• 瀏覽: 9,705
  • 回覆: 55
引用:
原帖由 電梯冰凍的高峰 於 2021-1-27 07:57 AM 發表

快點去認屍,仲要買個位擺放,否則先人唔會放過你。人都死左,睇開點
你憑乜強逼人O地一定要認屍?

一張長者咭在手, 全港打橫行
熱賣及精選
引用:
原帖由 mml1833 於 2021-1-28 09:06 PM 發表

你憑乜強逼人O地一定要認屍?
你嘅思維好有問題,三唔識七鬼逼你。

引用:
原帖由 電梯冰凍的高峰 於 2021-1-27 07:57 AM 發表

快點去認屍,仲要買個位擺放,否則先人唔會放過你。人都死左,睇開點
你叫人睇開D,自己又唔去拜祭先父?

一家唔知一家事,樓主認唔認屍係佢嘅選擇,正如我唔明令尊翁既自私有幾咁罪大惡極到你唔再去上香一樣。

引用:
原帖由 一日一小步 於 2021-1-29 11:33 PM 發表

你叫人睇開D,自己又唔去拜祭先父?

一家唔知一家事,樓主認唔認屍係佢嘅選擇,正如我唔明令尊翁既自私有幾咁罪大惡極到你唔再去上香一樣。
我在先父生前已經盡左孝,我盡左能力對佢好,而且我先父有墓地,落左土,繼承遺產系我細佬,細佬在大陸,我先父葬在大陸,我在香港,拜山呢種事糸男丁做,而且我有陰陽眼好惹鬼,所以先父才能托夢于我,我體弱鬼能接近我,所以我無可能去拜山。我出于好意勸樓主唔好將先人遺體擺放雪櫃幾年,先人一定會搞佢。你最好用腦諗下野,唔好因為樓上某件口臭物體亂講,你當真。

引用:
原帖由 電梯冰凍的高峰 於 2021-1-30 12:02 AM 發表

我在先父生前已經盡左孝,我盡左能力對佢好,而且我先父有墓地,落左土,繼承遺產系我細佬,細佬在大陸,我先父葬在大陸,我在香港,拜山呢種事糸男丁做,而且我有陰陽眼好惹鬼,所以先父才能托夢于我,我體弱鬼能接近我,所以我無可能去拜山。我出于好意勸樓主唔好將先人遺體擺放雪櫃幾年,先人一定會搞佢。你最好用腦諗下野,唔好因為樓上某件口臭物體亂講,你當真。
既然你咁直白,我都好想問你又有冇用腦諗野

樓主有講話生前冇盡孝咩?
樓主又有話佢係男定女咩?
男丁先可以拜山?你咁多年黎都冇拜過山?阿公阿婆阿爺阿嫲都冇?咁你都真係幾有孝心喎
我身邊有陰陽眼既親戚朋友照去拜山、大酒店,又唔係你害佢,驚D乜?

你體弱冇可能去拜山,可能樓主都有自己原因冇可能去認屍呢
你有自己嘅困難,其他人唔可以有困難既咩
得閒用多d個腦,諗野唔好咁單向啦

引用:
原帖由 一日一小步 於 2021-1-30 10:52 AM 發表

男丁先可以拜山?你咁多年黎都冇拜過山?阿公阿婆阿爺阿嫲都冇?咁你都真係幾有孝心喎
我身邊有陰陽眼既親戚朋友照去拜山、大酒店,又唔係你害佢,驚D乜?

你有自己嘅困難,其他人唔可以有困難既咩:smil ...
你正一人頭豬腦兼槓精。

引用:
原帖由 一日一小步 於 2021-1-30 10:52 AM 發表

你有自己嘅困難,其他人唔可以有困難既咩:smil ...
拜山,有人拜就行,我爺爺嫲嫲仲在世,細個我有拜山,我有陰陽眼一樣
去香港政府醫院認屍,我系女一樣在香港去替細佬辦先父白事,最後我盡孝了,細佬無盡孝,細佬得到全部遺產,我一條毛都無,我唔去拜山系可以理解,你做人刻薄成性,又鍾意杠人,事非不分。樓主可以有樓主原因,我衹系出于好意勸佢,佢可以唔做㗎

我家鄉習俗外嫁女唔拜山,唔知道點解香討咁多槓精,口臭,事非不分的智障????

引用:
原帖由 電梯冰凍的高峰 於 2021-1-30 11:08 AM 發表

拜山,有人拜就行,我爺爺嫲嫲仲在世,細個我有拜山,我有陰陽眼一樣
去香港政府醫院認屍,我系女一樣在香港去替細佬辦先父白事,最後我盡孝了,細佬無盡孝,細佬得到全部遺產,我一條毛都無,我唔去拜山系可以理解,你做人刻薄成性,又鍾意杠人,事非不分。樓主可以有樓主原因,我衹系出于好意勸佢,佢可以唔做㗎
而家問題係你唔理解樓主喎

我都係善意提醒,你唔好鍾意都可以唔理架,何需開口埋口講攻擊人既說話?生活好唔愉快?唔愉快就睇少d論壇,做多d有益身心既事啦咪話我唔教精你呀拿。

你黎黎去去都講緊死鬼老豆一條毛都冇留俾你,呢d野關留主個post咩事你係咁唔順氣既就搵返相關人士攞返你應得既野啦,上網講有咩用呀

引用:
原帖由 電梯冰凍的高峰 於 2021-1-30 11:20 AM 發表

我家鄉習俗外嫁女唔拜山,唔知道點解香討咁多槓精,口臭,事非不分的智障????
咁你仲唔走?

通常咁大反應都係俾人講中左

外嫁女唔拜山但係認屍?得唔得架?有冇攪清楚習俗?
你阿爸可能唔係唔想留俾你喎不過你都識講,你係外嫁女,可能冇外嫁女繼承家產呢個習俗你明架啦

引用:
原帖由 2000168fan 於 2021-1-23 15:50 發表

佢幾藍都好 應該放下怨恨 你自己先會過得快樂
笑左...

自己选择的路,跪着也要把它走完。
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]