• 瀏覽: 466
[隱藏]
經常捱夜,導致頭髮好油,主要原因係內分泌失調所導致嘅。 也就昰經常講嘅,唔規律嘅作息習慣,導致頭發出油。 通常人喺捱夜嘅時候,為咗令大腦保持清醒,身體就會分泌出一些激素嚟維持呢種清醒。 激素會使皮脂腺變得活躍,從而分泌出更多的油脂。 所以捱夜之後,頭髮會顯得好油。 為咗控制頭發出油,首先應該減少捱夜嘅次數,抑或避免捱夜。 其次係選擇無矽油嘅控油洗髮水。
無矽油洗髮水避免咗矽油喺頭皮嘅沉積,易出油嘅頭皮就會感覺更清爽,頭髮都會更蓬鬆。 如果你係油頭嘅話,建議你用無矽油洗髮水,去油效果比有矽油嘅出色唔係少少! 但係頭髮缺少了矽油,就會易毛躁,所以好多人覺得無矽油洗髮水導致頭髮干澀,解決問題好簡單,洗完頭,髮尾用啲護髮素就定另外,油頭皮冇過定期洗頭更好嘅重要的事情了。 唔好懶,如果本身係大油頭,再好的洗髮水都冇辦法保證你3天以上唔洗頭可以唔油。 零舍油嘅每日洗都不過分。
推薦一些自己用過覺得好嘅國外洗髮水啦
德國草本世家蕁蔴洗髮水參考價格:74元rmb/500ML
ALPAALIN大吉嶺茶洗髮水參考價格:78元RMB/400ml
科顏氏氨基酸洗髮水參考價格:260元RMB/500ML
科顏氏氨基酸洗髮水參考價格:260元RMB/500ML
the body shop生薑洗髮水參考價格:90元



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]