• 瀏覽: 3,231
  • 回覆: 23
我自己本身有個BB,就係前幾日認識一位隔離屋既媽媽,佢係大陸人,佢奶奶帶佢黎香港嫁俾佢老公,係未了解對方之下,生左個小朋友先結婚,現在一歲,依兩日先知道佢係條村到出晒名俾奶奶打,多次報警都冇用,後來我奶奶同我講,佢老公無能,日日係屋企打機,唔返工,個奶奶係條村惡到出哂名,個女人照顧小朋友,冇錢,係靠親人係大陸寄錢落黎買餸,後來我聽到之後,都有叫我工人姐姐幫我送奶粉,衫俾佢。我好小八卦依d事,無意中聽到, 其實佢奶奶咩樣,我都冇留意過,我本身就不聞世事!

就係今日,我早收工,返黎見到個女人抱住個女坐左係我屋企出面個棚底到,條頸流哂血,剛包紮好,我不忍心之下,我就去問佢咩事,佢就同我講,好後悔嫁佢老公,話奶奶成日打佢,報警都冇用,揾社會福利署都未搞得掂,佢話奶奶收埋佢個女証件,唔俾佢帶個女走,佢想走,就要擺底個女,做媽媽既,點會捨得,佢仲我同講搞緊離婚, 怕拎唔到個扶養權, 因為佢未有身分證, 香港又冇親人,冇屋, 係香港又搵唔到錢。我見到佢個女著住好薄既衫仔,我叫佢入我屋企坐,佢話佢奶奶好麻煩,俾佢見到佢入我屋企,我以後會好麻煩,最後我拎左條褲仔俾佢個女著。我家人都叫我唔好理人既事,唔好多事,唉,但見到佢抱住個女,冇屋企返,喊哂, 又冇人可以依靠, 好慘,如果袖手旁觀,之後唔知會發生咩事。

不喜歡此話題者, 勿留言攻擊!!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 橋頭石頭 於 2021-2-3 12:40 PM 發表

申請法院保護呢?
佢未有身分證, 咩都唔識果D黎..係香港冇親人

引用:
原帖由 最快樂的日子 於 2021-2-3 11:05 AM 發表

我自己本身有個BB,就係前幾日認識一位隔離屋既媽媽,佢係大陸人,佢奶奶帶佢黎香港嫁俾佢老公,係未了解對方之下,生左個小朋友先結婚,現在一歲,依兩日先知道佢係條村到出晒名俾奶奶打,多次報警都冇用,後來我奶奶同我講,佢老公無能,日日係屋企打機,唔返工,個奶奶係條村惡到出哂名,個女人照顧小朋友,冇錢,係靠親人係大陸寄錢落黎買餸,後來我聽到之後,都有叫我工人姐姐幫我送奶粉,衫俾佢。我好小八卦依d事,無意中 ...
香港警察系廢物,我見過多次,佢地唔理家庭糾紛,更何況佢唔系香港人,所以叫佢偷證件走啦!忍五年至拿到身份證無用,帶個女走啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最快樂的日子 於 2021-2-3 11:05 AM 發表

我自己本身有個BB,就係前幾日認識一位隔離屋既媽媽,佢係大陸人,佢奶奶帶佢黎香港嫁俾佢老公,係未了解對方之下,生左個小朋友先結婚,現在一歲,依兩日先知道佢係條村到出晒名俾奶奶打,多次報警都冇用,後來我奶奶同我講,佢老公無能,日日係屋企打機,唔返工,個奶奶係條村惡到出哂名,個女人照顧小朋友,冇錢,係靠親人係大陸寄錢落黎買餸,後來我聽到之後,都有叫我工人姐姐幫我送奶粉,衫俾佢。我好小八卦依d事,無意中 ...
試下打電話去

引用:
原帖由 電梯冰凍的高峰 於 2021-2-3 02:19 PM 發表

試下打電話去
我見到佢狂打電話比社署, 証件都搞左都一段日子, 個女申請出世紙既人又唔係佢, 搞返証件都一段時間...換著我都唔會擺低個女比個惡毒奶奶, 無能老公, 自己走左去啦...唉....

回覆 引用 TOP

報警啦 唔係你理嘅 小心比人報仇

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-2-3 04:15 PM 發表

報警啦 唔係你理嘅 小心比人報仇
報左M咁多次,警察唔理,我都唔夠膽理太多,怕佢奶奶搞到我屋企。

回覆 引用 TOP

引用:

報警都搞唔掂?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最快樂的日子 於 2021-2-3 02:03 PM 發表

佢未有身分證, 咩都唔識果D黎..係香港冇親人
就算佢冇香港身分證報警,應該佢奶奶唔掂喎拉佢奶奶。

引用:
原帖由 電梯冰凍的高峰 於 2021-2-3 02:19 PM 發表

試下打電話去
佢應該打嚟呢啲機構求助

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 faok 於 2021-2-4 12:45 AM 發表

就算佢冇香港身分證報警,應該佢奶奶唔掂喎拉佢奶奶。
果日佢就係報左, 佢奶奶同個警察講, 佢個新抱有還手, 個女人就同我講, 佢冇還手, 係佢奶奶屈佢, 咁個警察叫地分開幾個鐘,就走左!!佢奶奶又真係唔比佢返屋企, 佢就坐左係我屋企出面,

叫佢還手啦  後生d 實好力d
同呢d 人1係鬥狠 一係鬥忍
但係盡量唔好留證據  
扯下頭髮 1拳打個胃(小心唔好踢爆d 內臟) 
死老鬼同精神病都係欺善怕惡嘅
對住老公咩都唔洗講 淨係喊就得

引用:
原帖由 Samll_pig 於 2021-2-4 11:50 AM 發表

叫佢還手啦  後生d 實好力d
同呢d 人1係鬥狠 一係鬥忍
但係盡量唔好留證據  
扯下頭髮 1拳打個胃(小心唔好踢爆d 內臟) 
死老鬼同精神病都係欺善怕惡嘅
對住老公咩都唔洗講 淨係喊就得
佢老公同奶奶一齊打佢呀, 佢地4代同堂架 , 個女人奶奶都仲有個奶奶, 都好大年紀, 好好人,我成日同佢傾計, 聽講果個惡奶奶唔止打新抱, 打埋自己個奶奶....我奶奶同老公叫我唔好多事, 因為我個小朋友好細, 怕佢搞我屋企!!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]