• 瀏覽: 2,284
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
我好懷疑我太太產後抑鬱
但係佢產後抑鬱又唔肯睇醫生唔肯食藥
搞到我依家都躁鬱,好想自殺

講一講家庭背景
我同佢一齊已經八年
佢從來冇拍過拖我係佢初戀
四年前懷孕生左大仔,生完之後佢已經好有問題
因為我係獨仔,所以同埋父母住,九點個仔例牌起身,我阿媽會幫手湊到十二點,然之後就交俾我哋湊,我太太就要求要同佢傾偈呀(當時半年)唔係一時三刻而係時刻同佢講嘢
又經常講嘢單單打打
呢啲都係三年前嘅事我最記得都係呢樣其他都係小事
去到細仔出世
又發生咗好多事
朝頭早八點起身照顧小朋友,有時攰就坐喺小朋友隔離停一停,佢就開門一句唔使睇住佢㗎
我心諗我睇咗佢兩個鐘,係隔離停一停都有說話聽....
有時小朋友食飯佢叫我裝碗飯
我裝得唔夠滿佢又有說話單單打打
今日佢條褲黐住用完嘅M巾
有掉咗落洗衣籃
我笑笑口咁同佢講佢即刻發晒脾氣趕晒兩個小朋友出去自己喺度瞓覺
又喺度話我照顧兩個小朋友咁辛苦又東又西
我想同小朋友報個興趣班問佢睇咗啲課程未
由年28問到今日,結果得返嚟嘅答案就係如果我唔使照顧兩個小朋友如果我冇生個兩個小朋友我即刻做到俾你啦
而家基本上唔敢同佢講野
佢咩都要岩我咩都要贏
就算係做錯事佢都有種種原因
有冇人可以開解下我
唔好話少少事忍咗佢,男人要大量啲咁樣
當你講一樣啱嘅嘢都俾人變成錯
當所有小事累積上嚟積沙成塔
唔係一朝一夕咁簡單
如果有人話我作故仔歡迎留言
比個機會我發洩吓

產後憂鬱要小心
剛生完心情唔易平伏
二老婆好易爭吵
盡快搵機會同太太睇醫生啦

引用:
原帖由 machotel2015 於 2021-2-16 07:39 AM 發表

產後憂鬱要小心
剛生完心情唔易平伏
二老婆好易爭吵
盡快搵機會同太太睇醫生啦
我細仔已經一歲二個月啦

引用:
原帖由 海灣喜歡了車手 於 2021-2-16 07:40 AM 發表

我細仔已經一歲二個月啦
就更加快啲去睇醫生啦
一家人開心,用錢買唔到,無價

引用:
原帖由 machotel2015 於 2021-2-16 07:43 AM 發表

就更加快啲去睇醫生啦
一家人開心,用錢買唔到,無價
唔知點同佢講一講叫佢睇醫生佢又發癲

回覆 引用 TOP

自己去睇醫生先囉,記錄老婆所以情況,同醫生傾左先,再相量點治療

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海灣喜歡了車手 於 2021-2-16 05:32 AM 發表

我好懷疑我太太產後抑鬱

講一講家庭背景
我同佢一齊已經八年
因為我係獨仔,所以同埋父母住,九點個仔例牌起身,我阿媽會幫手湊到十二點,然之後就交俾我哋湊,我太太就要求要同佢傾偈呀(當時半年)唔係一時三刻而係時刻同佢講嘢
又經常講嘢單單打打
呢啲都係三年前嘅事我最記得 ...
首先,你自己去精神科排期。
會有護士了解你情況。
排期一般都要年幾兩年。
同護士傾完計,佢會教你少少方法。
之後,去揾社工傾下計。
最後,忠告一個,別傷人,別傷己,有事去急症室,其實有藥物緊急處理。
冇論係你或家人,有命,之後咩事都有計。冇命,再叻都冇用。

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-2-16 10:08 AM 發表

首先,你自己去精神科排期。
會有護士了解你情況。
排期一般都要年幾兩年。
同護士傾完計,佢會教你少少方法。
之後,去揾社工傾下計。
最後,忠告一個,別傷人,別傷己,有事去急症室,其實有藥物緊急處理。
冇論係你或家人,有命,之後咩事都有計。冇命,再叻都冇用。
係呀,情緒問題要注意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海灣喜歡了車手 於 2021-2-16 05:32 AM 發表

我好懷疑我太太產後抑鬱

講一講家庭背景
我同佢一齊已經八年
又經常講嘢單單打打
產後抑鬱都算係一種病,如果唔正式醫,你真係做咩都冇用。試下氹佢去睇,話你係想令佢開心返,因為咁樣對佢自己都唔好,你係錫佢所以先想同佢一齊去睇醫生,傷風感冒都會去睇醫生去食藥啦

回覆 引用 TOP

保重保重

回覆 引用 TOP

引用:

我好懷疑我太太產後抑鬱

講一講家庭背景
我同佢一齊已經八年
又經常講嘢單單打打
睇完唔係好明你講乜

回覆 引用 TOP

男人之苦

回覆 引用 TOP

我明白,我老婆都成日發癲,一句唔岩聽就發作,我好辛苦,佢已經自己揾自己收埋錢,我付責晒屋企費用,無要求佢比一分一豪,但係佢話工作好大鴨力,雞碎人工都好大鴨力係自己比自己

回覆 引用 TOP

喺咪無私人空間?居住環境喺導火線?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]