人身家係你既事,我從來冇講過呢樣野,咩人諗咩野,你都唔係俾意見就唔該你行開!
不過你個主題講你老竇再婚的問題希望俾意見,再婚就係牽涉到財產遺產的問題

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-26 06:28 PM 發表

唔係
居所全部比配偶
連屋內物品基本上都係全部比配偶
可能要有遺囑先至有一半俾仔女平均分?樓主唔想講期望其他鋪再遇閃Lu

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-2-27 10:32 PM 發表

無錯,傾清楚平安紙內容就隨便老豆做咩啦
樓主唔鍾意講,我唔講啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]