• 瀏覽: 1,394
  • 回覆: 14
如果自己都有自己家庭,又每個月都有比錢父母。一般過年會比多幾錢父母過年?幾多先合理?
1.5個月,2個月?

睇自己經濟能力囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 七叔 於 2021-2-4 06:29 AM 發表

如果自己都有自己家庭,又每個月都有比錢父母。一般過年會比多幾錢父母過年?幾多先合理?
1.5個月,2個月?
自己都要儲蓄。退休用。

每個月都有比錢父母。 10%, 20%, 25%, 30%糧?
一般過年會比多幾錢父母過年? 半月糧?

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
好似 馬鞍山都賣 二萬四多一尺 都賣晒⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-2-4 05:21 PM 發表

自己都要儲蓄。退休用。

每個月都有比錢父母。 10%, 20%, 25%, 30%糧?
一般過年會比多幾錢父母過年? 半月糧?
我平時比8k一個月,過年比15k......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 可盈 於 2021-2-5 11:55 AM 發表

5萬一位
唔係想知幾錢,係想知老例。人人環境唔同,多少都唔同。一般打工仔過年都會出雙糧,想知會唔會出雙糧比父母?

睇個人嘅經濟能力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 七叔 於 2021-2-5 14:06 發表

唔係想知幾錢,係想知老例。人人環境唔同,多少都唔同。一般打工仔過年都會出雙糧,想知會唔會出雙糧比父母?
我冇雙糧,照舊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 七叔 於 2021-2-5 02:06 PM 發表

以往過年俾大概8成家用,而家份工無雙糧無花紅,今年諗住俾一兩成家用做過年錢就算

回覆 引用 TOP

沒有合理不合理,這都是小小心意,最緊要你自己舒服。

回覆 引用 TOP

過年我會比一半人工娘家,。平時冇家用,只係新年比一次,因為我父母不需要我比家用

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]