• 瀏覽: 3,031
  • 回覆: 59
  • 追帖: 3
婚姻本身無對錯,睇你對佢乜嘢態度,份耕耘份收穫,撒乜嘢種子,開乜嘢花,結乜嘢果,歷來如此。

引用:
原帖由 li682351 於 2021-2-23 03:15 PM 發表

婚姻本身無對錯,睇你對佢乜嘢態度,份耕耘份收穫,撒乜嘢種子,開乜嘢花,結乜嘢果,歷來如此。
婚姻本就系兩個人互相磨合嘅過程,互相接受對方嘅優缺點,才能一直走下去。

引用:
原帖由 秋天小路人 於 2021-2-23 03:21 PM 發表

婚姻本就系兩個人互相磨合嘅過程,互相接受對方嘅優缺點,才能一直走下去。
婚姻就係咁,要用心。

引用:
原帖由 li682351 於 2021-2-23 03:23 PM 發表

婚姻就係咁,要用心。
愛情和婚姻嘅基礎系忠誠、信任和妥協。如果一個人非常惜你,但卻出軌,嗰唔系愛情;一個人非常重視你,卻一直唔相信你,也唔系好嘅婚姻;而兩個人睇起嚟很相愛,卻都唔願為對方放棄自己嘅部分生活,呢更唔系長久嘅愛。忠於愛情,信任愛人,相互犧牲,呢才系美滿嘅婚姻。

引用:
原帖由 秋天小路人 於 2021-2-23 03:21 PM 發表

婚姻都好似土地,睇你想種乜嘢。

引用:
原帖由 li682351 於 2021-2-23 03:26 PM 發表

婚姻都好似土地,睇你想種乜嘢。
冇唔幸嘅婚姻,只有唔幸嘅夫妻。一對對夫妻懷着對婚姻嘅無比美好嘅憧憬走入婚姻嘅殿堂,可最終佢哋卻失望了,於系佢哋責怪婚姻,講婚姻系愛情嘅墳墓,而其實真正要怪嘅系佢哋自已。

引用:
原帖由 秋天小路人 於 2021-2-23 03:25 PM 發表

愛情和婚姻嘅基礎系忠誠、信任和妥協。如果一個人非常惜你,但卻出軌,嗰唔系愛情;一個人非常重視你,卻一直唔相信你,也唔系好嘅婚姻;而兩個人睇起嚟很相愛,卻都唔願為對方放棄自己嘅部分生活,呢更唔系長久嘅愛。忠於愛情,信任愛人,相互犧牲,呢才系美滿嘅婚姻。
見解獨到,有內涵,可以互相交流多婚觀姻以及婚後生活。

引用:
原帖由 li682351 於 2021-2-23 03:28 PM 發表

見解獨到,有內涵,可以互相交流多婚觀姻以及婚後生活。
愛情唔得勉強,婚姻也無須強求,無論男人女人,對待愛情與婚姻都應慎重,情感婚姻都唔得系隨意嘅行為。

引用:
原帖由 秋天小路人 於 2021-2-23 03:28 PM 發表

冇唔幸嘅婚姻,只有唔幸嘅夫妻。一對對夫妻懷着對婚姻嘅無比美好嘅憧憬走入婚姻嘅殿堂,可最終佢哋卻失望了,於系佢哋責怪婚姻,講婚姻系愛情嘅墳墓,而其實真正要怪嘅系佢哋自已。
婚姻系用心嚟經營慨,應該用一顆真誠心嚟經營。

引用:
原帖由 li682351 於 2021-2-23 03:30 PM 發表

喺婚姻里,邊個也唔系邊個嘅救世主,邊個也改變唔了邊個,只有精神上嘅完全信任和理解,呢段婚姻才能維持下去,喺呢個社會里,唔止男人,女人也要有所擔當。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 li682351 於 2021-2-23 03:30 PM 發表

講嘅對,兩人都真相付出唔求回報,自然而然嘅就會想處好。

引用:
原帖由 秋天小路人 於 2021-2-23 03:29 PM 發表

愛情唔得勉強,婚姻也無須強求,無論男人女人,對待愛情與婚姻都應慎重,情感婚姻都唔得系隨意嘅行為。
的確,婚姻唔能夠強求,還是要慎重,最終水到渠成,修成正果。

引用:
原帖由 li682351 於 2021-2-23 03:34 PM 發表

的確,婚姻唔能夠強求,還是要慎重,最終水到渠成,修成正果。
婚姻破裂嘅兩大終極原因:相擁卻並唔相愛。相愛卻唔懂點樣相處。婚姻里,夫妻間嘅相處比相愛還更重要。

引用:
原帖由 秋天小路人 於 2021-2-23 03:33 PM 發表

講嘅對,兩人都真相付出唔求回報,自然而然嘅就會想處好。
付出真愛,才能夠無愧於心值得你愛,就會無怨無悔。

引用:
原帖由 li682351 於 2021-2-23 03:37 PM 發表

付出真愛,才能夠無愧於心值得你愛,就會無怨無悔。
唔好為了負責而去結婚。要知,唔愛對方卻和對方結婚系最唔負責嘅。就算當時讓對方很傷心,但系總比讓佢幾年甚至一輩子傷心強。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]