• 瀏覽: 3,340
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
工人工作滿6年,而家第4份約開始咗5個月,
現自行申請辭職
是否需要支付長期服務金?

2.在甚麼情況下,僱主須向傭工支付長期服務金?
如傭工連續為僱主工作不少於5年,而他/她

遭解僱或僱傭合約在期限屆滿後不獲續約**,而解僱或不獲續約並非基於嚴重行為不當或裁員的原因;

由註冊醫生證明永久不適宜擔任現時的工作,並提出辭職;

年齡為65歲或以上,因年老而辭職; 或

於在職期間死亡。

僱主便須向傭工支付長期服務金。

回覆 引用 TOP

求解答

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bon43028 於 2021-2-16 03:00 PM 發表

現自行申請辭職
要比的!

外傭合約 就係咁, 至少比之前三個合約 共6年長服+機票, 之後個5個月 我就唔清楚,你最好問A準!

回覆 引用 TOP

工人自己主動辭職及有她自願地親筆寫的辭職信,
可不用俾長期服務金。
可打1823查詢,基本上你自動辭職,你老闆都不用俾長服

但她都和你做6年,有感情的咪......隨心囉

感謝回覆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bon43028 於 2021-2-16 03:00 PM 發表

現自行申請辭職
照俾啦,都做左六年算有交代

引用:
原帖由 marlboro_man 於 2021-2-19 01:50 PM 發表

照俾啦,都做左六年算有交代
佢傾好咗,因為經濟問題,大家相讓,開心價

引用:
原帖由 KK_CHAU 於 2021-2-18 06:26 PM 發表

工人自己主動辭職及有她自願地親筆寫的辭職信,
可不用俾長期服務金。
可打1823查詢,基本上你自動辭職,你老闆都不用俾長服

但她都和你做6年,有感情的咪......隨心囉
九成吾會親筆寫的辭職信,返過來屈返你仲煩

引用:
原帖由 marlboro_man 於 2021-2-19 01:53 PM 發表

九成吾會親筆寫的辭職信,返過來屈返你仲煩
明白嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bon43028 於 2021-2-19 01:53 PM 發表

last moment才俾出糧和俾錢,及扮好人送埋她去機場,見住入埋禁區才叫 "放心"
萬一她在放假時或在FB被朋友教壞,去左勞工處備案
再靜靜雞留港........等賠償,你就有排煩!

防人之心不可無 <--- 你懂的

引用:
原帖由 KK_CHAU 於 2021-2-19 02:57 PM 發表

last moment才俾出糧和俾錢,及扮好人送埋她去機場,見住入埋禁區才叫 "放心"
萬一她在放假時或在FB被朋友教壞,去左勞工處備案
再靜靜雞留港........等賠償,你就有排煩!

防人之心不可無 <--- 你懂的
明白,感謝

回覆 引用 TOP

引用:

現自行申請辭職
佢自己辭職,除非係65歲,或有醫生證明……做咗十年都好,都無需畀長服

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bon43028 於 2021-2-19 01:53 PM 發表

有乜好傾?佢連第三約都未完就辭職,點解要畀?除非佢真係好好,而家中真係有事,你又信佢,當好嚟好去!

樓主,一係跟例斗零都唔畀,你係要畀,即使畀一半但係書面要簽足全數,你畀一半簽又係一半,佢上勞工處告你畀少,你一定輸!法官會話法例你唔使畀,點解你無端端畀一半,一定你身有屎………我朋友奶過嘢啦!

引用:
原帖由 montejo 於 2021-2-21 10:38 PM 發表

有乜好傾?佢連第三約都未完就辭職,點解要畀?除非佢真係好好,而家中真係有事,你又信佢,當好嚟好去!

樓主,一係跟例斗零都唔畀,你係要畀,即使畀一半但係書面要簽足全數,你畀一半簽又係一半,佢上勞工處告你畀少,你一定輸!法官會話法例你唔使畀,點解你無端端畀一半,一定你身有屎………我朋友奶過嘢啦!
多謝你的意見

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]