• 瀏覽: 1,980
  • 回覆: 13
提示: 違規內容已被屏蔽
匹夫有责,爱我中华之山河社稷!
怀着无限热忱,为国家富强,民族复兴披荆斩棘!
传递正能量,🇨🇳🇭🇰同心拔掉眼中钉,欢迎道友fo我~
熱賣及精選
可能競爭會好大,但正常學野質量會比香港好~~

大陸好。中學再返來讀

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-3-24 12:07 PM 發表

可能競爭會好大,但正常學野質量會比香港好~~
邊方面比香港好?

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-3-27 03:45 PM 發表

邊方面比香港好?
雖然功課量可能都半斤八兩,但質量上及學術上會好過香港(因我知道國內小五同香港小五,香港小五的課本知識是國內的小四或小三),且對比學習唔會好似香港咁亂,入學校已經亂七八糟,書本亦都冇香港咁辛苦週圍樸去搵,大家都是統一書本學東西,學得多與少亦可真真正正考驗老師能力,且學生想學多些便自行上網及圖書館修習更深知識,唔似香港同班級但各校書本都會不一樣.

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-3-31 10:57 AM 發表

雖然功課量可能都半斤八兩,但質量上及學術上會好過香港(因我知道國內小五同香港小五,香港小五的課本知識是國內的小四或小三),且對比學習唔會好似香港咁亂,入學校已經亂七八糟,書本亦都冇香港咁辛苦週圍樸去搵,大家都是統一書本學東西,學得多與少亦可真真正正考驗老師能力,且學生想學多些便自行上網及圖書館修習更深知識,唔似香港同班級但各校書本都會不一樣.
咁你嘅小朋友是否在國內讀書

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-3-31 11:02 AM 發表

咁你嘅小朋友是否在國內讀書
就係冇戶口薄,其次唔富裕. 衹可留在香港讀.

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-3-31 11:05 AM 發表

就係冇戶口薄,其次唔富裕. 衹可留在香港讀.
港人在國內讀中小學,學費貴嗎?

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-3-31 11:39 AM 發表

港人在國內讀中小學,學費貴嗎?
公立那些應該要戶口薄,要讀都是去私立民辦學校或國際學校,價格多少上網查那些學校應都會知道.

大陸嘅小學比香港好,學費系很平嘅。 中學可以喺香港,我妹妹就系咁讀嘅

香港人在韩国首尔
視乎交通時間,

來加回的總共時間,

以總共不要超過40分鐘為佳。

來回時間,合共短於15分鐘為之太近。

來回時間,合共大約25分鐘左右為適中。

🤣😂😆🍜🥣🍧🍨🥧🎂🍫🍬🍭🍡🍯🍮🐥

◉超覺醒方法:  https://drive.google.com/open?id=1ZzDkklv7CTGvKDvIjQsGSqMDSZ-CcBmn  ൽ

▶️🐥🐣✨🌏🌟
大陸好!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]