• 瀏覽: 5,106
  • 回覆: 42
  • 追帖: 1
唔係我,係朋友呻,因為之前佢去咗外地工作一年,人在外地,個個月有穩定收入比佢老婆,而家工作完,回港後某程度上變咗失業,唔會個個月定時比家用,佢老婆冇做嘢,朋友五十幾六十歲,3個仔女,大既廿幾,細既出年升中,有工人,有車,負擔都好大。
而家佢有幫朋友做IT嘢,但收入唔多,年紀大亦好難搵工,唔會個個月定時比家用,佢老婆未夠五十,多年冇做嘢,而家不時叫佢再去外國,甚至去加拿大搵個妹,睇下有咩做,佢覺得佢老婆成日想佢走,其實佢老婆算唔算自私?

梗算自私啦,仲好撚衰添。

回覆 引用 TOP

目的1有穩定家用2支開老公

回覆 引用 TOP

壓力大都係因為仔女負擔重,如果唔駛理仔女屋企支出,兩公婆一齊行街飲茶,邊個唔鍾意,女人太看重家庭經濟利益了

回覆 引用 TOP

老婆非常大氣,唔系畀自己男嘅留個後門嘛

如响女人角度,佢老婆都叫後生生小朋友,大家唔覺得佢犧牲咗青春,同自己黃金搵錢年齡咩?!
朋友有講到的確心淡,但為子女,唯有忍

回覆 引用 TOP

1個男人出差太耐,久而久之,佢老婆已經習慣咗自由。
但現在最需要就是錢!
所以...............
利申:本人就是這樣,家中女人,要錢唔要人!始終頭家散了。

負擔都好大.努力唄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montue 於 2021-1-19 05:52 AM 發表

唔係我,係朋友呻,因為之前佢去咗外地工作一年,人在外地,個個月有穩定收入比佢老婆,而家工作完,回港後某程度上變咗失業,唔會個個月定時比家用,佢老婆冇做嘢,朋友五十幾六十歲,3個仔女,大既廿幾,細既出年升中,有工人,有車,負擔都好大。
而家佢有幫朋友做IT嘢,但收入唔多,年紀大亦好難搵工,唔會個個月定時比家用,佢老婆未夠五十,多年冇做嘢,而家不時叫佢再去外國,甚至去加拿大搵個妹,睇下有咩做,佢覺得佢 ...
五十幾六十, 個細仔出年先升中?!

你朋友都好勇

她也是為了整個家好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黑草羊 於 2021-1-19 04:26 PM 發表

五十幾六十, 個細仔出年先升中?!

你朋友都好勇
我估係意外我都唔方便問,咁個老婆細咁多,生時都唔夠40,所以年齡相差太遠,大家唔同步都好頭痕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montue 於 2021-1-19 05:52 AM 發表

而家佢有幫朋友做IT嘢,但收入唔多,年紀大亦好難搵工,唔會個個月定時比家用,佢老婆未夠五十,多年冇做嘢,而家不時叫佢再去外國,甚至去加拿大搵個妹,睇下有咩做,佢覺得佢 ...
cut左工人和車,3個孩子都大了

引用:

邊個迫你生仔,生仔就要養啦! 更加冇人迫你娶老婆,娶老婆 梗係要養啦!

如果掉轉,你可以試下搵個 小三 叫佢養埋你+全家⋯ 睇吓你搵唔搵到?

引用:

為家庭啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Rimokdi 於 2021-1-19 03:06 PM 發表

1個男人出差太耐,久而久之,佢老婆已經習慣咗自由。
但現在最需要就是錢!
所以...............
利申:本人就是這樣,家中女人,要錢唔要人!始終頭家散了。
未必 .... 一般女性會享受被照顧嘅感覺。
當丈夫長期分隔兩地,所有問題都要自己解決,換言之再晤需要個男人照顧。 久而久之,女人會發現自己原來可以獨立 .... 嘅然係咁,又何必留個人係身邊,花自己精神去照顧

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]