• 瀏覽: 3,658
  • 回覆: 29
以前每逢清明重陽都會去圓玄學院拜爺爺、嫲嫲、太嫲、大伯父四位仙人,附薦就會去屯門青松觀拜祭。

不過2019年重陽,去年清明同附薦,連續三次拜祭都因為暴動疫情而取消,咁多年都唔會咁。

去年我經過半年時間失業,收入同資產價格都下跌,我爸爸、三伯父、仲有兩位姑姐都退休,我堂呀哥換樓要供曼克頓山,所以想賣骨灰位套現。打算將賣出的錢攤分,佢地每人攞四分一,減輕佢地經濟負擔。

骨灰唔擺圓玄學院可以擺鑽石山紀念花園,一樣都拜到,圓玄學院骨灰位一個可以賣三、四十萬,夠我地未來數年生活費。

不過三伯父話全部佢要哂,一蚊都唔分俾我地,我姑姐又話係嫲嫲資產,邊個都唔可以賣,之後三伯父連Whatsapp群組都退出埋。

可能三伯父有當年佢比錢的單據

引用:
原帖由 tearstream 於 2021-2-22 11:00 AM 發表

三伯父有無單據就唔知,靜係知道骨灰位係嫲嫲以前買落,用三伯父個名去買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 klc1234567 於 2021-2-21 10:49 PM 發表

以前每逢清明重陽都會去圓玄學院拜爺爺、嫲嫲、太嫲、大伯父四位仙人,附薦就會去屯門青松觀拜祭。

不過2019年重陽,去年清明同附薦,連續三次拜祭都因為暴動疫情而取消,咁多年都唔會咁。

去年我經過半年時間失業,收入同資產價格都下跌,我爸爸、三伯父、仲有兩位姑姐都退休,我堂呀哥換樓要供曼克頓山,所以想賣骨灰位套現。打算將賣出的錢攤分,佢地每人攞四分一,減輕佢地經濟負擔。

骨灰唔擺圓玄學 ...
原來骨灰都可以套現~

引用:
原帖由 tearstream 於 2021-2-22 11:00 AM 發表

可能有俾錢掛,如果唔係點會上咗三伯父個名?

引用:
原帖由 klc1234567 於 2021-2-21 10:49 PM 發表

骨灰唔擺圓玄學 ...
每家人只分得十萬八萬, 如何夠未來"數年"??????生活費

可以供曼克頓山幾多個月? 樓主你條數點計

引用:
原帖由 401 於 2021-2-23 09:52 AM 發表

每家人只分得十萬八萬, 如何夠未來"數年"??????生活費

樓主要黎買冥通, 夠用好多年

回覆 引用 TOP

打少個字,差好遠呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 NGAD 於 2021-2-22 10:39 PM 發表

可能有俾錢掛,如果唔係點會上咗三伯父個名?
法律上有名即係佢資產,
好難叫人分比你地。

即係全部人都贊成?
真真正正係食老本,利害。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 19696869 於 2021-2-23 02:31 PM 發表

法律上有名即係佢資產,
好難叫人分比你地。
賣咗可以洗幾年喎,會唔會不孝啊?

回覆 引用 TOP

睇到"想賣嫲嫲骨灰套現" 真心比樓主嚇一跳  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 401 於 2021-2-23 09:52 AM 發表

https://topick.hket.com/article/1397873/骨灰龕位邊度最貴?寶福山你買唔買得起?

嫲嫲圓玄學院有四個位,一個位賣50萬,四個位可以賣到200萬,將錢攤分四份,每家人分到50萬
假設每家人一個月駛一萬,夠四年駛費,如果大駛D每月駛兩萬,都夠兩年駛費

至於佢地曼克頓山供幾錢就唔知,不過有50萬早D還俾銀行,利息都俾少D

引用:
原帖由 19cm 於 2021-2-23 06:44 PM 發表

三四十萬可用幾年?

每月支出都五萬啦。

不如賣左個慢黑洞山套現再攤分啦
每月駛五萬,你要D咩嘢奢侈生活?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]