• 瀏覽: 8,459
  • 回覆: 107
在眾人眼中,他是筍盤,碩士畢業,做大公司,30歲,月入8萬,家住美孚新邨,揸A3,孝順父母,待人友善有禮,不大花筒,也沒有不良嗜好。

他追我及拍拖第一個月,每次出街都是去又一城,圓方,lFC的餐廳食,也有買袋,錶,衣給我做禮物。

拍拖第二個月,他話已肯定我是他結婚對象,承諾結婚後會給我最好的人生。為了我們將來有更好的生活,他話要應使則使。咁由第二個月起他同我只吃麥當勞,吉野家,譚仔三哥,美心之類快餐店,最豪也只吃翠華,shopping 也只去H&M,Zara,IT之類。咁佢話儲錢為將來打算,我也覺得可以接受。

拍拖第三個月,他話出街食唔健康,又有被傳染風險,於是他建議在家食,一餐在他家吃,一餐在我家吃。他及我家人都十分欣賞他慳家不亂花錢,又十分歡迎在家食這做法。

就係咁,我地已經無出街食,行街也只睇不買, 口渴自己帶水飲, 口痕自己帶餅乾仔食,想飲杯貢茶,星巴克話嘥錢。同佢拍拖行街食飯真係一啲樂趣都無了。

我心諗,我單身時自由自在,我住又一居,經常去又一城食百幾二百一餐,因為同他拍拖搞到捱快餐, 我覺得拍拖都咁,日後真的結婚咪變地獄生活。於是我同他講我頂唔順咁樣拍拖方式,我提出大家分開下冷靜下想有空間。

他唔制,唔肯分開下,話我是他最理想對象,他一定不會放手,又解釋自己慳錢的合理性,又講到將來如何美好之類。他見我唔理佢,就向我家人埋手,唔知佢講佐甚麼,家人都話我太唔識諗,有個咁好咁有理想嘅好男人都唔珍惜。連我啲朋友也被他影響下叫我不要咁傻放棄咁好嘅男人。搞到我想分開下唞氣都唔得。

其實我有個咁嘅男友係咪生在福中不知福,搞到我自己都唔清楚。

熱賣及精選
引用:
原帖由 立耑 於 2021-1-22 11:10 AM 發表

在眾人眼中,他是筍盤,碩士畢業,做大公司,30歲,月入8萬,家住美孚新邨,揸A3,孝順父母,待人友善有禮,不大花筒,也沒有不良嗜好。

他追我及拍拖第一個月,每次出街都是去又一城,圓方,lFC的餐廳食,也有買袋,錶,衣給我做禮物。

拍拖第二個月,他話已肯定我是他結婚對象,承諾結婚後會給我最好的人生。為了我們將來有更好的生活,他話要應使則使。咁由第二個月起他同我只吃麥當勞,吉野家,譚仔三哥,美心之 ...
節儉係美德
有目標儲蓄亦值得欣賞

但凡事過猶不及
唔可以話妳男友唔好,只能講呢種生活方式唔係妳想要既

咁慳法,或者到妳退休的確可以安心無休
但。。。。。當中過程係咪真係忍受得到?

三個月已經令妳感到巨大壓力
妳想分手可以理解

呢D男友正垃圾 一啖砂糖九啖屎,氹到你落疊之後就地獄無限輪迴

格過劍未???

應該同佢溝通下講下你自己感受...你同佢講我單身都食百幾二百一褻...儲錢係好...不過未至於去到出街帶水飲,帶餅乾食咁慘呀...講出你既感受...如果佢大前題係覺得你會做到佢老婆...咁就要大家磨合啦

引用:
原帖由 立耑 於 2021-1-22 11:10 AM 發表

拍拖第二個月,他話已肯定我是他結婚對象,承諾結婚後會給我最好的人生。為了我們將來有更好的生活,他話要應使則使。咁由第二個月起他同我只吃麥當勞,吉野家,譚仔三哥,美心之 ...
飛咗佢 搵個第二個啦,佢唔適合你! 遲下話買樓結婚 供樓要慳 丶生仔要慳丶儲錢退休⋯ 一慳隨時慳50年! 重唔死?

萬一 50年內 生意失敗丶失業, 咁重死, 一世人你就係 零生活! 你唔驚?

我一個 洗8萬, 食飯一餐 5百以上, 一個月至少買 兩對鞋, 玩具乜乜 有買錯冇放過! 日日玩同打波 shopping 。

這樣才是人生吧。 有錢慳黎做乜?

G,全部都係G

唔開心咪分手囉,冇難度架。

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2021-1-22 01:25 PM 發表

G,全部都係G
同意 ....
咁想食餐好自己唔識去咩??
你係咁獨立唔請佢食?

引用:
原帖由 沉默的煙灰 於 2021-1-22 03:52 PM 發表

同意 ....
咁想食餐好自己唔識去咩??
你係咁獨立唔請佢食?

窮男思想,真可怕。

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
情侶或夫妻之間,甚為需要互相體諒、互相容忍,若果嘗試過,但結果仍然難做到包容、遷就,或者須考慮分手。

引用:

應該係生在福中不知福掛?

引用:
原帖由 薩爾拉丁 於 2021-1-22 11:31 AM 發表

節儉係美德
有目標儲蓄亦值得欣賞

但凡事過猶不及
唔可以話妳男友唔好,只能講呢種生活方式唔係妳想要既

咁慳法,或者到妳退休的確可以安心無休
但。。。。。當中過程係咪真係忍受得到?

三個月已經令妳感到巨大壓力
妳想分手可以理解
覺得佢人心無厭足......

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]