• 瀏覽: 2,708
  • 回覆: 23
有兩個表哥係大陸
似乎做生意失敗
爭人d錢,周圍同親戚借錢,連侄仔既錢都借。
我因為係毒撚,平時六親不認,加上我一早覺得呢兩個表哥有問題,唔腳踏實地,好高騖遠,所以我雖然細個同佢地都一齊玩過但大個已經幾十年冇來往。
不過佢地借錢已經借到我老豆老母度,雖然借既錢就唔多但係借完可能隔幾年先還。我父母同佢地親d,冇理由見死不救。所以佢地借錢比親戚我都冇嘢講。
不過我係度諗
借錢果d人急起上來真係唔會睇平時熟唔熟
幾驚呢兩個表哥會問我借錢
佢地已經四十幾歲又冇學歷可以話係廢中,又生幾個仔女,將來一定大把用錢既地方。
而我作為老姑婆真係唔會想借錢比佢地。
如果佢地走來問我借錢救急,我又真係好難say no!
點算好?😫

唔好聽佢電話、唔好覆佢微信...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 inco 於 2021-2-16 11:25 AM 發表

有兩個表哥係大陸
似乎做生意失敗
我因為係毒撚,平時六親不認,加上我一早覺得呢兩個表哥有問題,唔腳踏實地,好高騖遠,所以我雖然細個同佢地都一齊玩過但大個已經幾十年冇來往。
不過佢地借錢已經借到我老豆老母度,雖然借既錢就唔多但係借完可能隔幾年先還。我父母同佢地親d,冇理由見死不救。所以佢地借錢比親戚我都冇嘢講。
不過我係度諗
借錢果d人急起上來 ...
大陸好多訂單,接到冇停手,你親戚打工算,執咗間公司

引用:
原帖由 inco 於 2021-2-16 11:25 AM 發表

有兩個表哥係大陸
似乎做生意失敗
不過我係度諗
問佢地借先! 早著先機者勝!

引用:
原帖由 革命小薯 於 2021-2-16 12:09 PM 發表

大陸好多訂單,接到冇停手,你親戚打工算,執咗間公司
而家聽講去打工啦,其實其中有個,佢個老婆自己平時私房錢儲埋唔少,但係死都唔幫佢老公還債,想離婚,佢老公冇辦法唯有問親戚借錢,又哀求個老婆為左仔女唔好離婚,雞毛鴨血,估計還左債又和好冇再鬧離婚啦🤷‍♀️
人地話內地送外賣都有萬幾蚊,我覺得佢地可以去美團送外賣。

回覆 引用 TOP

引用:

有兩個表哥係大陸
似乎做生意失敗
不過我係度諗
學我某哎吔親戚唔派利是只係收佢同佢仔女利是絕招: 我宗教唔興派利是比任何人但係可以收 (我宗教唔興借錢比任何人但可以同人借)。

回覆 引用 TOP

有咩點算,你有閒錢就借,無就唔借。

甫相逢,又要辭君去。
歸去歸去,願君早日來廝聚。
朔風翻,揉得紅英碎。
向誰傾吐相思句,一聲珍重淚兩行。
從此相思斷腸肝,回憶當初定情日,
知君不似負心郎。

回覆 引用 TOP

佢哋問你先算啦…不過真係問你嘅話,有多餘錢咪借囉…但預咗應該冇得還。

回覆 引用 TOP

引用:

有兩個表哥係大陸
似乎做生意失敗
不過我係度諗
簡單,直接同佢講你有財困,冇能力借

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-2-16 04:13 PM 發表

問佢地借先! 早著先機者勝!
Good suggestion

回覆 引用 TOP

乜叫好難say no,你幾有都唔代表需要借俾佢地

先下手為強!你問佢借先!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 上啊 於 2021-2-17 11:33 AM 發表

乜叫好難say no,你幾有都唔代表需要借俾佢地
有道理。
我都覺得我唔需要討好佢地🤷‍♀️
生活艱難,我都係靠自己搵錢,冇理由兩個男人要搵我一個阿婆借錢咁冇面。🤷‍♀️

回覆 引用 TOP

引用:

有兩個表哥係大陸
似乎做生意失敗
不過我係度諗
好簡單啫

你話你啲錢買晒啲乜乜基金, 保險計劃, 壓死晒, 攞唔到出來. 你都係靠問朋友借緊.

引用:
原帖由 GX225 於 2021-2-18 06:59 AM 發表

好簡單啫

你話你啲錢買晒啲乜乜基金, 保險計劃, 壓死晒, 攞唔到出來. 你都係靠問朋友借緊.
good,呢條橋幾正👍
一於就話自己買晒基金、保險、定期、股票坐艇⋯⋯😂

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]