• 瀏覽: 357
[隱藏]
16-18歲女仔唔適合眼霜,但係肌底液,水乳不能少。 過多的護膚反而使得皮膚表層趨於飽和。 營養過剩,就會出現冒痘現象,尤其正值青春期。 早瞓保證充足嘅睡眠,係最佳護膚途徑。
19-24歲女仔精華,水乳,面霜不能少。 但眼霜就唔係特別必須嘅,只要平時稍微早瞓啲,飲食規律一些,呢啲就足夠了。 控制飲食,盡量少捱夜都係改善肌膚狀態嘅好習慣。
25及以上嘅女仔眼霜到備上了。 儘管有的研究顯示短期內冇明顯嘅改善,但係都係要堅持用嘅。 呢個階段嘅女仔就更要注意自己平時嘅生活慣咗,切記辛辣,冰涼,唔捱夜。 三個階段共同嘅特徵仲有,卸妝清潔要到位,面膜一個禮拜至少敷兩次。 好多有條件嘅都會去美容院,其實好大一種程度上,收了智商稅。
接下來就好好講吓全套嘅護膚步驟:
一、清潔清潔嘅產品一定唔可以用有刺激性嘅,最好用氨基酸性質嘅洗面奶。 在用洗面奶前,最好用不含酒精的卸妝水沾濕卸妝棉,放在鼻翼、額頭、下巴敷一下。 因為這是比較容易出油的三個地方。 按摩膏可用可不用。 有痘嘅地方,自己有挑痘技術嘅可以挑乾淨咗,粉刺針一定要用酒精消毒。 之後需要用蘆薈膠等修復的產品塗在痘痘處。
二、補水補水面膜( 15分鐘)肯定係少不了嘅,有條件嘅小可愛可以攞安瓶精華按摩吓。 洗乾淨面膜(唔粘嘅程度就得),水乳喺臉上拍打。
三、鎖水就要用到質地厚實啲嘅面霜了。 有好多小夥伴對而家嘅面霜有多少誤解,以為好似之前嘅面霜一樣厚實,防止龜裂。 而家嘅面霜可唔同咗,抹上去可能仲要清爽過水乳,仲好滋潤。
喺呢度我推薦我使用過嘅一款面霜,穀雨面霜。 它蘊含天然本草成分,係捱夜嘅救星。 好似我經常性捱夜,下巴經常長痘。 用咗好多蘆薈膠同凝膠都用唔好。 但是穀雨使我的痘痘肌改善了一些,再也沒有那種腫的很大的痘痘了。
可能一些痘印仲需要一段時間去克服。 而且它還是我的肌膚在冬季不再乾燥,能保持一天的水潤。 (前提係中午唔洗面)
佢係一種絲絨嘅霜狀質地,放喺手心一陣間就化咗,好清爽,仲有淡淡嘅清香。 天然抗氧成分山參精粹還能預防肌膚鬆弛,讓肌膚活力滿滿



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]