• 瀏覽: 11,197
  • 回覆: 105
自己吾教到時候出到社會咪俾人地教羅

熱賣及精選
引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-23 01:29 PM 發表

依家同緊阿哥,阿嫂,佢個仔,我阿爸,我阿媽一齊住
阿哥阿嫂個仔今年兩歲,成家都好寵佢,但係寵壞個隻

但成日我想幫手教,就會比人話返我轉頭,次次都係我衰
例如大家食飯個時,佢想拎筷子玩,拎唔到就會喊
咁我當然就會話唔好比佢,想抱佢出黎同佢講下,要教佢唔係喊就咩野都有架啦
但我阿爸我阿媽就會話「佢仲細啊嘛」,就咩都比佢,話我好整喊佢

阿哥阿嫂 ...
應該咁講,仲細係事實
要教都應該

但唔應該係你教

我明樓主講咩, 但你個處境最麻煩既地方係, 你都係屋企人....

如果要教既其實唔係個細路, 而係個大人s先

其實, 如果真如你所講, 你湊既時候, 細路係正常又乖, 做到俾佢地睇.....久而久之佢地會想學你既....始終佢會長大, 就唔會就得太多~

縱壞左 大個好難改

的確太細。慢慢教

輸到冇晒自信
樓主, 做得好, 細路仔細個嗰陣唔敎, 大個咗嗰陣敎都唔會聽

'佢仲細啊嘛' 呢句真係好討厭,仲有有啲家長講野好衰,例如搭緊巴士,個小朋友係度玩周圍行黎行去,咁有啲家長就會話'坐好啲唔好玩,唔係既話司機叔叔鬧架',將個責任推比司機,轉移視線屈個司機鬧人係衰人。

留言好多怪獸家長

引用:
原帖由 x747x 於 2021-2-24 05:17 PM 發表

但怪獸家長好多時都反而覺得自己先識教,無仔女嘅唔會識。

所以先最好同父母溝通咗,可能佢哋唔介意自己做好人你做衰人,咁就易辦。
佢地係懶得教咁囉

引用:
原帖由 有贏冇輸 於 2021-2-24 05:50 PM 發表

下下話要教人, 係唔係on9
你真有趣

引用:
原帖由 christ201430 於 2021-2-24 08:18 PM 發表

可能三歲才能教
但兩父母成日就由佢地係條街到周圍行勁危險
可想兩父母都是無腦
兩歲同三歲有咩分別

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-2-24 09:38 PM 發表

個仔唔係你嘅,你講乜都冇用,只會被對方敵視。
過多幾年睇個細路點樣玩殘佢父母好過啦。

玩殘埋其他人=我添呀

引用:
原帖由 dan_dan524 於 2021-2-25 07:51 AM 發表

兩歲多小孩係反叛期,你可以教,不過佢吾會明對與錯,講左佢都吾明,但在路上周圍跑係危險的,堅持要拖住,習慣左就吾會比你拖了。
所以好多野都教佢等佢習慣

引用:
原帖由 土瓜灣雙刀 於 2021-2-25 08:25 AM 發表

人地個仔,唔洗你教啦🙄 唔好以為兄弟姊妹果啲細路你可以管,你只係可以同佢地玩,同埋保義工保姆,咁就和諧了🙄
唉真係人地個仔
真心心淡

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-2-25 03:06 PM 發表

樓主, 做得好, 細路仔細個嗰陣唔敎, 大個咗嗰陣敎都唔會聽
係呀
好快就唔聽話架啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]