• 瀏覽: 1,790
  • 回覆: 9
熱賣及精選
更年期,帶佢去睇中醫調理。

引用:
原帖由 和平白鴿 於 2021-2-23 09:12 PM 發表

阿媽日日係屋企鬧人, 我郁到D野大聲少少又鬧
行路太大聲又鬧, 整到地下少少水又鬧
電視要靜音
但佢自己會半夜吸塵同開搞拌機, 嘈到全家瞓

究竟可以點, 佢係咪有精神問題
好辛苦好辛苦
鬧得你唔啱咩? 你都明白點解要 鬧你啦, 整到成地水,唔理就算?唔打你偷笑啦!

引用:
原帖由 和平白鴿 於 2021-2-23 09:12 PM 發表

電視要靜音

好辛苦好辛苦
叫佢細聲啲嘈住你瞓~

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-2-23 10:32 PM 發表

更年期,帶佢去睇中醫調理。
有啲屋企唔大加埋行步路都大力咁咪好嘈囉~

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-2-24 10:46 AM 發表

鬧得你唔啱咩? 你都明白點解要 鬧你啦, 整到成地水,唔理就算?唔打你偷笑啦!
你係樓主媽媽?

引用:

電視要靜音

好辛苦好辛苦
搬走啦仲忍!

引用:

電視要靜音

好辛苦好辛苦
天下無不是父母, 伯母做乜都係為你好. 包容下啦, 呵!

一張長者咭在手, 全港打橫行
引用:

電視要靜音

好辛苦好辛苦
阿媽日日係屋企鬧人,
我郁到D野大聲少少又鬧, 行路太大聲又鬧, 整到地下少少水又鬧, 電視要靜音

安靜, 怕地下水。一般過半百的媽媽。最基本要求。
有精神/情緒問題。身上有病痛。
為什麼鬧? 可能得不到你的回應吧。
固執, 不想改變也是一般中老年媽媽的個性。

首先自己, 要自我要求。
1, 郁到D野大聲少少, 行路太大聲, 電視要靜音 = 保持安靜。
2. 整到地下少少水又鬧, 廁浴地下DD水, 可以抹下。保持整結。

另一方, 多陪伴和她傾。

我母親10點后,  我看電視都會令她睡不了。

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]