• 瀏覽: 5,152
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
係疫情之前我以為我屋企過得幾好,起碼唔洗煩衣食住行。
一個疫情,發現原來一屋四人得我一個有儲錢習慣……
阿爸有閒錢就拎晒去賭,阿哥就買鞋買玩具,阿媽就全職家庭主婦,有就買垃圾嘢。
呢兩個月大家都冇收入,先發現原來大家都手停口停,阿爸同阿哥都正常啲,打下散工幫補下,但係就算係咁,我阿媽都冇改變過佢啲大洗習慣。
家用基本上都 CUT 一半,我都係用緊啲積案交家用,我阿媽就照買啲垃圾返嚟,杯又幾隻,零食又一堆,一大堆用唔得嘅嘢……
「新年要用呀嘛。」
點同阿媽講佢先知屋企其實唔係好掂……

引用:
原帖由 懶肉物兒演 於 2021-1-21 03:00 PM 發表

阿爸有閒錢就拎晒去賭,阿哥就買鞋買玩具,阿媽就全職家庭主婦,有就買垃圾嘢。
呢兩個月大家都冇收入,先發現原來大家都手停口停,阿爸同阿哥都正常啲,打下散工幫補下,但係就算係咁,我阿媽都冇改變過佢啲大洗習慣。
家用基本上都 CUT 一半,我都係用緊啲積案交家用,我阿媽就照買啲垃圾返嚟,杯又幾 ...
買少啲野,量入為出啦

回覆 引用 TOP

唔好比錢你老母去買垃圾

引用:
原帖由 電梯中心的救星 於 2021-1-21 03:53 PM 發表

唔好比錢你老母去買垃圾
係我哋比家用佢,佢買完嘢仲有錢淨,就會去買垃圾

回覆 引用 TOP

叫你老母去做清潔,使開既人根本改唔做。

提示: 違規內容已被屏蔽
我發現...真係好多家庭主婦唔知搵錢辛苦,成日買埋d垃圾野番屋企...明知而家市道唔好,只買必需品唔得架咩?

引用:
原帖由 懶肉物兒演 於 2021-1-21 03:00 PM 發表

家用基本上都 CUT 一半,我都係用緊啲積案交家用,我阿媽就照買啲垃圾返嚟,杯又幾 ...
要同佢講清楚啊~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 電梯冰凍的高峰 於 2021-1-21 04:28 PM 發表

叫你老母去做清潔,使開既人根本改唔做。
佢洗慣食慣點會去做啊?叫佢去做即係鬧交㗎啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蕃茄粟米 於 2021-1-21 06:45 PM 發表

我發現...真係好多家庭主婦唔知搵錢辛苦,成日買埋d垃圾野番屋企...明知而家市道唔好,只買必需品唔得架咩?
有啲上網中埋啲毒乜都買返嚟~

回覆 引用 TOP

引用:

唔好比家用佢,睇佢點死?

等佢喊苦喊忽嚟求你,先好比 以前嘅三成!

唔好俾錢佢買餸,自己買30個杯麵食一個月! 睇佢屎都冇得食,留番啲杯麵水比佢飲好啦!

看來你家就你平時有積蓄

回覆 引用 TOP

有儲錢習慣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-1-21 07:52 PM 發表

唔好比家用佢,睇佢點死?

等佢喊苦喊忽嚟求你,先好比 以前嘅三成!

唔好俾錢佢買餸,自己買30個杯麵食一個月! 睇佢屎都冇得食,留番啲杯麵水比佢飲好啦!
咪成家都冇錢食飯,就算我唔比,其人屋企人都會比,仲會比說話我聽

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]