• 瀏覽: 4,901
  • 回覆: 29

引用:
原帖由 阿屋 於 2021-1-18 03:09 PM 發表

其實知道表姐夫生意一向麻麻,加上前年社會事件及整年多疫情,佢生意更加差。表姐一家好早叫表姐夫止蝕摺埋間公司,表姐夫又唔甘心,結果欠債更多。佢問自己家人借,又借唔到幾多,表姐家人算有啲錢,但唔肯幫,話留啲錢比表弟買樓好過掉入鹹水海。表姐夫問朋友又個個扮窮。

表姐家人叫表姐夫申請破產好過,佢自己衰好過拖咁多人落水,而且又是佢自己做生意失敗,如果要親友為他還債實在不合理。

表姐夫及表姐覺得家人朋友無 ...
究竟係 生意已經失敗,借錢還債⋯⋯ 定係 借錢救生意,生意有得做?

我表哥都試過生意唔掂,要四維借錢,因為大陸政府政策問題, 現在搞掂 佢間地產發展 市值十億(幾年前),D樓賣得不錯。

你先問一問 , 如果佢地生意成功, 會不會送錢比你地洗, 路係自己揀, PK 唔好喊 .

引用:
原帖由 藍色海岸線 於 2021-1-18 05:11 PM 發表

你先問一問 , 如果佢地生意成功, 會不會送錢比你地洗, 路係自己揀, PK 唔好喊 .
借錢比佢,又不等於入股,無股份就無得分。
但如果入股,衰就一齊衰,可能無底深潭。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-1-18 04:37 PM 發表

究竟係 生意已經失敗,借錢還債⋯⋯ 定係 借錢救生意,生意有得做?

我表哥都試過生意唔掂,要四維借錢,因為大陸政府政策問題, 現在搞掂 佢間地產發展 市值十億(幾年前),D樓賣得不錯。
失敗未到倒閉,但欠人債無錢還,還唔到,最後都係倒閉。

引用:
原帖由 阿屋 於 2021-1-18 06:04 PM 發表

失敗未到倒閉,但欠人債無錢還,還唔到,最後都係倒閉。
如果咁 就唔好借!

有借無還,係人都怕。有能力同財務借。

甫相逢,又要辭君去。
歸去歸去,願君早日來廝聚。
朔風翻,揉得紅英碎。
向誰傾吐相思句,一聲珍重淚兩行。
從此相思斷腸肝,回憶當初定情日,
知君不似負心郎。

回覆 引用 TOP

看有償還能力嗎?

回覆 引用 TOP

冇錢食飯就借
做生意不借

回覆 引用 TOP

如果借錢畀佢, 只係拖延執笠時間.............借唔過..................

專心炒股........

吹水會分心, 會走雞.............

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿屋 於 2021-1-18 06:03 PM 發表

借錢比佢,又不等於入股,無股份就無得分。
但如果入股,衰就一齊衰,可能無底深潭。
醒D啦, 我係話, 佢賺左都唔會分比你, 你有咩責任要借錢比佢, 每個人都應該盡返自己責任, 唔係下下靠人打救 , 你大把錢咪賺下虛榮感, 借三幾十萬比佢囉, 不過最後佢都唔會多謝你, 人性就是如此 .

引用:
原帖由 藍色海岸線 於 2021-1-19 11:21 AM 發表

醒D啦, 我係話, 佢賺左都唔會分比你, 你有咩責任要借錢比佢, 每個人都應該盡返自己責任, 唔係下下靠人打救 , 你大把錢咪賺下虛榮感, 借三幾十萬比佢囉, 不過最後佢都唔會多謝你, 人性就是如此 .
人好小識感恩

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]