• 瀏覽: 18,950
  • 回覆: 131
  • 追帖: 1
今年經濟唔好大家都知,我上個月比公司炒咗,好在平時有儲開錢,都叫有個錢比下家用自己洗下咁。
前日我老母WHATSAPP我,叫我呢個月額外比多6000蚊做新年,我已經解釋過其實冇工返,今年新年其實都唔會有乜氣氛,返唔到大陸,大陸都唔會有親戚落到嚟,更加冇乜人會上嚟拜年,其實真係唔需要大搞,不如從簡普普通通咁搞……
但係佢死都唔肯,咁我搵阿爸傾,其實佢都唔想大搞,但係老母話一定要照搞……
其實今年都唔會有新年啦,都唔明大搞做乜,為面?定係為錢?

[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
熱賣及精選
引用:
原帖由 Enner 於 2021-2-2 11:56 AM 發表

今年經濟唔好大家都知,我上個月比公司炒咗,好在平時有儲開錢,都叫有個錢比下家用自己洗下咁。
前日我老母WHATSAPP我,叫我呢個月額外比多6000蚊做新年,我已經解釋過其實冇工返,今年新年其實都唔會有乜氣氛,返唔到大陸,大陸都唔會有親戚落到嚟,更加冇乜人會上嚟拜年,其實真係唔需要大搞,不如從簡普普通通咁搞……
但係佢死都唔肯,咁我搵阿爸傾,其實佢都唔想大搞,但係老母話一定要照搞……
其實今 ...
你阿爸都唔滿意,點解唔夾埋佢一齊同你阿媽傾?

引用:
原帖由 TabYuen 於 2021-2-2 12:37 PM 發表

你阿爸都唔滿意,點解唔夾埋佢一齊同你阿媽傾?
我阿爸係嗰啲有乜事都唔會出聲嗰類人

[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
你咁大個人無積蓄? 6000都同阿媽計,你計下阿媽養你咁多年,個度幾錢。唔鬧你都唔得㗎

引用:
原帖由 Enner 於 2021-2-2 01:11 PM 發表

六千,可以比就比。
為六千反面,唔值。
暫時冇工返,唔係一直冇工返。
你做好仔甘多年,因為一次六千,之後要做衰仔。就算下年比六萬都補唔返。

引用:
原帖由 Enner 於 2021-2-2 11:56 AM 發表

其實今 ...
再解釋多次俾佢聽冇返工冇收入~

引用:
原帖由 Enner 於 2021-2-2 01:11 PM 發表

就算平時唔出聲而家都要出聲講句公道說話~

引用:
原帖由 簡單就快樂 於 2021-2-2 01:11 PM 發表

你咁大個人無積蓄? 6000都同阿媽計,你計下阿媽養你咁多年,個度幾錢。唔鬧你都唔得㗎
>好在平時有儲開錢,都叫有個錢比下家用自己洗下咁。

唔識中文呀?為鬧而鬧

有既未俾囉. 無既. 未唔好俾囉. 就係咁簡單 

你有冇反省下你點解會失業無工返呢

不過你老母又係嘅 明知咁撚窮㗎啦 仲搞乜春

睇下你有無個快樂的童年先,有(即老母對你幾好), 無(咁就另計啦,都無工返啦,邊有錢呀!你老母)

引用:

其實今 ...
可能初一封老毛係$7,000都唔定

引用:

其實今 ...
唔會俾,失業要留多個錢係身邊,要俾最多俾1000-2000

不過你媽咪未必係充大頭鬼既,好多人鍾意過節,佢地覺得有節日感可以為平凡嘅日子帶黎色彩,不過我諗有呢種諗法既人通常好得閒

微信開個親友群拜年發紅包啦再返咩大陸

提示:支持鍵盤翻頁左 右