• 瀏覽: 9,873
  • 回覆: 131
  • 追帖: 2
結左婚兩個月, 近來知道有回收物收集點收膠、紙嗰啲, 如果有時叫外賣有啲膠容器,我都會洗淨再放入我帶過嚟個行李袋, 儲到咁上下拎去回收
早幾晚又係叫外賣,洗完之後我就放左部份喺廚房啲煲上面,部份放喺枱面, 諗住第二朝吹乾就收埋
第二日我放假, 我懷疑我奶奶起身見到啲回收我覺得我亂放, 但又唔知我放假喺房, 就係咁口up up話痴線! 痴線! 痴線! 講左好多次, 好肉緊咁, 我覺得有啲得人驚
其實我都係唔想太多廢物掉去堆填區啫, 用紙抹亦未必及風乾咁好, 乜我真係好痴線咩?

引用:
原帖由 覺得自己好衰 於 2021-1-17 05:55 PM 發表

結左婚兩個月, 近來知道有回收物收集點收膠、紙嗰啲, 如果有時叫外賣有啲膠容器,我都會洗淨再放入我帶過嚟個行李袋, 儲到咁上下拎去回收
早幾晚又係叫外賣,洗完之後我就放左部份喺廚房啲煲上面,部份放喺枱面, 諗住第二朝吹乾就收埋
第二日我放假, 我懷疑我奶奶起身見到啲回收我覺得我亂放, 但又唔知我放假喺房, 就係咁口up up話痴線! 痴線! 痴線! 講左好多次, 好肉緊咁, 我覺得有啲得人驚
...
濕滴滴 放係 廚房 真係好痴線! 如果我個工人係咁,實吊到佢飛起! 唔識用毛巾抹乾?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-1-17 06:39 PM 發表

濕滴滴 放係 廚房 真係好痴線! 如果我個工人係咁,實吊到佢飛起! 唔識用毛巾抹乾?
抹左, 但都會有濕氣, 唔想就咁放入袋up住

引用:
原帖由 覺得自己好衰 於 2021-1-17 06:43 PM 發表

抹左, 但都會有濕氣, 唔想就咁放入袋up住
每個人生活不同,佢覺得你將D垃圾 放喺 廚房用黎 煮食嘅枱上面。

引用:
原帖由 覺得自己好衰 於 2021-1-17 05:55 PM 發表

...
思想正確,但有改善空間

以為環保,其實不衞生又影響他人。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-1-17 06:48 PM 發表

每個人生活不同,佢覺得你將D垃圾 放喺 廚房用黎 煮食嘅枱上面。
有清洗過, 其實同屋企啲碗碟一樣都係乾淨
其實佢覺得亂都唔係最大問題, 始終我去人地度住, 跟人規矩都應該, 但佢嗰幾句痴線, 我聽起上嚟都覺得兇狠, 令我覺得我好似做左咩好錯嘅事, 真係心都寒一寒

引用:
原帖由 Moses79 於 2021-1-17 07:03 PM 發表

思想正確,但有改善空間
都係算啦, 我諗住唔喺佢地度儲, 用完就掉算, 要儲我返自己屋企儲算喇
始終啲膠就咁送晒去堆填, 我覺得個堆填區真係要滿喇, 我唔想完全放棄

引用:
原帖由 hum~ 於 2021-1-17 07:17 PM 發表

以為環保,其實不衞生又影響他人。
唔會唔衛生, 洗過晒先掠乾的, 但如果佢地覺得好煩我就唔儲, 由得佢地掉算喇, 唔想乞人憎

引用:
原帖由 覺得自己好衰 於 2021-1-17 07:41 PM 發表

都係算啦, 我諗住唔喺佢地度儲, 用完就掉算, 要儲我返自己屋企儲算喇
始終啲膠就咁送晒去堆填, 我覺得個堆填區真係要滿喇, 我唔想完全放棄
環保是對的👍

回覆 引用 TOP

環保責任不應落在平民身上 大企業日日浪費,一件貨勁多包裝。彩9佢都有味,至緊要方便。

引用:

...
有冇想過水也是浪費資源的一種?自己又懶,不肯立即把外賣盒掉到垃圾站,以為洗了便自己啱,環保的意思是什麼也不清楚,你奶奶話你痴線確冇錯。

引用:

...
非常讚賞樓主為環保出一分力。

樓主同奶奶解釋下咁做嘅原因咪無事囉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]