• 瀏覽: 10,238
  • 回覆: 20
我同阿爸阿媽細妹住緊間300幾呎既公屋同細妹同一間房。我成日好睇唔過眼我細妹啲野。

好似佢成日夜晚同佢條仔傾電話,但開spaker我已經聽到好尷尬
平時又係房大大聲聽谷阿莫 叫佢用耳機聽 又話唔鐘意喺屋企帶耳機😒

佢條仔同屋企關係好差,結果逢大時大節例牌走上黎痴餐,
但就大爺咁款坐喺度,從來冇話幫手開飯咁。
連扮下野都冇,每次都兩手空空走上黎。
最誇張試過一星期上黎3、4日。

我細妹又拎埋條仔啲衫返黎洗,掉埋落我地個污衣籃度,
即係變相我啲衫都洗埋同一機,我覺得好嘔心。

佢地兩個喺廳坐到旁若無人咁,我妹坐到兩隻腳放哂喺條仔既大髀上面,成家喺齊度都係咁,
又喺度幫條仔唧暗瘡。
兩個人就話啫,成家喺哂度真係可唔可以檢點啲😓

我喺屋企既話,會努力守住間房。
但有時我出左街,一返到屋企諗住入房放低袋,就見到佢地攬住一齊瞓/兩個坐喺張床度談心(?)
我真係好尷尬。仲要有時我媽收左我啲底衫褲就咁掛左喺度。

我同阿爸阿媽反映過,佢地又愛理不理,究竟係而家啲老豆老母咁開放大方,定我古老小家

熱賣及精選
我係女啊

引用:
原帖由 sdyes 於 2021-2-23 12:26 PM 發表

下次區一來你就除bar,個妹肯定不敢再帶
咁咪我蝕左比佢條仔囉

引用:
原帖由 Vder 於 2021-2-23 03:15 PM 發表

你有冇試過私底下同你父母傾?佢哋點講?
我阿媽話:咁你想我點?
之後我冇再睬過佢🙄

引用:
原帖由 南非王子 於 2021-2-23 03:22 PM 發表

你幾大?如果有男朋友盡快嫁出去
我有男朋友啊 但我無理由因為咁就要男朋友娶我架嘛😅

引用:
原帖由 南非王子 於 2021-2-23 03:46 PM 發表

我意思其實係死症嚟,因為父母都唔理,你妹又唔識做,一係忍落去一係搬,除非你有日扯晒火小爆佢條仔咁都仲有機會佢會走
唉 真係死症~
條仔仲要好唔識做,有次全家熄哂燈啦都仲唔識走
平時閒閒地都坐到11點半😑
我老豆老母又係唔出聲

引用:
原帖由 南非王子 於 2021-2-23 03:52 PM 發表

佢條仔係咪d 16/7歲死o靚仔?呢類最難搞
都25/26架喇🙄
個日佢地返黎得我喺度,佢成個人瞓左喺我屋企張梳化度,真係當正自己屋企咁
都係個句,屋企冇人我話之佢地搞咩
邊有人厚面皮冇家教到咁

其實我都知個問題冇得搞
我唯一可以做既一係忍一係搬
但我喺呢度講,見到有人同我既諗法一樣
我都覺得好過啲😢

引用:
原帖由 kwma 於 2021-2-23 06:58 PM 發表

愛屋及鳥
一個未娶一個未嫁
我做咩要愛屋及烏😒

引用:
原帖由 勁蠢人一名 於 2021-2-23 07:01 PM 發表

睇你個貼仲以為你係阿哥阿妹,原來係家姐細妹
噢~這樣😅
就係因為我係女仔 所以先唔想比佢男朋友見到自己啲底衫褲🥲

我唔想因為家事去滾搞男朋友🤷🏻‍♀️
一日未結婚 我都唔想要佢幫手解決我既家事
佢有聽我呻 我覺得已經好足夠

同埋唔係個個男仔都好似我妹條垃圾男友咁無所事事 冇朋友 冇屋企 我叫佢多啲上黎食飯 會佔用左佢同屋企人相處同埋佢休息既時間 我都唔想

引用:
原帖由 Vder 於 2021-2-23 10:22 PM 發表

你咪叫佢同個細女講下,唔好成日帶條仔上黎得唔得呀?搵個中間人出下聲,易搞啲喎
佢就係唔講 佢同我老豆都覺得冇問題 話拍拖就會係咁喎😒 我出聲就變左我搞事 搞到家嘈屋閉

引用:
原帖由 無盡奔馳的烈車 於 2021-2-24 01:19 AM 發表

垃圾就係垃圾,你條仔上嚟食飯洗碗,仲要洗埋佢條仔隻碗。
我而家已經要收埋接埋佢啲衫 WTF
唔係話好多次 不過我一次都唔想😤

引用:
原帖由 rosemary1216 於 2021-2-24 06:15 AM 發表

阿妹又真係幾離譜嘅。人窮志不窮嘛,行為上做到咁cheap…難保有一日佢哋會當眾扑嘢激到你爆血管。
佢地敢做 我敢睇
最多開live益埋街方

引用:
原帖由 karenchan 於 2021-2-24 08:19 AM 發表

如果係我,我會直接表達自己嘅訴求,尤其是係佢阿妹同男友講清楚, 雖然佢哋一定唔會聽甚至乎反面, 但起碼自己講出自己嘅立場係好堅定, 而家佢哋算係侵犯咗自己, 我覺得一定要強硬!!
我一直覺得 呢啲野最好由父母開聲
我同我媽講左一堆野 問佢可唔可以企係我角度諗下
我爸同我媽喺屋企 佢地上黎我已經唔出聲
但得我一個喺屋企個時 對住佢地我覺得好尷尬
連行出房門經過個廳都覺得尷尬
我阿媽居然同我講 叫我做人唔好咁
睇唔過眼就落街行下
再講多兩句 就問返我轉頭 咁你想我點
我心都淡🥲

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]