• 瀏覽: 1,729
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
BB啲皮膚一路都唔太穩定,呢排又開始差,塊面起咗好多紅點,其實同佢食緊既奶粉有冇關係?
如果真係要轉既話邊隻奶粉會好D?

回覆 引用 TOP

用清水清洗,保持皮膚乾爽,我家BB 用了嬰兒保濕霜

係咪濕疹既問題呀?

回覆 引用 TOP

都有可能架,BB腸胃好既話皮膚自然都會好,一係你試下幫佢轉過隻低敏奶粉啦

引用:
原帖由 橋頭石頭 於 2021-1-26 03:35 PM 發表

用清水清洗,保持皮膚乾爽,我家BB 用了嬰兒保濕霜
我都有keep住幫佢搽bb lotion,但佢d皮膚都係時好時壞...

引用:
原帖由 fongkaiwai 於 2021-1-27 12:16 PM 發表

都有可能架,BB腸胃好既話皮膚自然都會好,一係你試下幫佢轉過隻低敏奶粉啦
想問知唔知邊隻低敏奶粉會好d?

引用:
原帖由 talkwithme 於 2021-1-27 05:22 PM 發表

我都有keep住幫佢搽bb lotion,但佢d皮膚都係時好時壞...
有檢查過家中的環境嗎?是不是有過敏的地方?

引用:
原帖由 橋頭石頭 於 2021-1-27 09:30 PM 發表

有檢查過家中的環境嗎?是不是有過敏的地方?
已經成日換床單,同埋都盡量唔俾佢玩d毛公仔...除咗呢d之外仲要注意邊d位?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 talkwithme 於 2021-1-28 11:33 AM 發表

已經成日換床單,同埋都盡量唔俾佢玩d毛公仔...除咗呢d之外仲要注意邊d位?
之前見d專家話唔好過度消毒屋企,咁樣反而會令bb容易過敏

回覆 引用 TOP

可能係奶粉夾唔到,試下轉有機奶粉,囡囡食開illuxx organic,夾得都唔錯,皮膚keep住都滑既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱古力布甸 於 2021-1-28 12:07 PM 發表

我家姐個仔皮膚都麻麻,不過前排轉咗食aptamil essensis php就好咗d,前兩日見佢皮膚都滑咗好多~
呢隻奶粉我都有留意
見佢有水解蛋白,bb冇咁易敏感

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱古力布甸 於 2021-1-28 12:07 PM 發表

我家姐個仔皮膚都麻麻,不過前排轉咗食aptamil essensis php就好咗d,前兩日見佢皮膚都滑咗好多~
呢隻奶粉會唔會熱氣?我怕BB食完會便秘

引用:
原帖由 talkwithme 於 2021-1-28 05:18 PM 發表

呢隻奶粉會唔會熱氣?我怕BB食完會便秘
唔會啦,我家姐話佢個仔便便都去得好好~不過呢d都係因人而異既,要夾過先知隻奶粉啱唔啱BB飲

回覆 引用 TOP

我BB面時好時壞已經11個月了,睇中醫,西醫,每日換床單,每日吸滿蟲,曰日開清新機,抱住訓防止佢食手同埋擦面,都唔得,後來我每日觀察佢便便,佢便特別臭每日兩三次,開始每日幫佢艾灸肚(艾咗一個星期之後便便靚返)用意米水或者綠豆水煲粥仔(雞肉,淮山,鮮百合,菜心)有一個物理治療師俾咗支地球人牌子藥髙擦,訓覺前擦一次,跟住勤力擦Cetaphile早上唔洗面繼續擦cetaphile,只有沖涼時洗面,半個月都冇復發了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]