• 瀏覽: 938
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
「這世界上有一個人是永遠在等著你的,不管是什麼時候,不管在什麼地方,反正你知道,總有這麼一個人。」《半生緣》張愛玲。

當聽到這句說話時,內心深處忍不住泛起絲絲漣漪。。。。無限放大。。。。

「今晚有舞會,去嗎?」「5去,我去圖書館。。。。」「甘悶,甘我去約其他人。。。」「你鍾意啦。。。。」

平時嚴肅莊重既大道,今晚卻搖身變成狂野的大道。周圍都裝飾得美輪美奐,隨著強勁的節拍,大家不斷舞動着四肢,我們玩得不亦樂乎!突然旋律一轉,變成了很抒情的情歌,每個人都很自然地湊成一對。媽的,一眼望過去,他們都已經湊成了一對,只剩我一人。

突然,身後傳來一把聲音:「請問可以請你跳舞呀?」回頭一看,原來是一個長得5帥的男生,但我依然大方地說:「可以啊!」對方立刻露出欣喜的模樣,卻突然消失在人群裏。(頂,有冇甘趕客呀

正準備跳出舞池之際,突然有一個高大的body擋在我眼前,抬頭一看,唔認識。這時,消失的那個5帥男生出現了,說:「其實係佢想請你跳舞。」(吓,點解甘複雜架?)

怯怯的你顯得很害羞,畢竟係浪漫既旋律,係你伸手過來之前,我先捉着你對手。(其實小鮮肉長得很帥,至少帥過佢fd,白白嫩嫩的,又長得很高大,我猜應該是今年的新生。)

一路跳舞,我不斷偷笑,佢雙手不斷冒汗和發抖。突然,弟弟說:「我們係5係應該好似佢地甘攬呀?」「吓,點樣攬?這樣都好好呀!」「5係,人地係攬住個女仔既腰。。。」當然繼續打啞謎(其實弟弟到底算大膽,定係細膽呢?)

幸好,強勁的節拍又回來鳥,我即刻撇低佢,然後搵返我d fd,繼續跳舞、繼續玩耍。。。。

深夜鳥,天空突然飄下一絲絲的細雨,原來淋着雨跳舞更好玩,我突然回頭看見你站在大道上,手上拿著一把傘和書本,圖書館關了,你是來送我回家的?你不是說不來的嗎?但此刻,你卻站在我眼前。。。。。

原來,無論你玩得幾盡興、幾瘋狂都好,永遠及5上,當你回頭發現他站在你眼前個一刻,今夜醉了。。。。

柄你

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
獅子男

引用:
原帖由 cclia716 於 2021-2-23 09:55 PM 發表

獅子男
5係估錯

柄你
引用:
原帖由 低能的你 於 2021-2-23 11:03 PM 發表

5係估錯
咁暖,巨蟹!

生有時
死有時
相聚有時
別離有時
安好
勿念
引用:
原帖由 不基含情的妹頭 於 2021-2-24 11:37 PM 發表

咁暖,巨蟹!
冇巨蟹過

柄你
引用:
原帖由 低能的你 於 2021-2-25 07:48 AM 發表

冇巨蟹過
白羊

生有時
死有時
相聚有時
別離有時
安好
勿念
引用:
原帖由 不基含情的妹頭 於 2021-2-25 07:51 AM 發表

白羊
另一邊答左你,想像5到既星座

柄你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前往花色水管 於 2021-2-27 10:26 AM 發表

我也是獅子座
但係主角5係獅子座喎

柄你

回覆 引用 TOP

我愛妳,為咗妳嘅幸福,我願意放棄一切--包妳

引用:
原帖由 明日奇怪駱駝 於 2021-2-28 10:03 AM 發表

男人你都啱你啱我5啱

柄你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日奇怪駱駝 於 2021-2-28 10:03 AM 發表

放棄一切?即係咩先?

你應該冇嘢放棄喎

柄你

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]