• 瀏覽: 13,570
  • 回覆: 101
引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-1-22 12:44 PM 發表

腳步聲係咪同對鞋有關?
我喺gym用同一步機,舊鞋同新鞋腳步聲都唔同。
呢個都可能係原因之一

引用:
原帖由 stonelady 於 2021-1-22 11:46 AM 發表

我屋企部跑步機係commercial
細心聽其實都聽得出主要係腳步聲還是機器聲
今日試咗,如果我提高速度,我會聽到自己腳步聲大咗,可能我唔習慣快跑
(不過點都唔會好似我之前講的住客跑得咁大聲,佢好明顯是腳步聲,不是跑步機的聲)
而我老公本身跑步勁我好多,佢跑快時,我主要聽到是機聲

如果你話跳繩100下算多,又係瘦的話,都有機會係肌力原因
因為我都係同屋企人住,我擺放跑步機返屋企會影響到其他家人,爸爸媽媽實diu7我
我唔係跳唔到100下, 我意思係個胸上下搖得太多有保養的問題

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-1-22 12:44 PM 發表

腳步聲係咪同對鞋有關?
我喺gym用同一步機,舊鞋同新鞋腳步聲都唔同。
對於我來說將個速度交到9.0以上就會bom bom聲

引用:
原帖由 晚間自信的表哥 於 2021-1-22 03:13 PM 發表
健身房最安全
所以真係好想健身房快啲開返。成個月冇跑步,我對上兩個星期先開始去公園跑, 更衣室真係冇gym room咁方便

腳骨折了,一直康復不好,羨慕能跑步。以前沒感覺

引用:
原帖由 説愛忲楛 於 2021-1-22 03:51 PM 發表
跑街
有冇載口罩跑?

引用:
原帖由 春天夜桌布 於 2021-1-22 04:25 PM 發表
腳骨折了,一直康復不好,羨慕能跑步。以前沒感覺
下咁慘, 咁好唔好得返㗎

引用:
原帖由 karenchan 於 2021-1-22 02:38 PM 發表

因為我都係同屋企人住,我擺放跑步機返屋企會影響到其他家人,爸爸媽媽實diu7我
我唔係跳唔到100下, 我意思係個胸上下搖得太多有保養的問題
原來係呢個問題! 高啲 support 嘅 sports bras 應該可以解決,但如果係唔鍾意跳就無得講
我之前只係慢跑,都無咁講究
自疫情以來,多咗喺屋企睇Youtube 做運動,強度大咗,又要跳,所以另外買過批sports bras

引用:
原帖由 karenchan 於 2021-1-22 02:40 PM 發表

對於我來說將個速度交到9.0以上就會bom bom聲
今日我又試,去到9.0,對我來講太吃力了,好明顯我係要好用力跑,都有 bom bom 聲
但我老公跑9.6又唔會

我知呀,高啲support的我也有,不過有時喺屋企做就懶戴喺公園度跳又畀希望住曬。 我係認同跳繩係effective, 所以我都係跳30下作為warm up, 跟住先做其他嘢。
好多人都睇coffee做,你係咪?

引用:
原帖由 stonelady 於 2021-1-23 11:58 AM 發表

今日我又試,去到9.0,對我來講太吃力了,好明顯我係要好用力跑,都有 bom bom 聲
但我老公跑9.6又唔會
我係176高,所以我可以"誇"得好大步, 9.0係我後期加速度嘅速度,通常一開始用8.0先。
如果你老公一開始用9.6,而且冇聲嘅話佢一定係有番咁上下實力

引用:
原帖由 stonelady 於 2021-1-23 11:58 發表

但我老公跑9.6又唔會
男人唔同,腳長步距大。
我喺街跑見到啲高過我一個頭嘅鬼佬,身形修長似係練咗跑一個世紀咁,佢一步等於我步半至1.75步,步頻又高,一支箭咁喺我隔籬經過,好似巴士咁。

引用:
原帖由 karenchan 於 2021-1-23 01:09 PM 發表
我知呀,高啲support的我也有,不過有時喺屋企做就懶戴喺公園度跳又畀希望住曬。 我係認同跳繩係effective, 所以我都係跳30下作為warm up, 跟住先做其他嘢。
好多人都睇coffee做,你係咪?
呢樣真係唔懶得,唔換,好多運動都做唔到,或者做鄭多燕的可以

我見唔少人講Coffee,試做咗幾次,係有用,但真係提唔起興趣,最怕佢喺到數數

例如呢個👇🏻係其中一個我近期好鍾意嘅訓練,加上配音特別好,按唔同速度配相應音樂

https://youtu.be/ZMO_XC9w7Lw

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]