• 瀏覽: 23,131
  • 回覆: 136
  • 追帖: 1
阿媽同阿爸已經離左婚好多年,當時我好細個,都花左幾年時間先接受到呢個事實。
大大下阿媽就返左內地生活,聯絡雖然少左,但係佢都仲好關心我。
至於阿爸佢3年前係朋友介紹下識左女人,之後一齊左。
其實我都冇咩野,因為老豆同左佢一齊之後個人都開心左好多,而且個女人都冇哄我阿爸買d咩貴野比佢。
直到上個月,老豆同我講,想同女人結婚,問我點睇。
我當時心諗,你開心重要d,而且個女人都冇咩野,正正常常咁樣。
我老豆見我都OK,就提出左叫女人搬黎一齊住,大家習慣下。
點知前兩日,個日得我同女人兩個係屋企,佢無啦啦問我:

"遲d我同你老豆結左婚之後,我地就係一家人啦"
"係呀"
"你而家可以開始叫我做阿媽,習慣下"
"下???"
"唔洗怕醜喎!我都唔介意有你咁大個女啦,你驚咩野"
"我覺得叫返Auntie大家會舒服d"
"點解唔叫得我做阿媽? 我對你都唔差呀,我地係一家人,叫Auntie咁見外"

最後我就耍走左佢,但呢幾日佢望我眼神都怪怪地,態度仲有d冷淡...
我應唔應該同我老豆傾下? 我真係唔想叫佢阿媽囉

更新#48
我頭先同左我阿爸傾,佢個反應係驚訝同唔係好信女人會咁講.....
仲問我係咪我誤會左
話佢會搵機會試吓問吓個女人喎🙄🙄

熱賣及精選
唔想叫就咪叫囉,如果佢之後態度冇冷淡都可以諗諗下
但好多野都係雙向,要時間去接受
佢咁急想你改口你最好同你爸傾下,不然佢之後吹下枕頭風換你2邊唔係人

引用:
原帖由 電梯中心的救星 於 2021-2-4 12:29 PM 發表

阿媽同阿爸已經離左婚好多年,當時我好細個,都花左幾年時間先接受到呢個事實。
大大下阿媽就返左內地生活,聯絡雖然少左,但係佢都仲好關心我。
其實我都冇咩野,因為老豆同左佢一齊之後個人都開心左好多,而且個女人都冇哄我阿爸買d咩貴野比佢。
我當時心諗,你開心重要d,而且個女人都冇咩野,正正常常 ...
樓主,除非你自願,否則無人逼到你要叫佢做阿媽 !

若果唔使靠屋企,你可以叫嗰女人做阿姨,大家舒服,佢話太見外 ,你同佢講,唔介意收佢做(第一個契女 ),要佢叫番你做阿媽,新時代興咁做 !

最後,叫佢過時過節記得孝順妳 !

你個後母咁渴求有個女呀

引用:
原帖由 明月幾時有_ 於 2021-2-4 03:11 PM 發表

唔想叫就咪叫囉,如果佢之後態度冇冷淡都可以諗諗下
但好多野都係雙向,要時間去接受
佢咁急想你改口你最好同你爸傾下,不然佢之後吹下枕頭風換你2邊唔係人
我驚我老豆以為我篤女人背"隻"
佢地兩個相處時間一定多過我同老豆

引用:
原帖由 edw42454849 於 2021-2-4 03:46 PM 發表

若果唔使靠屋企,你可以叫嗰女人做阿姨,大家舒服,佢話太見外 ,你同佢講,唔介意收佢做(第一個契女 ),要佢叫番你做阿媽,新時代興咁做 !

收佢做契女,咁我老豆係我邊個

引用:
原帖由 Perxo 於 2021-2-4 04:05 PM 發表

你個後母咁渴求有個女呀
我唔知佢呀..
聽講佢出面都有d契仔契女既

我覺得你唔想叫 佢點逼你都無用
如果佢繼續迫你,你真係要係你老豆結婚前同你老豆講

引用:
原帖由 電梯中心的救星 於 2021-2-4 04:37 PM 發表

我驚我老豆以為我篤女人背"隻"
佢地兩個相處時間一定多過我同老豆
點都好你係佢個女,既然佢結婚前都肯問你意見,代表佢都在乎你感受
咁你仲驚咩?
只要你唔好用D偏激、有情緒的語氣講就得啦

引用:
原帖由 電梯中心的救星 於 2021-2-4 04:38 PM 發表

收佢做契女,咁我老豆係我邊個
樓主,你老豆嘅身份咪只係你契女嘅男朋友囉 !

上契後,到時問你老豆有無私樓,無就叫契女飛咗佢喇 !

所有問題都解決哂喇 !

引用:
原帖由 電梯中心的救星 於 2021-2-4 12:29 PM 發表

我當時心諗,你開心重要d,而且個女人都冇咩野,正正常常 ...
叫開阿姨突然轉口叫阿媽真係好難叫,另外你咩年紀啊已經成年更加難改口。

引用:
原帖由 edw42454849 於 2021-2-4 03:46 PM 發表

如果大個好難改口叫㗎,除非啲BB未識嘢嘅時候啦。

引用:
原帖由 faok 於 2021-2-4 05:25 PM 發表

如果大個好難改口叫㗎,除非啲BB未識嘢嘅時候啦。
網友,你誤會喇 !

我意思係樓主收嗰女人做契女,樓主自己係契媽身份 !

過時過節,長幼有序,叫個女人孝順樓主 !

引用:
原帖由 edw42454849 於 2021-2-4 05:56 PM 發表

網友,你誤會喇 !

我意思係樓主收嗰女人做契女,樓主自己係契媽身份 !

過時過節,長幼有序,叫個女人孝順樓主 !
用咁嘅方法唔錯喎

又係幾歲小朋友 邊咁易改到口呀

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]