• 瀏覽: 3,853
  • 回覆: 50
  • 追帖: 1
一切由為結婚用戒糖低碳餐單開始,實行左大約2個月,慢慢見到甜品,飯卷和多汁食物都想嘔,最近演變到見到餐廳都好驚好焦慮有時點哄自己下餐試下食少少澱粉,都心跳加速好焦慮,完全冇辦法自己行入餐廳,有時自己覺得食多左,就做返好多運動。
愈來愈多想食的食物,腦裡好想食,但都冇咩胃口食,每樣食物恍惚只見到卡路里,食量慢慢減少
好內疚點解人戒糖我戒糖,我減到咁吾正常,每次食吾到,都忍吾住怪自己,點解會做吾到,最近每餐,都好似同自己拉鋸咁因為心裡有魔鬼叫我吾好食

熱賣及精選
引用:
原帖由 半夜富有主題 於 2021-2-16 09:45 PM 發表

一切由為結婚用戒糖低碳餐單開始,實行左大約2個月,慢慢見到甜品,飯卷和多汁食物都想嘔,最近演變到見到餐廳都好驚好焦慮有時點哄自己下餐試下食少少澱粉,都心跳加速好焦慮,完全冇辦法自己行入餐廳,有時自己覺得食多左,就做返好多運動。
愈來愈多想食的食物,腦裡好想食,但都冇咩胃口食,每樣食物恍惚只見到卡路里,食量慢慢減少
好內疚點解人戒糖我戒糖,我減到咁吾正常,每次 ...
我都係戒糖戒加工戒醬汁

但我食嘢食得好開心

完全唔明你搞乜咁大壓力

計好晒數,食夠蛋白質,食夠纖維,又有熱量赤字,喺呢個原則底下,大把嘢可以食

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-2-17 10:44 AM 發表

我都係戒糖戒加工戒醬汁

但我食嘢食得好開心

完全唔明你搞乜咁大壓力

計好晒數,食夠蛋白質,食夠纖維,又有熱量赤字,喺呢個原則底下,大把嘢可以食
係心理障礙的問題,健康上的道理真係全部都知,真係已經好盡力哄自己食返多少少澱粉,但跨吾過心魔

引用:
原帖由 半夜富有主題 於 2021-2-17 11:14 AM 發表

係心理障礙的問題,健康上的道理真係全部都知,真係已經好盡力哄自己食返多少少澱粉,但跨吾過心魔
點解要食澱粉

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-2-17 11:15 AM 發表

點解要食澱粉
因為大腦需要葡萄糖去運作,長期缺乏好易抑鬱

引用:
原帖由 半夜富有主題 於 2021-2-17 06:17 PM 發表

因為大腦需要葡萄糖去運作,長期缺乏好易抑鬱
係碳水,唔係澱粉

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-2-17 07:46 PM 發表

係碳水,唔係澱粉
有咩分別

引用:
原帖由 半夜富有主題 於 2021-2-18 08:11 AM 發表

有咩分別
碳水包括好多嘢,唔一定要係澱粉

肉類裡面都有碳水

蔬菜水果又有碳水

邊個同你講一定要食飯

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-2-18 09:13 AM 發表

碳水包括好多嘢,唔一定要係澱粉

肉類裡面都有碳水

蔬菜水果又有碳水

邊個同你講一定要食飯
其實你係咪玩原始人飲食法?

引用:
原帖由 半夜富有主題 於 2021-2-18 11:05 AM 發表

其實你係咪玩原始人飲食法?
無研究過乜嘢特定飲食法

總之我只食原型食物,零調味,蒸或烚

出街食就盡量跟返以上準則

另外計好晒數,每日食夠蛋白質,食夠纖維,熱量不高於每日消耗

已經體脂率維持喺7%附近好一段時間,暫時覺得滿意

而食嘢方面,符合以上原則,其實大把選擇

所有肉,魚,海鮮,蛋,果仁,菜,生果,都可以食

只要計啱數就可以

我已經好耐好耐無食粥粉麵飯

麵包都唔食

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-2-18 11:17 AM 發表

無研究過乜嘢特定飲食法

總之我只食原型食物,零調味,蒸或烚

出街食就盡量跟返以上準則

另外計好晒數,每日食夠蛋白質,食夠纖維,熱量不高於每日消耗

已經體脂率維持喺7%附近好一段時間,暫時覺得滿意

而食嘢方面,符合以上原則,其實大把選擇

所有肉,魚,海鮮,蛋,果仁,菜,生果,都可以食

只要計啱數就可以

我已經好耐好耐無食粥粉麵飯

麵包都唔食
7%咁低 你係男定女?好勁

回覆 引用 TOP

還是堅持鍛煉減肥才是最健康的.

引用:
原帖由 微涼的秋夜 於 2021-2-18 04:30 PM 發表

還是堅持鍛煉減肥才是最健康的.
明呀,但最近成日輸比我裡的魔鬼

回覆 引用 TOP

樓主太有毅力了,我都做不到戒糖,總想吃吃吃,沒救了!

引用:
原帖由 鶴鶴 於 2021-2-18 05:49 PM 發表

樓主太有毅力了,我都做不到戒糖,總想吃吃吃,沒救了!
以前都冇諗過自己會戒到,因為我都好鐘意甜品和澱粉類食物,但只要有好強的減肥動力,就會堅持到不過一切都要適可而止,吾好壓抑得自己太緊要,壓到自己見到果類食物都想嘔有時懂享受食物都係幸福的事

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]