• 瀏覽: 1,231
  • 回覆: 25
婚姻不是空中樓閣,它是非常非常現實、非常非常實在的過日子,只不過是陪你所愛的人過日子罷了。過日子就離不開柴米油鹽,這就是生活,所以沒有一定的經濟基礎是沒辦法過日子的。談戀愛的時候可以不考慮這些,但一旦要進入婚姻就非得考慮不可。有人說婚姻是愛情的墳墓,那說明他們的愛情還只是飄浮在空中,充其量是個充滿希望、充滿激情的肥皂泡而已,註定了不會長久。愛情是需要責任的,婚姻就是愛情的責任。要承擔這個責任,男女都要努力,要為這個婚姻打經濟基礎。

冇麵包嘅愛情唔長久

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夜落漠高峰 於 2021-1-22 03:48 PM 發表

婚姻不是空中樓閣,它是非常非常現實、非常非常實在的過日子,只不過是陪你所愛的人過日子罷了。過日子就離不開柴米油鹽,這就是生活,所以沒有一定的經濟基礎是沒辦法過日子的。談戀愛的時候可以不考慮這些,但一旦要進入婚姻就非得考慮不可。有人說婚姻是愛情的墳墓,那說明他們的愛情還只是飄浮在空中,充其量是個充滿希望、充滿激情的肥皂泡而已,註定了不會長久。愛情是需要責任的,婚姻就是愛情的責任。要承擔這個責任,男女 ...
唔明點解咁多女人嫁給住公屋的窮男。

男無錢申請綜援,社會養佢住家。

窮人係無資格講結婚。

引用:
原帖由 半夜落漠高峰 於 2021-1-22 03:48 PM 發表

婚姻不是空中樓閣,它是非常非常現實、非常非常實在的過日子,只不過是陪你所愛的人過日子罷了。過日子就離不開柴米油鹽,這就是生活,所以沒有一定的經濟基礎是沒辦法過日子的。談戀愛的時候可以不考慮這些,但一旦要進入婚姻就非得考慮不可。有人說婚姻是愛情的墳墓,那說明他們的愛情還只是飄浮在空中,充其量是個充滿希望、充滿激情的肥皂泡而已,註定了不會長久。愛情是需要責任的,婚姻就是愛情的責任。要承擔這個責任,男女 ...
咁就要盡早做好準備

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 立耑 於 2021-1-22 04:37 PM 發表

唔明點解咁多女人嫁給住公屋的窮男。

男無錢申請綜援,社會養佢住家。

窮人係無資格講結婚。
窮人有窮人結婚,大把住公屋嘅人結婚。

引用:
原帖由 faok 於 2021-1-22 05:40 PM 發表

窮人有窮人結婚,大把住公屋嘅人結婚。
咪我地交稅養活佢地囉

古語有云:「貧錢夫妻百事哀」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 立耑 於 2021-1-22 05:45 PM 發表

咪我地交稅養活佢地囉
雖然我唔係住公屋唔使政府養
但係你都唔好睇到自己咁大先得㗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 立耑 於 2021-1-22 05:45 PM 發表

咪我地交稅養活佢地囉
仲有呀住公屋大把揸靚車嘅人呀你見識少啦鄉下仔

回覆 引用 TOP

引用:

咪我地交稅養活佢地囉
係喎抽我哋咁多說

回覆 引用 TOP

呢個年代仲買樓做樓奴,送錢比人駛ON99,得公屋得天下,新型公屋仲靚過私樓,又多福利

回覆 引用 TOP

引用:

講到錢,除非夠用唔洗憂,否則 婚姻 是愛情的墳墓 沒錯, 掛住搵錢 組家庭 生兒育女, 有鬼時間談情⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-1-23 06:48 PM 發表

一百五十萬人住緊公屋,
係咪唔洗結婚?
你誤會呀,我就係覺得大把人住公屋都係咁結婚。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]