• 瀏覽: 15,237
  • 回覆: 139
look at the bright side, 都仲有公公婆婆睇住, 大個女啦, 揾自己嘅Mr. Right 去組織自己嘅家庭罷啦

熱賣及精選
你老豆再婚是對你好大影響的,如果無立遺囑,因為他死後財產會由現任老婆接管,那要看看有幾多身家,和你看唔看重他的遺產!
如果你不計較遺產問題,就好辦啦,
如果你計較,不如值接同佢講,叫他立定遺囑,保障你既權益先,話晒你唔係你後母親生,你老豆兩腳一申,你就乜都無
如果你覺得以上都不是問題,咪當多個工人返來照顧你囉,都是好事

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-2-26 11:47 AM 發表

咁點解要瞞住我呢?仔女結婚就要俾父母知, 父母再婚唔使同仔女講?如果連再婚咁大件事都要瞞住仔女做,呢啲叫咩屋企人?
呢件事亦反映出妳喺父母眼中嘅成熟程度。

好老土咁講,再婚呢單啲妳知道咗會唔開心嘅,妳老豆係𡃶妳嘅仲同妳講?但唔通等妳成熟啲識諗先結呀?老老實實,咁要等幾多年?

男人有時都怕老尷嘅

過年多封利是

乜事仲系要溝通清楚

走自己嘅路,讓別人去講吧
你只可以成炮灰還可以怎樣算吧

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-2-24 12:42 PM 發表

老豆同阿媽離咗婚之後,我就一直同老豆一齊住,佢幾年前識咗個女朋友,間唔中都會過嚟訓,舊年開始就直接同老豆同居。

本身我都覺得冇咩野,有人照顧老豆都好,點知原來佢哋已經偷偷地結咗婚一個月,唔俾我知!

我係無意間見到張結婚證書先知,我真係接受唔到,點解再婚咁大件事都唔同我講,係咪諗住一直瞞住我,姐係我唔知就唔同我講?本身一直同老豆關係好好,但呢件事真係令到我好傷心,連個女都要瞞住,我嬲到返 ...
你老豆結婚又唔係你結婚,關你撚事咩,做乜要同你講,多鳩餘。

引用:
原帖由 哪吒仔 於 2021-2-24 01:52 PM 發表

心情唔好?住緊嘅樓係咪老竇名?
即係,俾人分撚咗份身家。

引用:
原帖由 max3306kin 於 2021-2-24 03:51 PM 發表

妳係咪做乜野都會同個老豆交代? 例如尋晚比條仔中出左咁?
哩啲味就係關人鳩事囉,唔係關佢老豆條鳩事囉,所以佢老竇條鳩事又關佢撚事咩。

引用:
原帖由 高山茂林 於 2021-2-25 11:26 AM 發表

再婚可以,但都要徵求下家人嘅意見啦!
你以往或者將來結婚,會唔會問下你家人意見,俾唔俾你結婚啊?

引用:
原帖由 色香的龜頭 於 2021-2-24 04:54 PM 發表

生左個細佬后,層樓都冇
呢個真嘅有可能。

引用:
原帖由 kailianda 於 2021-2-26 09:56 AM 發表

老豆醒👍怕女人分身家
有啲溝女溝到好精學嘢啦

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2021-2-26 09:58 AM 發表

轉得俾其他親人 , 已經一早安排好晒 . 最小樓主老豆絕對唔係笨七個類 .

可能亞嫲已經立左平安紙俾樓主 . 只係冇通知樓主一聲 .
直頭聰明過頭識得咁做
有可能立晒平安紙送比樓主

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-26 11:50 AM 發表

無遺囑﹐同住物業係畀晒配偶
咁樣㗎,如果冇遺囑層樓係佢老竇個名,上天堂之後都係配偶有一半

提示:支持鍵盤翻頁左 右