• 瀏覽: 3,116
  • 回覆: 38
剛與男友開始拍拖1個月,他40,我38

他目前不斷話想買樓,他有首期但不足夠全付,他人工接近3萬7 (他有顯示他戶口及糧單証明我睇),壓力測試亦過不到,所以,他向我講,想揾我做擔保人,錢就佢供,我明確咁拒絕左,直接講:呢d事我會結婚後先會... 現在只是情侶關係... 

近排他不斷帶我去睇樓,不論私樓或居屋都有睇,他希望我參與其中,不斷問我意見,想住邊區等等... 當然,我清楚知道自己咩身份,所以不太加太多個人諗法(如點佈置,裝修等)

有時他會有意無意講:如果父母真係幫唔到餘下首期,到時按揭要揾你做擔保。每當聽到呢度,我都重覆講: 我唔做擔保。
他對我的說話就會開始麻麻,好似係我唔幫他一樣... 

我有表明,我以結婚和生bb為題,他都話想自己有一個家,不過,現在樓價咁高及居屋難抽,所以我有同佢講不如租樓先,他話自己人工能應付買樓,只係差少少首期 同擔保人... 他再講:我唔想你再遲生,不景你年齡不小,身體難恢復... 父母跟我講,暫時先唔好諗生小朋友,如果他又買樓又生小朋友,他負擔極重,會壓死他

聽到他說這些說話,我感覺又覺得好warm,但係,又感覺不是味兒... 我地應該買樓定先租屋?

除左買樓,有一點我想不通透,就係他俾我感覺,他好似好坦白... 他背囊準備定xxx都跟我講,他覺得同我拍拖,一拍拖就可以發生關係咁... 不斷講:因為疫症,酒店好便宜.... 🙄 就算未認識我前,他去相襯,他都準備定.... 

我知道,大家成年人,男人有需要係正常,不過,係咪會好似佢咁?

***我其實一直保護緊自己,不理男人對我幾好,我亦保護自己,但亦會因應男友生日或需要,亦會送給男友(當然不名貴,我亦不會要求收名貴禮物或高消費用餐)

謝謝大家睇完,期待大家意見🙏

我理性地覺得做人/感情有時唔駛太理性,理性地建議你POST去地產區聽下D「理性」的分析。

即走,絕對係洞

看到最後,請保持警覺和小心點,他所說的話幾甜密,但有一個大疑點,就是他父母就算不夠幫首期,也可做擔保人,況且他們是親人,你未係。如果你覺得對方很可信,也認定了他,就另作別論。

引用:
原帖由 畢想 於 2021-1-27 01:01 PM 發表

看到最後,請保持警覺和小心點,他所說的話幾甜密,但有一個大疑點,就是他父母就算不夠幫首期,也可做擔保人,況且他們是親人,你未係。如果你覺得對方很可信,也認定了他,就另作別論。
他父70幾,母69,已退休,無工作,他話銀行做唔到擔保人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2021-1-27 12:55 PM 發表

我理性地覺得做人/感情有時唔駛太理性,理性地建議你POST去地產區聽下D「理性」的分析。
樓主38了,年尾結婚,有機會受孕產子就可能40...再加上疫情不明朗... 
這不是廿𡃁歲可以曬冷!唔掂就最多reboot咁諗㗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louislsh 於 2021-1-27 12:57 PM 發表

即走,絕對係洞
x2, 多數是

回覆 引用 TOP

你問下佢D安全套成功用在以前多少個女友身上

回覆 引用 TOP

再看一遍,個人意見,似乎擔保只是是一個bonus和有分散注意力的功用。

問:既然你知道男人有需要係正常,但你認為以下的人,誰最需要不時帶備xxx。
a) 好專一認真想結婚的男人
b) 一般專一想結婚的男人
c) 一般男人
d) 一般男人玩家
e) 進取有經驗的男人玩家

個人感覺 識咗一個月咁快講買樓 需然唔係小朋友但係亦都唔駛咁急 .......有問題!

I Phone 12 Pro

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 畢想 於 2021-1-27 02:15 PM 發表

再看一遍,個人意見,似乎擔保只是是一個bonus和有分散注意力的功用。

問:既然你知道男人有需要係正常,但你認為以下的人,誰最需要不時帶備xxx。
a) 好專一認真想結婚的男人
b) 一般專一想結婚的男人
c) 一般男人
d) 一般男人玩家
e) 進取有經驗的男人玩家
其實我唔知道😅

與他認識9個月,他最初俾我感覺,他好小朋友...亦容易喊(感性男人? 🙄),鍾意有被服侍感覺(包括抹頭上汗),自從他講出果位女密友既事,再加上他自爆二十幾歲有一次一夜情既經歷,我就拒絕他幾次既表白... ... 後來他向我地一齊玩開既年長d的朋友請教(我近排先知道...),他們話他在活動中,情緒好底落(果日我公司有事,所以無出席),好似生意失敗咁款,朋友近排見面直接問我:你接受左他未?果日他每走一步就唉一唉... 又請教人地老公,他要點做 我先唔拒絕他... 他感覺我為避開見他而唔到... 

之後,他又再一五一十講出其他事情 (可以話越爆越多野)

他為我所做既,其實不單止情人,真係有老公feel (之前既男仔從未俾過既,每一項細節我無要求他,但他一一做左,所以另外加分俾他,亦答應做他女朋友),不過,為買樓既事,同埋近排他提起xxx,我又覺得他有點...安全感又開始缺乏了 😅

引用:
原帖由 音樂盒 於 2021-1-27 03:24 PM 發表

其實我唔知道😅

與他認識9個月,他最初俾我感覺,他好小朋友...亦容易喊(感性男人? 🙄),鍾意有被服侍感覺(包括抹頭上汗),自從他講出果位女密友既事,再加上他自爆二十幾歲有一次一夜情既經歷,我就拒絕他幾次既表白... ... 後來他向我地一齊玩開既年長d的朋友請教(我近排先知道...),他們話他在活動中,情緒好底落(果日我公司有事,所以無出席),好似生意失敗咁款,朋友近排見面直接問 ...
真的不憧回應了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 音樂盒 於 2021-1-27 03:24 PM 發表

其實我唔知道😅

與他認識9個月,他最初俾我感覺,他好小朋友...亦容易喊(感性男人? 🙄),鍾意有被服侍感覺(包括抹頭上汗),自從他講出果位女密友既事,再加上他自爆二十幾歲有一次一夜情既經歷,我就拒絕他幾次既表白... ... 後來他向我地一齊玩開既年長d的朋友請教(我近排先知道...),他們話他在活動中,情緒好底落(果日我公司有事,所以無出席),好似生意失敗咁款,朋友近排見面直接問 ...
想問下,點解妳拒絕幾次後,而家又答應同佢開始?

忽然間  手指鉤到口袋裡破洞
妳的笑  又在我耳邊熟悉吹動
路燈下顫抖中  抬頭望妳的星座
才懂寂寞是奢侈的感受

想提提你,近年既離婚原因,已經唔係單單因為第三者,正正係女既不斷金錢支援,做擔保人,男既繼續扮窮,自己公司清盤,背後就買金條,女方為左仔女家庭,醒覺太遲揹左數上身,我身邊識既例子有三個。

都係果句,絕對係洞,唔走預左揹數

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 音樂盒 於 2021-1-27 12:48 PM 發表

剛與男友開始拍拖1個月,他40,我38

他目前不斷話想買樓,他有首期但不足夠全付,他人工接近3萬7 (他有顯示他戶口及糧單証明我睇),壓力測試亦過不到,所以,他向我講,想揾我做擔保人,錢就佢供,我明確咁拒絕左,直接講:呢d事我會結婚後先會... 現在只是情侶關係... 

近排他不斷帶我去睇樓,不論私樓或居屋都有睇,他希望我參與其中,不斷問我意見,想住邊區等等... 當然,我清楚 ...
聽從自己的感覺從來不會錯。

人生是自己的,餘生亦只有自己承擔,是普世的好與壞,都不重要,重要的是你愉快,樂意,安心。

生有時
死有時
相聚有時
別離有時
安好
勿念

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]