• 瀏覽: 2,539
  • 回覆: 21
每次同佢意見不合時,一心想同佢心平氣和咁討論一下,每次傾左一陣後都係話我唔啱,講多兩講,佢就不斷咁重覆呢兩句說話......
【你就係咁架喇,唔覺自己錯】但事實上成件事未必我錯晒,大家都有責任,但點解一定係我錯晒呢?每次都係有佢講冇我講...
好啦,我唔想同佢因小事而鬧交,咁我咪講係我錯,我唔想嘈了,真係好無謂...之後佢就講第二句【向人道歉係咁既態度架咩?】我已經向佢道歉,點解佢仲要得寸進尺咁講?擺明想嘈交咁...
我認我都算係一個有道理就會去講既人,如果同佢繼續討論只會嘈到一發不可收拾,所以我收聲,雖然都嬲緊,但都想等大家都冷靜落黎...
冷戰中...
過左一段頗長既時間,我都唔嬲了,打算走過去氹佢啦,因為佢從來都冇氹過我,就算佢做錯左令到我喊,佢都冇氹過我。我覺得一齊生活,唔可以為小事而面阻阻。點知每次都係一走埋去佢就轉身背住我打機,又或者乘機講番鬧交既話題,佢自言自語講完一輪之後就講【我唔想再講】...就話我係我提起成件事,認真咩?
再度冷戰...
再過一段很久既時間,或者係第二日,再次打算同佢講野啦,佢都可以繼續之前既話題,點都要我好似做錯野既小朋友咁道歉,氹好耐佢先滿意,但滿意後,佢仲可以繼續不斷咁話我【係你錯,你唔啱】

唔明白點解一定要我氹,我都想佢氹下我架,我辛苦時又唔見佢有講咩野黎安慰我;我傷心時,又唔見佢會逮張紙巾俾我抹眼淚;我受傷時,又唔見佢會過黎幫我止血
點解佢發脾氣一定要我氹番佢?要俾面佢,要聽佢言語中傷我?
點解我發脾氣時,佢就話我發癲,發神經?

有時我真係有後悔過......

熱賣及精選
引用:
原帖由 不安的摩天輪 於 2021-1-22 10:15 PM 發表

每次同佢意見不合時,一心想同佢心平氣和咁討論一下,每次傾左一陣後都係話我唔啱,講多兩講,佢就不斷咁重覆呢兩句說話......
【你就係咁架喇,唔覺自己錯】但事實上成件事未必我錯晒,大家都有責任,但點解一定係我錯晒呢?每次都係有佢講冇我講...
好啦,我唔想同佢因小事而鬧交,咁我咪講係我錯,我唔想嘈了,真係好無謂...之後佢就講第二句【向人道歉係咁既態度架咩?】我已經向佢道歉,點解佢仲要得寸進尺 ...
佢幾大呀?
你將會真係會註定分手!

回覆 引用 TOP

賢的是你,愚的是我,爭什麼

不要PM我

回覆 引用 TOP

不愛,對方太自私了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不安的摩天輪 於 2021-1-22 10:15 PM 發表

好啦,我唔想同佢因小事而鬧交,咁我咪講係我錯,我唔想嘈了,真係好無謂...之後佢就講第二句【向人道歉係咁既態度架咩?】我已經向佢道歉,點解佢仲要得寸進尺 ...
對不起,我想講這應該是病態,是自閉譜系的一種,我老婆都係咁。

引用:

你用道理説服佢,
好難架……

不如你説服你接受佢現狀,
佢係渣男、你忍唔到……
就趁早離開。

戥你難過, 坊間有啲 夫妻相處 課程 係社福機構搞嘅, 如果佢肯去一齊上 ,咁當然最好 ,不過可能你同佢提出 佢都唔願意。

或者你試下 要求當係你嘅生日禮物 ,一齊學下 如何相處, 咁先至行得長久 。

男人通常係要尊重 ( 唔係話你冇尊重佢) 女人就要安全感, 你再係咁落去 只會越嚟越質疑, 有冇揀錯人,佢愛唔愛你。。。
 婚姻係要 兩個人 都有個人成長, 學識點樣去愛另一個人 ,睇嚟你嘅另一半呢方面嘅能力有待改善

女人 準備喊,遞紙巾呢啲係好基本 ,作狀都要做, 雖然佢個刻可能好忟

抱緊我:扭轉夫妻相處的七種對話 --> 推介給想改善相方關係的人, 作者係做婚姻輔導工作
如何相愛/相處,重要的偏偏學校冇教

書中所講的輔導個案,都是我們可能遇到的,婚姻相處上的問題/技巧,萬變不離其中

社工見意先睇 對話一,先停止嘈咬,再學如何製造多一點的愛
佢完全沒有理會過你的感受,你只有好好保䕶自己,不要太傷心,希望等佢情緒好的時候,同佢講出感受🙏🏽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bigkin98 於 2021-1-24 07:05 AM 發表

對不起,我想講這應該是病態,是自閉譜系的一種,我老婆都係咁。
自閉既人會係咁?但佢同佢d朋友好多野講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87er 於 2021-1-24 09:43 AM 發表

你用道理説服佢,
好難架……

不如你説服你接受佢現狀,
佢係渣男、你忍唔到……
就趁早離開。
我都覺,我從來都講唔贏佢,永遠都係我錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 john1979 於 2021-1-24 10:45 PM 發表

戥你難過, 坊間有啲 夫妻相處 課程 係社福機構搞嘅, 如果佢肯去一齊上 ,咁當然最好 ,不過可能你同佢提出 佢都唔願意。

或者你試下 要求當係你嘅生日禮物 ,一齊學下 如何相處, 咁先至行得長久 。

男人通常係要尊重 ( 唔係話你冇尊重佢) 女人就要安全感, 你再係咁落去 只會越嚟越質疑, 有冇揀錯人,佢愛唔愛你。。。
 婚姻係要 兩個人 都有個人成長, 學識點樣去愛另一 ...
曾經我有意冇意咁提出過去呢d課程,因為我覺得我認識下都係一件唔錯既事,但佢反應勁大咁講【搞呢d課程既人都未搞得掂自己啦,只係得把口,我都識講啦】所以我諗佢唔會有興趣去

而所謂既生日禮物,佢仲記得我生日既話,咁就已經係禮物,仲要要求更多嗎?
我地咁多年從來冇因紀念日,生日而慶祝過,佢話呢d根本就係噱頭野

引用:

咁樣長此下去。。。唔睇好
諗清楚係咪仲要虛渡時間

回覆 引用 TOP

未結婚嘅分開吧結咗婚嘅 冷靜下 最終都溝通唔到唯有分開

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不安的摩天輪 於 2021-1-25 01:08 AM 發表

曾經我有意冇意咁提出過去呢d課程,因為我覺得我認識下都係一件唔錯既事,但佢反應勁大咁講【搞呢d課程既人都未搞得掂自己啦,只係得把口,我都識講啦】所以我諗佢唔會有興趣去

而所謂既生日禮物,佢仲記得我生日既話,咁就已經係禮物,仲要要求更多嗎?
我地咁多年從來冇因紀念日,生日而慶祝過,佢話呢d根本就係噱頭野
嘩你哋個case都幾複雜喎, 好好奇佢當初係點樣溝到女, 乜嘢情趣都唔做, 你要推動改變佢永遠都難, 好似到反轉 佢要改變你呢啲愛情 形式上嘅嘢 係唔重要, 一樣咁難 

或者佢係一個好人嚟嘅,只不過唔懂得女性想要有嘅愛情, 你又未去到同佢攤牌 咁佢係唔會醒 ,每個人都有佢自己 叮一聲 醒覺 嘅時候 ,而且男人對女人嘅暗示 明示, 都係遲鈍一百倍 

或者你試下自己一個去上嗰啲課程 社福機構搞嗰啲 ,例如基督教服務處 公教婚姻輔導會,明愛 等等, 通常社工會見一見參加者 ,你又可以同社工傾下,睇佢有冇咩睇法。

感覺佢好似將 返工嗰一套,放錯咗響婚姻 呢一度, 你想佢上嗰啲課程 ,或者好似呢度 嘅雄性動物嘅建議,從性上面入手, 你畀啲佢想要嘅嘢佢 ,例如 以佢想要的上床方式,cosplay,oral sex whatever (你唔好 覺得屈就自己就ok),佢就畀返啲你想要嘅嘢你, 例如陪你上堂幾多次

抱緊我:扭轉夫妻相處的七種對話 --> 推介給想改善相方關係的人, 作者係做婚姻輔導工作

書中所講的輔導個案,都是我們可能遇到的,婚姻相處上的問題/技巧,萬變不離其中

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不安的摩天輪 於 2021-1-25 01:08 AM 發表

咁你有冇送生日禮物畀佢? 有冇同佢慶祝生日 或者同佢父母慶祝生日? 有時對男人 由佢父母入手 都幾好 ,有人唔會聽太太講 但會聽朋友父母 講。

所謂嘅5 love languages ( eg 服務對方, 優質嘅相處時間 [例如女人就係去 fine dining 再做 spa] , 送禮物 [你老公應該唔係呢套] , 言語上嘅讚許[男人最buy ] , 性愛/ body touch) 
用啱對方想 要 嘅方式去愛對方,咁雙方才感覺到被愛,你老公既love language 係咩?你自己又係點?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]