• 瀏覽: 16,389
  • 回覆: 100
  • 追帖: 5
瞓就自己訓,傾計一日都唔知有無十句。
每次同你傾計,妳就好似跳制咁款。
有時返工有啲開心同唔開心嘅嘢想同妳講,妳就一句車埋黎話無興趣聽。
想曳曳就更加唔駛講,食齋食左十年。
雖然我係麻甩佬,但係我都想人關心,想人錫。
而唔係不停俾人挑剔,俾人無理取鬧。

離婚

回覆 引用 TOP

冇小朋友就離婚啦...十年喎...ON撚9

回覆 引用 TOP

兩個人在一起交流真係好緊要,她是本身性格是這樣嗎?如果本來唔係咁,就要先解決她的疑難,如果她本身就係咁,咁你要改變策略嚟傾,唔係佢順你就是你順佢,當然最終希望和氣收場~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ctb234-2 於 2021-1-27 10:53 AM 發表

有時返工有啲開心同唔開心嘅嘢想同妳講,妳就一句車埋黎話無興趣聽。
10年,都生唔到個?離婚啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ctb234-2 於 2021-1-27 10:53 AM 發表

我同女女一日。就生到個啦

回覆 引用 TOP

引用:

More likely she have a lover. 

回覆 引用 TOP

成十年, 點解唔一早坐低好好傾下?

真係要立心解決呢個問題, 否則你們只是同屋主, 不是夫妻

回覆 引用 TOP

清心寡慾

回覆 引用 TOP

土地問題...所以不能分開?

回覆 引用 TOP

不停俾人挑剔,俾人無理取鬧這樣你們還能生活下去啊?還是去離婚吧

回覆 引用 TOP

引用:

師兄,堅持住呀!
因為有你,好多香討師兄先覺得自己冇甘慘,多謝你。
其實,好多人係你師弟。

回覆 引用 TOP

你拍拖結婚初期應該唔係咁 ,應該係你同另一半之間, 慢慢有啲唔開心嘅嘢累積咗有冇處理到。
 可能有嗌過交 之類, 有啲嘢大家擺咗喺心入面, 結果慢慢冰封三尺非一日之寒。 有陣時女人嘅嘢你真係估唔到佢心入面諗乜, 躺著地上都中槍, 你以為冇事傾好左可以move on 但佢其實一路擺喺心入面.。照你形容 而家情況, 係半死不活, 睇下你想唔想搞 返好個關係, 亦都睇你另一半有冇心機去搞,
 通常一般人 喺呢個情況,都好難自己搞得掂, 要去搵專業嘅社工 做婚姻輔導。 如果你哋兩個都有心搞番好個關係, 唔想好似而家咁將來一世係咁, 咁係仲有機會 改善現狀, 祝你好運

抱緊我:扭轉夫妻相處的七種對話 --> 推介給想改善相方關係的人, 作者係做婚姻輔導工作
如何相愛/相處,重要的偏偏學校冇教

書中所講的輔導個案,都是我們可能遇到的,婚姻相處上的問題/技巧,萬變不離其中

社工見意先睇 對話一,先停止嘈咬,再學如何製造多一點的愛

回覆 引用 TOP

引用:

我請教下,當初,點解會結婚?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]