• 瀏覽: 346
  • 回覆: 2
[隱藏]
我同我老婆結左婚兩年,因為我屋企人既幫忙成功上左車。因為首期既只有我父母俾的,供樓就我地兩公婆負責,買果陣都講好左只寫我一人名,將來有錢再買先寫佢名,咁都係因為方便首次置業既稅務問題先咁做,佢都答應的。
但最近唔知發生咩事,突然係到問層樓會唔會寫佢名?或者樓換樓既時候會唔會寫佢名?我就話唔會,最多加佢名。佢就好唔開心,話好無安為感,之後呢幾日都對我好冷淡。我自問對佢好好,亦無做過對佢唔住既事。
各位巴打絲打,我應該點做?



回覆 引用 TOP

供樓是我一個人在供,名字寫的是兩個人的,不是想炫耀什麼,是因為我認為我們的感情比房子更珍貴,如果有一天真的分開我也能看開,這只是我個人的看法,每個人的情況都不一樣


回覆 引用 TOP

如果你唔想將來有trouble 野跟, 就寫自己名.  如果佢死都要你加佢名 你又從她 但她又唔打算付出.  我"強烈建議"你將父母拿該畢錢既record (ie: bank book/bank statement) 一定要keep 好.  假如將來佢反面又貪心你層樓, 你爸媽出錢既證明, 佢係無得取分毫


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]