• 瀏覽: 22,266
  • 回覆: 117
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 tinlong 於 2021-2-19 04:39 PM 發表

我太太其實係個好外母及好奶奶, 女婿都好尊重老人家.

唔知點解我新抱同我個仔結婚10年, 從未叫過老爺,奶奶或阿爸,阿媽一聲!? 有次仲衝口而出叫咗我做uncle, 我爭d忍唔住笑(其實好嬲)!
好幸福呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 月伊貝 於 2021-2-19 10:43 AM 發表

見到好多版友都說自己奶奶好衰,, 我在想是不是個個都咁衰呢?? 起碼我奶奶不是,,
我奶奶待我如她個女, 經常煲靚湯俾我飲, 又不時幫我湊仔 俾我可以同老公拍下拖,,,
佢對我態度完全不像奶奶,, 似媽媽一樣, 我地有時傾心事, 有D秘密連我老公,, 我老爺都唔知,,
記得有次她打爛左我一樣好珍貴嘅飾品, 佢同我講個時, 即時喊了, 仲不斷說對唔住,
又話買返俾我, 俾返錢我, 我完全沒有 ...
有的新抱有問題,就入晒奶奶數,我同奶奶都好親密,雖然奶奶冇幫我照顧小朋友(因奶奶仲工作)但佢錫我同我媽錫我一樣。

另我1個同事同奶奶同住,關係如母女,佢奶奶都幫佢照顧2個女。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 月伊貝 於 2021-2-19 10:48 AM 發表

其實有時候未必個個奶奶也是大家心中咁差,
人夾人緣加上有代溝, 相處時必定要有耐性.
其實住埋一齊有少少磨擦唔出奇。

奶奶同媽對我黎講係一樣,佢哋有時講既野過火,我唔會介意,因為只有屋企親人講野先可以甘直接。

夫妻都會吵,母女亦會有小吵,新抱奶奶之間都會有,但屋企人真唔好為小事耿耿以懷。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yorosan 於 2021-2-19 11:25 AM 發表

好多野係雙向.
好多新抱, 對老公一個月兩三次返奶奶屋企探老人家, 已經嘈到要離婚, 應該包括你.
呢的老婆真好自私,自己唔愛烏及烏,仲阻止老公孝順父母

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 月伊貝 於 2021-2-19 10:43 AM 發表

見到好多版友都說自己奶奶好衰,, 我在想是不是個個都咁衰呢?? 起碼我奶奶不是,,
我奶奶待我如她個女, 經常煲靚湯俾我飲, 又不時幫我湊仔 俾我可以同老公拍下拖,,,
佢對我態度完全不像奶奶,, 似媽媽一樣, 我地有時傾心事, 有D秘密連我老公,, 我老爺都唔知,,
記得有次她打爛左我一樣好珍貴嘅飾品, 佢同我講個時, 即時喊了, 仲不斷說對唔住,
自己有全部利益時就世界是美好的

回覆 引用 TOP

好難得遇到,幸福!

回覆 引用 TOP

引用:

恭喜,成日見到媳在網上唱奶奶有幾衰,其實一張手掌拍唔響,唔會一定剩係奶奶有問題,最重要係大家互相尊重,互相遷就,唔好小小事都斤斤計較,你有個好奶奶,真心恭喜,相信你待你奶奶都係好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tinlong 於 2021-2-19 04:39 PM 發表

我太太其實係個好外母及好奶奶, 女婿都好尊重老人家.

唔知點解我新抱同我個仔結婚10年, 從未叫過老爺,奶奶或阿爸,阿媽一聲!? 有次仲衝口而出叫咗我做uncle, 我爭d忍唔住笑(其實好嬲)!
我之前岩岩嫁我老公都勁叫唔慣老爺呢個稱呼...覺得無啦啦叫呢個稱呼好奇怪...成日都想skip左叫佢老爺...之後聽番我老公講話佢好介意..我先迫我自己格硬叫佢老爺...其實我內心叫唔叫佢呢個稱呼都係當佢係老爺架啦

遇到個好奶奶真係恭喜你!
可惜我唔係~

引用:
原帖由 天生高大樹 於 2021-2-20 03:09 AM 發表

我之前岩岩嫁我老公都勁叫唔慣老爺呢個稱呼...覺得無啦啦叫呢個稱呼好奇怪...成日都想skip左叫佢老爺...之後聽番我老公講話佢好介意..我先迫我自己格硬叫佢老爺...其實我內心叫唔叫佢呢個稱呼都係當佢係老爺架啦
我唔知我新抱個心是否同你諗法, 當我地係老爺奶奶!? 但10年從末叫過, 真有些那個!
入屋叫人, 人廟拜神, 呢d係最其本禮貌.

引用:
原帖由 tinlong 於 2021-2-20 03:52 AM 發表

我唔知我新抱個心是否同你諗法, 當我地係老爺奶奶!? 但10年從末叫過, 真有些那個!
入屋叫人, 人廟拜神, 呢d係最其本禮貌.
係嘅...不過你可以睇佢除左冇叫你老爺之外態度係咪都正正常常,基本都識得尊重你,如果係可能佢都係咁多年都冇叫,再叫番可能叫唔慣咁姐,唔好太擺係心上面,可以嘅咪同啊仔反映下,叫佢叫下人咁...唔得就唔好太介懷為左呢啲傷感情

祝福你,好好珍惜。

甫相逢,又要辭君去。
歸去歸去,願君早日來廝聚。
朔風翻,揉得紅英碎。
向誰傾吐相思句,一聲珍重淚兩行。
從此相思斷腸肝,回憶當初定情日,
知君不似負心郎。

回覆 引用 TOP

羨煞旁人

回覆 引用 TOP

替你開心!  喜氣洋洋

做人當自強.不理智的就沒有意義嘛.
年輕人需要的不只是薪水,是薪水背後代表的東西,是薪水之外無法統計的價值,我們人在做有意義的事的時候特別快樂.

回覆 引用 TOP

感覺很幸福

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]