• 瀏覽: 2,318
  • 回覆: 16
出世到依家便便都係稀, 係好似水咁, 而且間中嘔奶, 就算係人奶都會嘔
上網睇左乳糖不耐受, 發現好多症狀都中左

睇醫生

引用:
原帖由 cho-a 於 2021-2-19 11:44 PM 發表

睇醫生
已經約左兒科, 不過忍唔住想問下大家先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bannyRat 於 2021-2-20 10:10 AM 發表

醫生都係做blood test先答到你
轉低敏奶粉啦...我個細B俾醫生確診係乳糖不耐受, 轉咗低敏奶粉一排就明顯好咗
低敏即係點? 可以講轉左邊隻嗎? 謝

睇醫生先肯定到,如果係既就要飲親舒呢類低敏奶粉

如果係飲母乳都有問題,咁真係似係腸道敏感喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bannyRat 於 2021-2-20 07:41 PM 發表

醫生叫我轉心美力親護
低敏奶粉就係佢地將牛奶蛋白打到好細, 呢隻幾乎冇乳糖又冇棕櫚油
醫生話多數呢個case媽媽都轉呢隻好
same case,個陣個醫生同我講係奶粉入面蛋白質令到佢咁,所以要飲低敏奶粉,係分解到水解乳清蛋白,係細到唔會敏感又易吸收
我睇左幾隻,我見雅培係幾隻之中唯一冇乳糖同棕櫚油,所以俾細女飲佢…飲左便便同皮膚就靚返

回覆 引用 TOP

人奶都敏感真係好少聽
我BB係食緊另一隻奶粉,反而係成日冇便便
所以都好想幫佢轉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkw64 於 2021-2-21 12:57 AM 發表

睇醫生先肯定到,如果係既就要飲親舒呢類低敏奶粉
識個BB睇完醫生,醫生都係叫佢飲親舒

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 karencatty 於 2021-2-24 11:15 PM 發表

有冇試過轉enfinitas? 呢隻成份都貼近人奶,可以問下醫生意見睇下岩唔岩食
如果唔太嚴重係可以試呢隻先,呢隻成份比較似母乳同溫和,
唔得就要考慮低敏奶粉

回覆 引用 TOP

去化驗所做test

回覆 引用 TOP

多謝意見,我BB都係成日好易嘔奶,唔知關唔關唔夾隻奶粉事,我都想試下幫佢轉

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]