• 瀏覽: 6,547
  • 回覆: 51
是咁的
原本每年大年初一夜晚會去親戚屋企到團拜
但因為疫情關係所以團拜既事就取消左
變相左今年既年初一要係屋企度過

屋企平時每日只要人多就會成日嘈架
小則為左飯餸大則為左錢嘈到成層樓都知道
我地係度嘈咩嘈內容
多數係老豆老母嘈  
佢地平時講野語氣 平時都好似嘈架腔咁 又大聲又勞氣果隻
老豆又係大男人除左返工外
係屋企又懶又唔做家務
成日對老母呼呼喝喝

而老媽子成日忍老豆脾氣服侍老豆
佢自己有份工返到黎又要做煮飯
做仔既可以幫佢分擔到既都幫佢

本身我唔求今日可以大歡大喜
唔駛去團拜,只求屋企可以寧靜平安過年初一

今日的我老豆如常咁呼呼喝喝
又要叫媽子攞呢個攞果個
服侍佢三餐做到無停手

到今晚媽子忍唔住爆喊
話我今日做到無停手又要服侍你呢樣果樣
當我系工人(呢個情況年中都唔止一次)
差啲大打出手
我可以做既系分開佢地制止佢地

平時嘈架都算
好地地年初一都搞成咁樣
真系失禮死人 搞到個人無哂心機
年初一吵大架 咁搞法 成年都冇運行

今日年初一 個個初三咁既樣

提示: 違規內容已被屏蔽
明白 大概估到係點,你爸媽都應五十零左右

上一代好多都係咁,做媽咪真係好辛苦,自己要打工,收工仲做亞四服侍你老豆。

回覆 引用 TOP

唔好咁上心啦 你當佢哋嗌交係情趣嚟嘅 咁你會舒服啲囉 同唔好嘅日子總會過去 將來可能會好啲呢 有啲老人家係好似歡喜冤家咁兩個要嗌下交先至舒服 真係有啲人係咁樣相處㗎 或者如果你有時喺屋企 可唔可以幫忙分擔下家務或者幫手整下餸咁或者會好啲

佢地都兩個都六十歲了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2021-2-13 07:15 發表

唔好咁上心啦 你當佢哋嗌交係情趣嚟嘅 咁你會舒服啲囉 同唔好嘅日子總會過去 將來可能會好啲呢 有啲老人家係好似歡喜冤家咁兩個要嗌下交先至舒服 真係有啲人係咁樣相處㗎 或者如果你有時喺屋企 可唔可以幫忙分擔下家務或者幫手整下餸咁或者會好啲
嗌交還嗌交 打起上黎就OVER左

何解還不離婚?終有日魚死網破.

引用:
原帖由 過來貓 於 2021-2-13 09:45 發表

何解還不離婚?終有日魚死網破.
佢地成日講 咪得個講字

回覆 引用 TOP

係啦,呢樣野真係睇性格,有啲人講野語氣好似嗌交咁,我老豆都係咁樣,我都覺得好難頂,但係可以點啫,我老豆性格同我性格一個天一個地但都要相處架啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鯪魚球 於 2021-2-13 09:39 AM 發表

嗌交還嗌交 打起上黎就OVER左
所以靠你同佢哋傾下偈講解下囉 你都將你嘅難處左右做人難嗰啲嘢話畀佢哋聽 如果佢哋錫你會改善一下㗎

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2021-2-13 11:01 發表

所以靠你同佢哋傾下偈講解下囉 你都將你嘅難處左右做人難嗰啲嘢話畀佢哋聽 如果佢哋錫你會改善一下㗎
改善就唔會咁 老實講 差唔多年初一 都一定嘈大獲

引用:
原帖由 鯪魚球 於 2021-2-13 11:17 AM 發表

改善就唔會咁 老實講 差唔多年初一 都一定嘈大獲
你慢慢同佢哋講啦可能你會覺得冇用佢哋會鬧返你轉頭仲會好惡添 但係如果你咁樣唔開心或者有壓力佢哋嘅心裏面係知 我會收斂一下 或者你多啲同我哋分別傾下偈疏導下佢哋情緒 佢哋覺得有個仔或者有個女關心可能好啲

回覆 引用 TOP

其實呢種情況, 最好至之死地而後生, 爆返佢地一大穫, 鬧醒佢地要珍惜眼前人, 當然, 都要鬧得好有技巧, 動之以情, 爆完之後兩個結果, 一係慢慢變好, 一個變本加厲, 至少有個了結, 唔使繼續糾纏 .

引用:
原帖由 藍色海岸線 於 2021-2-13 16:22 發表

其實呢種情況, 最好至之死地而後生, 爆返佢地一大穫, 鬧醒佢地要珍惜眼前人, 當然, 都要鬧得好有技巧, 動之以情, 爆完之後兩個結果, 一係慢慢變好, 一個變本加厲, 至少有個了結, 唔使繼續糾纏 .
件事之後 老豆都有私底下同我傾
我FEEL到係有少少悔意
我都婉轉咁話 注意佢啲語氣
佢啲語氣 聽起上黎係好舒服 同埋令到個人好燥
加上老豆E家 屋企日日無野做 坐係屋企成個大爺咁

我老母琴晚話 你再係咁激我
到有日我爆血管 中左風 到時要你照顧返我

希望佢今次有好好咁反省
好似你話齋 未深切痛過 係唔會改

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]