• 瀏覽: 6,978
  • 回覆: 59
本身唔係d咩大富人家,結婚兩年一直租緊屋,好彩我地都有野做,加埋月入都有5萬幾,雖然儲唔到好多錢,但日子都叫過得去。最近生左小朋友,一闊三大,我好想辭左份工全職湊一兩年,等小朋友返學先出返嚟做野。咁呢一兩年就靠平時儲落嚟既幾十萬幫補生活,老公都支持。點知老公最近唔知C左邊條根,突然反口,話不如請工人照顧,我就照返工,儲落既幾十萬就用來買架家庭車............

我知佢一直都好想買車,好鍾意車,不過買車幾十萬眨下眼就冇左,我緊係極力反對!坐巴士地鐵唔好咩?點解要買車?有左小朋友開支多左,仲要供多架車,買完車仲有車位,車保,有咩撞到又要維修.....我地又唔係D咩有錢人,買車嚟做咩?都唔明點解佢要買車!佢就話有架車,有小朋友出入去邊都方便D......................

OK!咁你買,買2手囉,買舊車囉,平平地,幾千幾萬都有啦?但佢話要買就一定係全新.........至少都20萬,我地因為呢件事嘈左好多次,佢成日就話當年唔係因為同我結婚,D錢一早用左嚟買車....話我係唔係連少少野都要阻佢

而家我地嘈緊究竟係要用D錢嚟買車,定比我做全職媽媽用,唔通一架車仲緊要過小朋友?!男人真係咁鍾意車?!

仲買車? keep個錢傍身好d

回覆 引用 TOP

我個c6又係甘,所以我真係超級討厭佢部車

買車好呀,小朋友大少少載佢周圍去好方便。

你老公痴痴地,買車20萬只係頭炮咋,仲要個個月洗一大舊錢,其實住都未搞掂諗咩買車,就算你繼續番工都唔可能俾佢買車囉。
買左車就真係要為供俸架車日日留係屋企,邊度都唔洗去。

兩公婆搵5萬,要養工人要養小朋友,仲要交租其實唔係多,小朋友越大越多錢要洗嫁。

引用:
原帖由 WINTERMAMA 於 2021-1-25 04:20 PM 發表

本身唔係d咩大富人家,結婚兩年一直租緊屋,好彩我地都有野做,加埋月入都有5萬幾,雖然儲唔到好多錢,但日子都叫過得去。最近生左小朋友,一闊三大,我好想辭左份工全職湊一兩年,等小朋友返學先出返嚟做野。咁呢一兩年就靠平時儲落嚟既幾十萬幫補生活,老公都支持。點知老公最近唔知C左邊條根,突然反口,話不如請工人照顧,我就照返工,儲落既幾十萬就用來買架家庭車............

我知佢一直都好想買車, ...
家變。

回覆 引用 TOP

讓你外出打工,請保姆,再買車。你老公可真會過日子啊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Double 於 2021-1-25 08:34 PM 發表

我個c6又係甘,所以我真係超級討厭佢部車
好明你心情,如果佢真係買咗,我應該嬲到唔想坐...............

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-1-26 12:17 AM 發表

你老公痴痴地,買車20萬只係頭炮咋,仲要個個月洗一大舊錢,其實住都未搞掂諗咩買車,就算你繼續番工都唔可能俾佢買車囉。
買左車就真係要為供俸架車日日留係屋企,邊度都唔洗去。

兩公婆搵5萬,要養工人要養小朋友,仲要交租其實唔係多,小朋友越大越多錢要洗嫁。
養車係個"養"字

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 WINTERMAMA 於 2021-1-26 05:06 PM 發表

好明你心情,如果佢真係買咗,我應該嬲到唔想坐...............
如果冇買真係唔好買,真係好攰,養車

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 WINTERMAMA 於 2021-1-25 04:20 PM 發表

我知佢一直都好想買車, ...
其實我想講,有mtr坐比買車更好成本更低更準時,當然你要部車黎威我就冇野好講

回覆 引用 TOP

如果單身搵五萬無負擔就可以買,如果家庭月入五萬就係基層,唔好諗買車

引用:
原帖由 HelloMimmy 於 2021-1-25 11:58 PM 發表

買車好呀,小朋友大少少載佢周圍去好方便。
車係香港係消費品,唔會保值,仲有好多替代選擇。
入息中産就一定唔好買車養車!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 南非王子 於 2021-1-27 08:20 AM 發表

如果單身搵五萬無負擔就可以買,如果家庭月入五萬就係基層,唔好諗買車
又一家大細,又請工人,以家仲養埋車,真是人生勝利組

我在家諗緊,20萬可以買什麼新車

引用:
原帖由 門前送行 於 2021-1-27 08:27 AM 發表

又一家大細,又請工人,以家仲養埋車,真是人生勝利組

我在家諗緊,20萬可以買什麼新車
jazz,morning之類

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]