• 瀏覽: 11,200
  • 回覆: 105
引用:
原帖由 公園熱情的魚蛋 於 2021-2-24 03:29 PM 發表

畀我就唔教理九佢到佢大個就知道仆*
exactly 

熱賣及精選
引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-23 01:29 PM 發表

依家同緊阿哥,阿嫂,佢個仔,我阿爸,我阿媽一齊住
阿哥阿嫂個仔今年兩歲,成家都好寵佢,但係寵壞個隻

但成日我想幫手教,就會比人話返我轉頭,次次都係我衰
例如大家食飯個時,佢想拎筷子玩,拎唔到就會喊
咁我當然就會話唔好比佢,想抱佢出黎同佢講下,要教佢唔係喊就咩野都有架啦
但我阿爸我阿媽就會話「佢仲細啊嘛」,就咩都比佢,話我好整喊佢

阿哥阿嫂 ...
你湊過你小朋友後,
你就變成你父母咁。

冇人要你教

引用:
原帖由 offlinechat 於 2021-2-23 03:54 PM 發表

人地係金波羅,你呢?
大仔個仔...
唉...真係恨唔到咁多

引用:
原帖由 cs2 於 2021-2-23 06:19 PM 發表

咁大個人蝦個兩歲細路, 你醜唔醜㗎. 仲多多籍口幫人教仔, 管好你自己先啦.
請問我點蝦佢...

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2021-2-24 10:34 AM 發表

「佢仲細啊嘛」.  可以有唔同解讀的.

你可以唔比筷子佢玩. 
但是否需要「抱佢出黎同佢講下,要教佢唔係喊就咩野都有架啦」?
兩歲明唔明你講野先? 
又或者佢唔係玩, 只係想試下學渣筷子.  但兩歲未必識講未必表達到.
會唔會嚇到佢唔敢用筷子(知道會被人鬧), 改用手食飯.

我當佢兩歲, 聽得明你講 「要教佢唔係喊就咩野都有」,
下次會唔會瀨左屎都唔喊? 下次會唔會肚餓都唔喊 ...
"又或者佢唔係玩, 只係想試下學渣筷子.  但兩歲未必識講未必表達到."
你屋企應該冇小朋友?
佢只係唔想食飯係到玩

"下次會唔會瀨左屎都唔喊? 下次會唔會肚餓都唔喊 ..."
完全唔關事囉
佢兩歲唔會咩都喊,識用其他指手劃腳表達架啦

引用:
原帖由 x747x 於 2021-2-24 11:48 AM 發表

佢父母真係要寵壞佢係佢嘅事,你太介入佢哋必鍾意。不過兩歲半仲係細,要教的話都幾難搞,教佢未必聽,唔教驚放縱。
唔教一定放縱囉

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2021-2-24 12:00 PM 發表

明白樓主感受....老人家, 係鐘意寵孫....
老人家有個心態, 我係玩孫, 教既野留返比父母教...但當父母教時又會出聲, 做好人角色....

我有個孩子 4 歲多, 4 歲之前好難教, 我父母 (爺爺嫲嫲) 成日話我惡, 係度寵佢, 但好彩我不是和他們同住, 我地困獸鬥幾年, 幾經辛苦, 走過地嶽, 阿仔終於上返少少軌道....

教小孩子係需要好大耐性同責任心, 係一件非常艱難 ...
你做爸爸媽媽既就應該知道太寵真係冇用
可惜佢地個個都只係識寵

引用:
原帖由 樓上雀躍的妹頭 於 2021-2-24 12:12 PM 發表

記得有一年,公司的大陸廠長,一家到香港公司拜年,帶埋老婆同個仔,個仔好似有3-4歲,好鬼曳...
到酒樓吃飯,不停將快子"亨"張枱,我就坐响佢對面,嘈到死,叫佢唔好玩,又唔聽..仲要大力D。個亞媽又唔理。
谷鬼氣,俾左一支叉同刀佢玩/亨(因為我老板係鬼老,一般都要叫一套給他用)。
當然個仔照"亨" (唔識性),我就狂笑.... 個阿媽先死死地氣,鬧個仔唔好嘈咋.... ...
冇家教真係慘

引用:
原帖由 有贏冇輸 於 2021-2-24 12:27 PM 發表

你自己都冇家教,點教人?
請問我又點冇家教呢?

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-2-24 03:14 PM 發表

你仲細。
老師都唔識教自己仔女架。

你阿哥就睇得出係佢老豆老母教出黎。
你呢?
邊個教到你明甘多道理?
我阿哥係單純聽晒佢老婆話
學其他ching cda話齋老人家都係寵同玩孫心態

引用:
原帖由 刺身壽司 於 24/2/2021 17:11 發表

唔教一定放縱囉
如果真係要教,你同返佢父母講,甚至建議佢點教,你直接教,如父母唔鍾意就麻煩,因為唔知佢哋點諗。

引用:
原帖由 公園熱情的魚蛋 於 2021-2-24 03:29 PM 發表

畀我就唔教理九佢到佢大個就知道仆*
但佢要成日跟我出街
佢失禮我呀

引用:
原帖由 x747x 於 2021-2-24 05:15 PM 發表

如果真係要教,你同返佢父母講,甚至建議佢點教,你直接教,如父母唔鍾意就麻煩,因為唔知佢哋點諗。
咁諗住係親人呀嘛

引用:
原帖由 刺身壽司 於 24/2/2021 17:16 發表

咁諗住係親人呀嘛
但怪獸家長好多時都反而覺得自己先識教,無仔女嘅唔會識。

所以先最好同父母溝通咗,可能佢哋唔介意自己做好人你做衰人,咁就易辦。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]