• 瀏覽: 19,061
  • 回覆: 142
  • 追帖: 2
姨媽一直都有請個工人姐姐幫手湊下兩個表弟妹咁,平時冇同佢哋接觸,都唔知原來成件事咁差
今年年初二同姨媽一家一齊出去拜神,工人姐姐跟係佢哋後面上車,原本工人姐姐就坐係表弟左邊(表妹跟我呢邊坐),我姨媽立即同工人姐姐講「姐姐坐過啲」,之後推咗工人姐姐埋一邊坐,中間隔咗個位比個阿叔坐嚟去
姨媽寧願比個陌生人坐係隔離都唔比姐姐坐,點解要咁做?
做工人唔代表係低人一等,點解姨媽要咁歧視??

熱賣及精選
引用:
原帖由 Shipon 於 2021-2-16 11:34 AM 發表

姨媽一直都有請個工人姐姐幫手湊下兩個表弟妹咁,平時冇同佢哋接觸,都唔知原來成件事咁差
今年年初二同姨媽一家一齊出去拜神,工人姐姐跟係佢哋後面上車,原本工人姐姐就坐係表弟左邊(表妹跟我呢邊坐),我姨媽立即同工人姐姐講「姐姐坐過啲」,之後推咗工人姐姐埋一邊坐,中間隔咗個位比個阿叔坐嚟去
做工人唔代表係低人一等,點解姨媽 ...
未必係歧視,不過特登叫個姐姐坐開啲真係好奇怪……係唔係怕有病?

引用:
原帖由 蕾恩 於 2021-2-16 11:44 AM 發表

未必係歧視,不過特登叫個姐姐坐開啲真係好奇怪……係唔係怕有病?
有病日日見都中招啦

To lost in something you love is better than to win in something you hate.
去食飯 見過D人入左餐廳之後叫工人出去食M記

引用:
原帖由 Simonothing 於 2021-2-16 12:29 PM 發表

我姨媽都係,都係等工人放假先去食好嘢,好似怕要比多份咁

引用:
原帖由 Shipon 於 2021-2-16 12:31 PM 發表

我姨媽都係,都係等工人放假先去食好嘢,好似怕要比多份咁
我每週都會車姐姐去我亞媽到一次。走時都順便系商場食埋野。次次都問佢一唔一齊。定系想自己食。佢次次日都想自己。我就比五十銀佢食麥記。仲問佢夠唔夠。問左幾次後我都廢事問。即榜水。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
引用:
原帖由 Simonothing 於 2021-2-16 12:29 PM 發表

有時系工人唔想。我個工人就系咁。想自己食。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
引用:
原帖由 你假誠 於 2021-2-16 02:05 PM 發表

有時系工人唔想。我個工人就系咁。想自己食。
咁好睇態度嘅,我姨媽個態度真係唔見得有幾好

又唔使諗到咁複雜嘅......................

或者你姨媽只係想個姐姐讓少少出黎畀其他人坐.............
語言唔同, 你姨媽可能認為個姐姐唔明佢講乜, 所以用手推推佢..................

專心炒股........

吹水會分心, 會走雞.............
引用:
原帖由 Shipon 於 2021-2-16 02:33 PM 發表

咁好睇態度嘅,我姨媽個態度真係唔見得有幾好
明白。我已前有個親戚又系對工人好差好黑博。應該講佢系對個個都差除左佢自己。非常自私自利的人。可能報應吧。好早病死了。

唔好誤會。我唔系咒你親人。只系講我個位死鬼親戚。

引用:
原帖由 火腿美人 於 2021-2-16 02:52 PM 發表

又唔使諗到咁複雜嘅......................

或者你姨媽只係想個姐姐讓少少出黎畀其他人坐.............
語言唔同, 你姨媽可能認為個姐姐唔明佢講乜, 所以用手推推佢..................
咁又咁睇,原本個姐姐都有坐,又點解要讓比個陌生人坐

你姨媽要做生意加嘛

引用:
原帖由 Shipon 於 2021-2-16 11:34 AM 發表

做工人唔代表係低人一等,點解姨媽 ...
你又知個 工人姐姐 做得好好? 好多工人 都做野 那西又偷懶,搞到間屋烏煙瘴氣!

話唔定姐姐勾 SIR SIR 呢

香港人不嬲賤

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]