• 瀏覽: 2,573
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
原一家4口包括父母兄妹。
母離世後。。。
父找了一個對他很差的女朋友不時罵又吃力不討好之類。兄非常討厭父的女朋友但父很愛那女人。。。因此父子都沒多話聊。

兄離了婚。前妻是一個對他很差的女人兄維護他。妹非常厭兄的前妻但兄仍很愛前妻。。。兄妹一聊到那前妻火撞地球雞同鴨講聊不下去。

後來妹認識了一個男友,妹對男友有好感但那男友非常不喜歡妹的兄。妹男友並不什麼有錢有成就只因認為那兄是個沒主見很沒用之類的男人所以頗不喜歡他。

這樣的家庭是什麼?

有興趣者歡迎加我visitoryy成為朋友, 只限facebook, 沒有wechat其它..
感覺精神上好喪,你哥哥同你爸爸都是愛對他不好的女人,如果你妹妹的男友有心喺埋一齊嘅話,就用時間慢慢磨合,咁你嘅位置好重要,如果你有心力的話,可以試下係關係中搵位調順「關節」。

引用:
原帖由 琪箕奇 於 2021-1-21 06:09 AM 發表

感覺精神上好喪,你哥哥同你爸爸都是愛對他不好的女人,如果你妹妹的男友有心喺埋一齊嘅話,就用時間慢慢磨合,咁你嘅位置好重要,如果你有心力的話,可以試下係關係中搵位調順「關節」。
簡單講。兄討厭父女友,妹討厭兄前妻,妹男友討厭兄。

有興趣者歡迎加我visitoryy成為朋友, 只限facebook, 沒有wechat其它..
哦哦~~明白哂,暫時都係冇野好做,睇唔順眼幾難攪下,都係要靠時間經過,看看誰能笑到最後,but始終都係一家人,如非必要都唔好攪到關係太薑,相見好同住難,希望你哋家能有好的新局面。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 visitoryy 於 2021-1-21 05:40 AM 發表

母離世後。。。
父找了一個對他很差的女朋友不時罵又吃力不討好之類。兄非常討厭父的女朋友但父很愛那女人。。。因此父子都沒多話聊。

兄離了婚。前妻是一個對他很差的女人兄維護他。妹非常厭兄的前妻但兄仍很愛前妻。。。兄妹一聊到那前妻火撞地球雞同鴨講聊不下去。

後來妹認識了一個男友,妹對男友有好感但那男友非常不喜歡妹的兄。妹男友並不什麼有錢有成就只因認為那兄是個沒主見很沒用之類 ...
條路自己揀,完全冇問題! 個個成年人,分開三個家 咪叫 開支散葉 囉!

也沒有家庭 會永久住在一起! 你家又不是 四合苑⋯ 各有各生活!

回覆 引用 TOP

還是覺得你對人生體會不深,生活不是那麼容易的

回覆 引用 TOP

末世

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 visitoryy 於 2021-1-21 05:40 AM 發表

母離世後。。。

後來妹認識了一個男友,妹對男友有好感但那男友非常不喜歡妹的兄。妹男友並不什麼有錢有成就只因認為那兄是個沒主見很沒用之類 ...
原本家庭,加入外人,關係或多或少有變化,外人不是一同生活成長,當然有磨擦出現。

引用:

母離世後。。。

佢母親死後父親帶一個女又返嚟住?咁樣就好難住得埋實有意見。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 visitoryy 於 2021-1-21 06:17 AM 發表

簡單講。兄討厭父女友,妹討厭兄前妻,妹男友討厭兄。
好似幾複雜,有乜辦法唔難攪啊?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿屋 於 2021-1-21 07:02 PM 發表

原本家庭,加入外人,關係或多或少有變化,外人不是一同生活成長,當然有磨擦出現。
咁多種性格嘅人住埋晒一齊,如果又唔大家遷就下肯定好多磨擦。

回覆 引用 TOP

已經係三家人, 見面磨擦, 很明顯吧

回覆 引用 TOP

睇完之後,我卒之明白原來做人咁 X多煩惱=原來樓主有能力搬出去住唔洗成日見屋企人~咁味無咁多煩惱啦🙄

回覆 引用 TOP

相處本來就不容易,同住當然更難過登天

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]