• 瀏覽: 25,012
  • 回覆: 158
我同老公由上年年頭PLAN結婚PLAN到今年年頭,由原本想擺酒到唔擺酒(因為疫情),到家下傾緊住屋問題,因為我同老公都唔會生,我哋都有共識打算移民去新西蘭,所以老公就唔想買樓。
問題就嚟啦,我原本就想租住樓先,反正公一份婆一份,租完樓都幾鬆動,但係老公就想叫我搬去同佢住,儲多啲錢,即係同老爺奶奶,仲有佢細佬一齊住……
最大問題係佢屋企係住公屋,得四五百呎……
如果咁住法,屋企得兩個女人會好唔方便,而我同佢就算PLAN移民都唔會係呢兩三個月可以完成到嘅事,即係要有心理準備住返一年半載……
我見好多人同老爺奶奶住會出現好多問題,我應該說服佢出去租樓,定係聽佢講搬返屋企??

熱賣及精選
引用:
原帖由 Flora142 於 2021-2-5 12:58 PM 發表

我同老公由上年年頭PLAN結婚PLAN到今年年頭,由原本想擺酒到唔擺酒(因為疫情),到家下傾緊住屋問題,因為我同老公都唔會生,我哋都有共識打算移民去新西蘭,所以老公就唔想買樓。
問題就嚟啦,我原本就想租住樓先,反正公一份婆一份,租完樓都幾鬆動,但係老公就想叫我搬去同佢住,儲多啲錢,即係同老爺奶奶,仲有佢細佬一齊住……
如果咁住法,屋企得兩個女人會好唔 ...
你返自己屋企住好過,一定唔會受氣

引用:
原帖由 Flora142 於 2021-2-5 12:58 PM 發表

首先,你哋兩老婆有親密接觸一定會好尷尬先

尷尬

你搬返自己屋企住囉

引用:

出去租樓 !

耶穌使人富足, 並不加上憂慮 !!!
你出你入, 耶和華要保護你, 從今時直到永遠 !!!
詩一二一篇八節
引用:
原帖由 魅力一仙人掌 於 2021-2-5 03:59 PM 發表

出去租樓 !
我都知,但係老公成日話每人每個月都要比多七千幾出嚟,不如儲起佢

識有人結婚分開住……樓主要唔要考慮下?

引用:
原帖由 我的第一日 於 2021-2-5 01:17 PM 發表

首先,你哋兩老婆有親密接觸一定會好尷尬先
啱呀,出去爆房又怕突襲封區

引用:

如果有移民打算,儲多個錢係好事

[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
引用:
原帖由 Flora142 於 5-2-2021 12:58 發表

各自回家住當可以起程就去機塲.

引用:

5個字, 唔同你家人住! 就可以!

咁一定尷尬死

唔結住

就算租劏房都要搬出去

平既3幾千蚊都有 

一齊住試下囉,可能相安無事呢,最壞情況都只係離婚,等同結婚又分開住一樣

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]