• 瀏覽: 3,181
  • 回覆: 30
事源 今年農曆新年 年初一 親生 哥哥 whatsapp send張相過嚟 畀佢阿媽睇 佢帶個 孫仔 出去拜年 (經了解後) 原來係去左 華富邨嗰個 (之前偷咗佢阿媽 同兄弟姊妹 個時辰八字) 三舅母三舅父 嗰度拜年,
咁親生仔 梗係冇同個媽講 去華富邨 pk兩公婆度啦 , 個阿哥 都冇主動向媽嗰度拜年 電話都冇過, 每年都係初四知道佢去阿姨度拜年請阿姨食飯, 親生阿媽咁就冇份啦梗係,
今年仲衰 原先諗住叫佢阿媽就過去屯門度食飯話佢識煮飯 順便拜年, 其實阿媽都唔搭得車食完都嘔番曬出嚟 , 都仲好意思叫阿媽去屯門咁遠食餐飯, 跟住過咗新年星期日打嚟即係琴日話晏晝返嚟喎, 我心諗都book曬位出去食其他嘢啦 24小時on call咩 , 講講下就話 星期一夜晚食嘅 今晚, 識咗自己阿哥都起碼 2x年, 點會唔知佢攏嘢呀, 今日晏晝就叫媽打電話去問個哥係唔係真係 食飯晚飯, 個媽仲話講咗係就係㗎啦,
跟住頭先 五點幾 再叫 媽打去比個哥原來唔係今日過嚟喎!!!
完 自己老母都玩 真係等天收!!!

早嗰幾年就話 蚊 過姨衫尾 仲要入去沙田 食餐飯 , 結果上嗰兩年都冇再叫佢阿媽, 可能因為佢哋轉食韓國燒烤覺得貴所以廢事叫~~~

所以我想同阿媽講食飯未自己去食囉做乜要等人哋啫, 好彩頭先食下午茶茶餐嘅時候食埋今晚嗰餐

熱賣及精選
再講哥哥結婚 生咗兩個一個兩歲一個都三歲幾喇 一家人坐埋張枱食飯都冇5次,
最搞笑呢就係 個阿哥 有啲問題 個老婆次次去唔嚟食飯得我哥帶個孫仔
次次食到中途去個痴線老婆 好鬼鍾意send啲仔女喊呀有問題啲相呢 有聲啲語音呀叫爸爸快啲返屋企呀
係咪真係咁折墮呀做人做得 個仔搵個阿媽食飯啫天經地義 呀仲唔係每次都係個仔畀錢
去唔出嚟未算數啦 仲要做埋啲咁下等 嘅行為 真係前世唔修
做細嘅真係冇嘢好講只好相信 個天係有報應

如果開套戲 要搵啲角色我相信都要搵番當事人先至做到全神貫注

恕本人直言 仔女仲要父母 等佢哋食飯 真係有點兒折墮 這些父母也犯賤

奉勸做仔女嘅唔好下巴輕輕, 有時你哋無心一句 有些父母可能就喺街榴槤等你哋電話之後去食飯嘅地方, 結果喺條街幾個鐘先知 原來冇話過嚟! 好彩真係打多個電話confirm 同埋冇訂位如果唔係都唔知點交代

sorry, 有冇人睇得明?

我有自住樓,又有收租樓。
引用:
原帖由 fb0cb4072ebd3a 於 2021-2-22 07:08 PM 發表

事源 今年農曆新年 年初一 親生 哥哥 whatsapp send張相過嚟 畀佢阿媽睇 佢帶個 孫仔 出去拜年 (經了解後) 原來係去左 華富邨嗰個 (之前偷咗佢阿媽 同兄弟姊妹 個時辰八字) 三舅母三舅父 嗰度拜年,
咁親生仔 梗係冇同個媽講 去華富邨 pk兩公婆度啦 , 個阿哥 都冇主動向媽嗰度拜年 電話都冇過, 每年都係初四知道佢去阿姨度拜年請阿姨食飯, 親生阿媽咁就冇份啦梗係,
今年仲 ...
佢同你親生阿姨就有出嚟食飯同你阿媽就冇?

引用:
原帖由 豹王之王 於 2021-2-22 09:37 PM 發表

sorry, 有冇人睇得明?
佢嘅意思唔知係咪話佢親生大佬,冇時間觀念約佢阿媽食飯都甩底?

引用:
原帖由 NGAD 於 2021-2-22 10:24 PM 發表

佢嘅意思唔知係咪話佢親生大佬,冇時間觀念約佢阿媽食飯都甩底?
40歲人小學雞 明玩野
生咗一個仔一個女 永冇成長
好似劍雄覺得 藍永遠都會等佢咁

引用:
原帖由 fb0cb4072ebd3a 於 2021-2-22 11:10 PM 發表

40歲人小學雞 明玩野
咁都幾難攪喎,你阿媽係要為佢效勞。

引用:
原帖由 NGAD 於 2021-2-22 11:11 PM 發表

咁都幾難攪喎,你阿媽係要為佢效勞。
禍害 親生父母
只好相信有報應

引用:
原帖由 fb0cb4072ebd3a 於 2021-2-22 11:12 PM 發表

禍害 親生父母
只好相信有報應
咁又唔好咁講好似有啲黑心咗啲咁~

引用:
原帖由 NGAD 於 2021-2-22 11:17 PM 發表

咁又唔好咁講好似有啲黑心咗啲咁~
除咗咁講我都唔知可以講啲乜
平時已經冇聯絡 出嚟做嘢咁耐一蚊都冇畀過我㗎 , 但下下呢 就識攞嗰啲嘢, 父親過世日日返嚟黐住 都係為咗一個$字, 知道拎唔到啦 就冇影, 呢啲人 只有等天收 雖然佢係我哥但我都係要咁講
我仲記得 爸爸過身嗰時 去同媽咪鬧交 為咗一個 $字,電視機自己熄咗喎!!!

因為 話返嚟食飯甩底 已經唔係第一次
試過好幾次都係咁㗎啦,
老人家又係 懵盛盛 傻著等
食完 早餐 就算 等到成七八點 先食晚飯 , 自己身體唔好又要食咗嘢先食藥, 總之就麻煩多的是
親戚們都以為去入贅 , 結咗婚都五六年 完全 毫無 照顧父母嘅責任 連家用都冇畀 !!!
佢返嚟食飯都仲要過阿媽畀錢
面皮 幾丈厚 , 你估佢真心真係返嚟請個媽食飯咩想逗利是咋嘛死cheap精

我都係借文字表抒發感受, 莫見怪

引用:
原帖由 fb0cb4072ebd3a 於 2021-2-22 11:24 PM 發表

除咗咁講我都唔知可以講啲乜
平時已經冇聯絡 出嚟做嘢咁耐一蚊都冇畀過我㗎 , 但下下呢 就識攞嗰啲嘢, 父親過世日日返嚟黐住 都係為咗一個$字, 知道拎唔到啦 就冇影, 呢啲人 只有等天收 雖然佢係我哥但我都係要咁講
我仲記得 爸爸過身嗰時 去同媽咪鬧交 為咗一個 $字,電視機自己熄咗喎!!!

因為 話返嚟食飯甩底 已經唔係第一次
試過好幾次都係咁㗎啦,
老人家又係 懵盛盛 傻著等
食完  ...
佢出嚟做嘢咁耐一蚊都冇俾過你?佢可以唔俾你㗎,睇你哋大家嘅關係相處成點,因為我聽到你好似有少少嘴咒咁就唔好啦,話晒都同埋條腸生出來係你嘅親生阿哥,佢唔識你要識,如果你咁樣咒佢有報應,我擔心掉轉黎嘅報應係你身上呀,明白嗎?

引用:
原帖由 NGAD 於 2021-2-23 01:19 AM 發表

佢出嚟做嘢咁耐一蚊都冇俾過你?佢可以唔俾你㗎,睇你哋大家嘅關係相處成點,因為我聽到你好似有少少嘴咒咁就唔好啦,話晒都同埋條腸生出來係你嘅親生阿哥,佢唔識你要識,如果你咁樣咒佢有報應,我擔心掉轉黎嘅報應係你身上呀,明白嗎?
小時候嘅嘢我都唔係好記得
但係我媽就話我細個同我哥感情好好嘅 出街手拖手仲好似情侶咁喎, 個媽有些時候仲發現個哥 有時會中我背脊, 打我欺負我之類卦
也許妒忌心掛, 其實我真係冇乜印象發生過啲咩事對於小時候嘅記憶,
不過個哥中三畢業就出嚟做嘢 真係從來冇畀過一蚊我, 莫講話買嘢食都冇, 同埋做咗好多壞事!!! 喺街見到佢自己偷食完先返嚟 ,當我長大出嚟做嘢佢仲未返我借錢, 我咁講一句我冇欠佢, 只有佢欠我哋

對於 詛咒 報應我問心無愧
也許獅子座敢言

BTW thanks for reminder

引用:
原帖由 fb0cb4072ebd3a 於 2021-2-23 01:23 AM 發表

小時候嘅嘢我都唔係好記得但係我媽就話我細個同我哥感情好好嘅, 不過哥哥中三畢業就出嚟做嘢 真係從來冇畀過一蚊我, 莫講話買嘢食都冇, 搞唔搞喺街見到佢自己偷食完先返嚟 ,當我長大出嚟做嘢佢仲未返我借錢, 我咁講一句我冇欠佢, 只有佢欠我哋

對於 詛咒 報應我問心無愧
也許獅子座敢言

BTW thanks for reminder
既然你講迷信,有時又真係有依樣野㗎,如果你哋嘅八字相沖或者唔夾,係冇呢種兄妹情或者唔啱瓦嘅。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]