• 瀏覽: 10,800
  • 回覆: 105
引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-24 05:13 PM 發表

請問我又點冇家教呢?
下下話要教人, 係唔係on9

嗰個人嚟呀,得兩歲點教,你以為嗰隻係兩歲馬.

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-24 05:15 PM 發表

但佢要成日跟我出街
佢失禮我呀
BB仔點會失禮人?
2歲人仔出面其他人根本唔會介意(由其是做過人老豆老母果d)

一切只係你太在意人地點睇你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 週週寧靜 於 2021-2-24 07:56 PM 發表

嗰個人嚟呀,得兩歲點教,你以為嗰隻係兩歲馬.
可能三歲才能教
但兩父母成日就由佢地係條街到周圍行勁危險
可想兩父母都是無腦

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-23 01:29 PM 發表

依家同緊阿哥,阿嫂,佢個仔,我阿爸,我阿媽一齊住
阿哥阿嫂個仔今年兩歲,成家都好寵佢,但係寵壞個隻

但成日我想幫手教,就會比人話返我轉頭,次次都係我衰
例如大家食飯個時,佢想拎筷子玩,拎唔到就會喊
咁我當然就會話唔好比佢,想抱佢出黎同佢講下,要教佢唔係喊就咩野都有架啦
但我阿爸我阿媽就會話「佢仲細啊嘛」,就咩都比佢,話我好整喊佢

阿哥阿嫂 ...
個仔唔係你嘅,你講乜都冇用,只會被對方敵視。
過多幾年睇個細路點樣玩殘佢父母好過啦。

啱,唔好話細佬 有啲大人都好無家教
有次有條友攞住把刀 一邊指住佢個朋友一邊挽,我話唔好 佢話又無插中佢,我當堂西面無咁好氣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-23 01:29 PM 發表

咁我當然就會話唔好比佢,想抱佢出黎同佢講下,要教佢唔係喊就咩野都有架啦
但我阿爸我阿媽就會話「佢仲細啊嘛」,就咩都比佢,話我好整喊佢

阿哥阿嫂 ...

世伯、伯母有冇哽魚骨?

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高

回覆 引用 TOP

算啦,學嗰個乜水話齋,係優秀既細路。

回覆 引用 TOP

引用:

阿哥阿嫂 ...
就係啲父母當正個仔女係"金波羅",唔打唔鬧仲要就晒個細路,久而久之個細路就以為呢個世界所有人都係為佢而轉.
睇吓今日今日嘅年輕人,喺上年做咗啲乜出嚟,總之呢個世界係由佢哋話晒事,呢種心態就係父母縱出嚟架.佢地父母之後就承受番當日,冇打冇鬧個細路嘅後果,而個細佬嘅人生就更加精彩.
由甲就係咁樣誕生.

回覆 引用 TOP

樓主有咩資格教人個仔?
你最多鬧個父母
無家教
個仔又唔係你生
教乜春

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-23 03:35 PM 發表

係因為佢地阿爸阿媽又唔教
之後阿爺阿麻又好寵佢地
兩歲多小孩係反叛期,你可以教,不過佢吾會明對與錯,講左佢都吾明,但在路上周圍跑係危險的,堅持要拖住,習慣左就吾會比你拖了。

全家都要做好人,得你一個做衰人,自己諗下抵唔抵?

回覆 引用 TOP

三歳先啦

回覆 引用 TOP

引用:

阿哥阿嫂 ...
人地個仔,唔洗你教啦🙄 唔好以為兄弟姊妹果啲細路你可以管,你只係可以同佢地玩,同埋保義工保姆,咁就和諧了🙄

十蚊三笑,埋泥睇埋泥揀 ^0^
提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]