• 瀏覽: 7,127
  • 回覆: 60
引用:
原帖由 mansonchung 於 2021-1-16 08:51 PM 發表

我都有相同問題, 舊年農歷年前做左割肛門polyP手術
請問邊間做? 手術幾錢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 連燈係恐怖組織 於 2021-1-15 12:46 PM 發表

隨著歲月臉皮、身體器官都會下墜老化,痔瘡其實也是肛門的軟組織及血管老化的現象,當它老化到一個程度,帶來各種討厭的症狀它就變成一種疾病,但平常其實「每個人都有痔瘡」鎖住肛門,因此它也可以說是一種生理現象。

唔睇醫生得嗎? 會唔會自己好返?
我從前庤瘡、一直懶處理
最終做手術
康復期亦冇E生所講一星期
糸超過一個月

引用:
原帖由 sun8sam 於 2021-1-17 05:47 PM 發表

請問邊間做? 手術幾錢?
邊度做不能講,
三日兩夜2等床位一共兩萬幾
第一日下午3點入院, 做檢查抽血及照肺(都唔知點解要照肺?)
有麻醉科E生入黎問食藥史, 做手術下半身麻醉
第一日下午6點後只能飲維他奶及水, 半夜12點後水都不能飲,
第二日晨早5點被叫醒插藥入肛門排便然後沖涼換手術衫, 然後在床上等
等到上午11點幾先輪到我入手術室
做手術下半身麻醉, 個人清醒, E生同nurse講乜野都一清二楚
由病房至手術室再回病房約2小時
回病房, 下半身連雙腳完全沒有感覺,想動也不能
約6小時後麻藥才過, 晚上9時喝些流質食物如維他奶,
第三日上午E生巡房後就辦出院手續,
兩星期後去E生處覆診及睇病理化驗報告

回覆 引用 TOP

菊花會唔會經常痕癢?

回覆 引用 TOP

影張相來。

望聞問切

先比我望下先。

搞唔掂再找人聞下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 亞裔閹割犬1842 於 2021-1-15 04:19 PM 發表

佢可能係如花,啱唔啱?
有賓周??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 4x6 於 2021-1-16 04:18 PM 發表

同你們講 全部成藥都是醫不好痔瘡的 只可以舒緩肌肉發炎 到至出血 是標不治本的 靠自己日常沖涼時用熱水按摩肛門 排走腸道有壞的氣體 這樣比用藥還安全多
駛乜咁麻煩喎,直接pm我啦,等我幫你慢慢按摩屎忽窿  用熱水按摩浪費食水又未必有效!!

我覺得,如果嚴重嘅話就去睇醫生做手術。 唔嚴重嘅就抹啲藥,注意啲飲食和個人衞生。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 3think 於 2021-1-18 02:39 PM 發表

駛乜咁麻煩喎,直接pm我啦,等我幫你慢慢按摩屎忽窿  用熱水按摩浪費食水又未必有效!!
呵呵!一吉你就中 你說說那隻痔瘡藥會醫得好痔瘡 沉重就快去排隊割Q左去 一鳥百鳥 兄弟你話係米 又打爛左你個飯碗 我講聲對不起先

95搭8

回覆 引用 TOP

去睇醫生囉

引用:
原帖由 fly 於 2021-1-19 03:18 PM 發表

去睇醫生囉
開刀動輒幾皮嘢!

引用:
原帖由 香港.鶴雞輸甩褲 於 2021-1-19 08:40 PM 發表

開刀動輒幾皮嘢!
咁貴嘅咩嚇死我

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 4x6 於 2021-1-16 09:12 AM 發表

你吾好玩人啦!我經驗 因工作關係好小去大便 年記老了肛門組織一大便就出血 九不九濕熱大便又出血 去藥店買痔瘡藥 茶兩日好幾日 治標不治本 拖下拖都6-7年 有日聽街市有個大媽說連痔瘡都醫得好 我就每星期去買土伏苓 地老鼠 生地熟地 蜜棗 同龜板 全部藥材不到一佰蚊 一星期分兩次煲 煲完的龜板不要掉 洗淨可再用 因為龜板好貴 煲好當涼茶喝 還有每日沖涼 用花晒熱水噴射肛門 用手按摩肛門 好等肛門  ...
搞成大半年都唔去睇醫生,你都好有耐性,仲要唔斷尾,下次又搞大半年,藥材費都唔止。我自己就睇左醫生一次斷尾,簡單舒服

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 estateman 於 2021-1-17 09:36 PM 發表

我從前庤瘡、一直懶處理
最終做手術
康復期亦冇E生所講一星期
糸超過一個月
要成個月長,我搵個個醫生做完第三日就乜事都冇,就換下藥咁

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]