• 瀏覽: 3,405
  • 回覆: 22
一個男人嘅能力,能決定一個家庭嘅物質水平,生活水平,嗰一個女人嘅性格,水平,溫柔,就系決定一個家幸福嘅指標!

某程度上同意

回覆 引用 TOP

克服到出邊各種誘惑先講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 仲夏怪理想 於 2021-1-18 06:37 PM 發表

一個男人嘅能力,能決定一個家庭嘅物質水平,生活水平,嗰一個女人嘅性格,水平,溫柔,就系決定一個家幸福嘅指標!
根本就唔會有一個這樣的人會出現的,一個有能力令生活物質水平高的人即是等同揾錢能力高,一般都自然犧牲家庭團聚時間,他一定是每天四出奔波打拼應酬見客傾生意,更談不上什麼温柔和幽默,這又算得上什麼幸福呢。

智者務其實,愚者爭虛名。
莫以善小而不為,勿以惡小而為之。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 仲夏怪理想 於 2021-1-18 06:37 PM 發表

理論永遠是好聽
但又太離地了

回覆 引用 TOP

引用:

感覺現實會復雜很多,唔使三言兩語概括

說得很到位

回覆 引用 TOP

贊同你嘅觀點,但系像咁嘅人仲系有嘅,生活嘅環境唔同啫。

回覆 引用 TOP

同意

回覆 引用 TOP

夫婦努力決定一個家庭嘅物質水平

回覆 引用 TOP

引用:

一半一半啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半空正桌布 於 2021-1-19 12:54 PM 發表

感覺現實會復雜很多,唔使三言兩語概括
有句說話,講就容易做到就艱難。

回覆 引用 TOP

錢竟有如此能力

風入松下清,露出草間白。

故人不可見,幽夢誰與適。

回覆 引用 TOP

勤力求上進。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]